Julian, Delia och Hannah: Vi läser till Devops och Cloud & ICT Engineer
I takt med samhällets uppkoppling ökar behovet av kompetenser för att underhålla, utveckla och effektivisera IT-system och molntjänster. Möt tre YH-studerande som snart är färdiga Devops och Cloud & ICT Engineers.

För en utomstående kan dessa två YH-utbildningarnas namn låta som rena grekiskan. En DevOps Engineer fungerar som brobyggare mellan två traditionellt separata avdelningar genom att implementera metoder för kommunikation och samarbete för att uppnå kontinuerlig integration och leverans (CI/CD). Medan en Cloud & ICT Engineer ansvarar för att implementera och driftsätta molnbaserade IT-lösningar, samt att hantera den övergripande IT-infrastrukturen inom en organisation. För Julian, Delia och Hannah som läser utbildningarna är det dock inga nya begrepp. I branschen förstår alla vad dessa två roller gör på ett företag.
- I branschen vet alla vad Devops är - det är inget konstigt alls. Man driftsätter något som utvecklarna har gjort och gör det på olika plattformar. Ett team av mjukvaruutvecklare har tagit fram något – En DevOps ser till att det fungerar och driftar och underhåller. Det kan verkligen vara väldigt brett, säger Julian som läser till Devops Engineer och just nu gör sin LIA-praktik.
Breda utbildningar som ger många möjligheter
De som studerar har olika ingångar i varför de valt just dessa utbildningar. Vissa vill arbeta med systemteknik, andra med AI och vissa med programmering.
- Min utbildning har verkligen visat sin bredd, vilket blev tydligt under min LIA-period på Eriks Fönsterputs AB. Trots att det handlar om ett fönsterputsningsföretag, möttes jag av en imponerande och helt egenutvecklad IT-miljö. Varje dag får jag konkret nytta av mina kunskaper inom molntjänster, containerteknik, databaser, CI/CD och Linux. Det är fascinerande att se hur ett företag i en traditionell bransch satsar så stort på avancerad IT, säger Julian.

Julian går YH-programmet Devops Engineer på Lernia.
Delia och Hannah läser båda till Cloud & ICT Engineer. Hannah letade efter en utbildning som var lagom bred. Hon hittade till Lernias YH-utbildningen , vilket hon vill kombinera med sin bakgrund inom förskolan.
- När jag jobbade inom förskolan intresserade jag mig för de system vi använde. Jag såg bristerna i systemet och kunna visualisera mig en mer effektiv lösning för användare som skulle gynna både verksamheten och såklart besparingar ekonomiskt. Det var något som fanns i mitt intresse under en lång tid. Jag gillade att tänka utanför boxen och egentligen se hur långt kan man gå, när the sky is the limit? säger Hannah.
Delia lockades till utbildningen under en nätverksträff om IT-branschen, där hon fick höra om utbildningen och vilka möjligheter som finns.
- Jag halkade in på det här på ett bananskal, säger Delia. Jag gick på en utbildningsträff och när Lernia pratade om YH-utbildningen var jag fast. Jag sökte lite på impuls och jag ångrar mig inte! säger Delia.

Hannah läser Cloud & ICT Engineer på Lernia Yrkeshögskola.
Snabb utveckling i branschen och hög efterfrågan
Med molnteknologins ökande popularitet behöver företag och organisationer kompetens för att hantera och optimera sina molninfrastrukturer. Både Cloud ICT och DevOps Engineers är därför eftertraktade för sin förmåga att konfigurera, hantera och skala molnbaserade lösningar, vilket möjliggör en smidig och kostnadseffektiv övergång till molnet. Delia menar att möjligheterna inom IT är oändliga. Så gott som alla företag är idag uppkopplade och använder IT-system på olika sätt.
- Det är en bransch som ständigt utvecklas. För 5-10 år sedan pratade alla om programmering. Nu pratar alla om AI. Det är nästan omöjligt att se hur kommande år kommer att se ut. Det enda vi vet är att utvecklingen går fort! På min praktik (LIA) arbetar jag mycket med AI, vilket ger mig insikter. Jag ser att molntjänster överlag kommer att vara en förutsättning för företagens utveckling, säger Delia.

Delia går YH-programmet Cloud&ICT Engineer hos Lernia Yrkeshögskola.
Att läsa en YH-utbildning på Lernia Yrkeshögskola
Enligt TechSveriges rapport ”Kompetensbehoven inom tech” (2024) kommer behovet av personalkompetens att öka näst mest inom “Cloud” – hela 62 procent av arbetsgivarna anger att behovet kommer öka under de kommande 3–5 åren. Kompetens inom DevOps är ett av de områden där efterfrågan kommer ha starkast tillväxt de kommande 3–5 åren.10 procent av arbetsgivarna tror att efterfrågan ökar med 15 procent eller mer, medan 57 procent tror att den ökar med 5–15 procent.
- Det viktiga för mig var att det var på distans för att få livet att fungera. Har man intresse för det här så är det en bra, rolig och enkel utbildning. Det är på distans - men det är heltidsstudier! Det behöver man tänka på, det är viktigt med närvaro för att lära sig något på lektionerna, säger Julian.
- Vi har haft fin sammanhållning i vår klass och väldigt bred spridning av personligheter på utbildningen. Alla har lite olika tankar om vad man vill göra, säger Hannah.
- Utbildningen ger verkligen den bredd som man behöver för att sedan kunna nischa sig. Men det är viktigt att komma ihåg att det krävs en hel del från en själv för att få ut mest av sin YH-utbildning. Att vara nyfiken och bygga nätverk är bra, säger Delia.
Så är det att studera på Lernia Yrkeshögskola
Yrkesutbildningarna Devops och Cloud ICT engineer startar återigen till hösten 2025. Utbildningarna pågår under 2 år och ger 400 YH-poäng. De ger båda en god grund för att jobba i IT-branschen. Lernias YH-utbildningar är alla utvecklade i nära samarbete med företag för att säkra att de också ger de färdigheter som efterfrågas.
Julians råd för dig som är sugen på att läsa till Devops engineer:
- Man ska söka hit om man vill ha en bred grund att stå på. Du förstår mer, får bättre bild av helheten och gör att det känns tryggt ute i arbetslivet.
- Jag rekommenderar den här utbildningen om man inte vet hur man ska nischa sig än - du får känna på olika saker och kan sedan nischa dig när du testat på olika saker.
Delia och Hannas tips för dig som är sugen på att läsa Cloud & ICT engineer:
- Visa nyfikenhet! Man går de kurser och lektioner man går enligt utbildningsplanen, men det finns ju mer. Håll nyfikenheten uppe, omvärldsbevaka, håll dig uppdaterad, det finns alltid nya saker att lära sig.
- När man väl kommer ut på LIA så är det en ganska skillnad mellan att studera och "jobba". Var ute i god tid när du söker LIA. Att nätverka kan vara et bra sätt att lära sig mer och hitta bra arbetsplatser. Våga stick ut och ta plats!