VVS-projektör
Är du nyfiken på en utbildning med VVS-teknik och hur du kan arbeta med det? Bli VVS-projektör! Vi erbjuder en spännande och praktisk utbildning utbildning som ger dig en god grund för din framtida karriär som VVS-projektör.
Sammanfattning: VVS-projektör
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På plats i Malmö.
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: 2 år, 400 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Kurs på tom plats: När vi har lediga platser på våra kurser i YH-programmen kan du söka det som kallas "kurs på tom plats". Ta reda på mer, och se vilka lediga kursplatser som finns just nu.
Här finns utbildningen
Malmö
Nästa start
Vi har sökt utbildningen avser att starta den VT26.
Längd
2 år
Ansökningsperiod
I höst kommer besked om när utbildningen går att söka.
Intresserad av den här utbildningen?
Skriv upp dig på vår mejllista!
I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.
Vi väntar på svar
Vi har sökt och avser att starta den här utbildningen under våren 2026. Välkommen tillbaka i januari för mer besked!
- Tips! Under tiden kan du skriva upp dig på vår mejllista för att få påminnelser, uppdateringar och viktig information direkt till din mejl. Ja, skriv upp mig!
Om utbildningen
Vad gör en VVS-projektör?
Som VVS-projektör planerar och ritar du VVS-installationer i byggnader. VVS står för värme, ventilation och sanitet men kan även omfatta andra system som påverkar inomhusklimat och energianvändning.
VVS-projektörer arbetar med moderna digitala verktyg och följer gällande branschregler och branschstandarder. En viktig del av yrket är att ha ett nära samarbete med kunderna och användarna för att förstå deras behov och önskemål. Arbetet som VVS-projektör är stimulerande och utvecklande!
Efter utbildningen kommer du kunna arbeta och erbjuda dina tjänster till olika kunder och vara delaktig i hela byggprocessen av VVS-system. Är du mer intresserad av klimatfrågor kan du arbeta med frågor som rör energi, klimat och hållbarhet. Du lär dig rita och dimensionera VVS-system för olika byggnader. Dessutom lär du dig att använda digitala verktyg och följa de branschregler och branschstandarder som finns.
Var och när?
Plugga till VVS-projektör på plats i Malmö
Den här yh-utbildningen studerar du på plats på vår yrkeshögskola i Malmö. Allt material i utbildningens kurser hittar du i vår digitala plattform. Du har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, webbmöten, chatt och forum.
Du får göra praktiska övningar och projektarbeten som du sen redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Det här är en utbildning där du befinner dig på plats men har vissa moment på distans.
LIA – lärande i arbete
En stor del av utbildningen är du ute på en arbetsplats
En stor del av utbildningen på yrkeshögskola består av lärande i arbete (LIA) där du får arbeta som VVS-projektör. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också testa på dina nya kunskaper i praktiken och knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare.
Kurser: VVS-projektör (2 år)
Du studerar flera olika kurser i yh-utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
Bransch- och entreprenadkunskap, 15p
Arbetsmiljö och säkerhet, 20p
VVS-teknik 1 – Sanitet, 25p
VVS-teknik 2 – Värme och ventilation, 30p
LIA (Lärande i arbete) 1, 30p
Material- och hållbarhetslära, 25p
Energieffektivisering och elteknik, 25 p
Avancerad styr- och reglerteknik, 20p
Beräkningar: konstruktion- och ritningslära, 25 p
BIM 1, 30p
BIM 2, 35p
Upphandling och entreprenadjuridik, 25p
Kommunikation och affärsmannaskap, 15p
LIA (Lärande i arbete) 2, 60p
Examensarbete, 20p
Reell kompetens och kompetenskartläggning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Efter utbildningen
Efter utbildningen får du en yrkeshögskoleexamen som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden! Det finns flera exempel på framtida arbetsplatser och uppgifter:
- Du kan arbeta som VVS-projektör på olika typer av företag inom bygg- och installationsbranschen
- Du kan starta eget företag inom VVS
- Du kan arbeta som konsult där du erbjuder dina tjänster till olika kunder och är med i hela processen från förstudie till drift och underhåll.
- Du kan arbeta med frågor som rör energieffektivisering, inomhusklimat och hållbarhet.
- Som konstruktör kan du ansvara för att rita och dimensionera VVS-system för olika byggnader.
Efter utbildningen kommer du kunna använda digitala verktyg som CAD och BIM och följa de branschregler och branschstandarder som gäller för VVS-installationer. Oavsett om du blir konsult eller konstruktör är det en bra idé att träna lite extra på goda kommunikations- och samarbetsfärdigheter.
Vad tjänar en VVS-projektör i lön?
Medellönen för en nyexaminerad VVS-projektör är cirka 41 500 kr i månaden. Lönen kan dock variera beroende på var du arbetar, din erfarenhet och din utbildningsnivå.