Ventilationsingenjör
Är du intresserad av att förbättra inomhusmiljö och söker ett yrke där du får lösa problem? Gillar du teknik, intresserar dig för ventilation och luft och hur de samspelar? I så fall ska du söka till vår utbildning till ventilationsingenjör!
Sammanfattning: Ventilationsingenjör
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På distans med platsträffar i Kalmar, Borlänge eller Piteå.
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: 2 år, 400 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Kurs på tom plats: När vi har lediga platser på våra kurser i YH-programmen kan du söka det som kallas "kurs på tom plats". Ta reda på mer, och se vilka lediga kursplatser som finns just nu.
Här finns utbildningen
Distans med platsträffar i Kalmar
Nästa start
Nästa utbildning startar hösten 2025.
Längd
Heltid 2 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Distans med platsträffar i Borlänge och Piteå
Nästa start
Nästa utbildning startar hösten 2025.
Längd
Heltid 2 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Intresserad av den här utbildningen?
Skriv upp dig på vår mejllista!
I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.
Om utbildningen
Som Ventilationsingenjör jobbar du med energioptimering av ventilations- och kylanläggningar, energikalkylering. Du jobbar även med ekonomi och planering inom fastighetsområdet samt med elsäkerhet och digitalteknik.
Efter utbildningen kommer du kunna göra beräkningar av energieffektivitet med miljöhänsyn och förstå systemens samverkan gällande inomhusklimatets påverkan på människan. Du kommer även kunna beskriva olika lösningar för ventilation där det inte passar med standardiserade lösningar.
Samarbeten i utbildningen
Våra studenter berättar
Ammar studerar till Ventilationsingenjör i Piteå.
Läs till ventilationsingenjör på distans
Utbildningen till ventilationsingenjör är en 2-årig heltidsutbildning som genomförs på distans. Träffar på plats i skolan förekommer också (det kallas för platsträffar).
Platsträffarna genomförs en gång per termin på den ort du blivit antagen på. Platsträffarna är obligatoriska och vid dessa träffar kan det bland annat förekomma föreläsningar, diskussioner, praktiska övningar och examinationer. Lernia står ej för resor utan det bekostar du själv som studerande.
För att kunna studera på distans krävs att du har en PC-dator*. För optimal studieupplevelse rekommenderar vi 3+ Ghz Processor (base) eller 4+ Ghz (turbo), 16 GB Ram, Grafikkort med 4 GB GPU (with 106 GB/s Bandwidth and DirectX 12 compliant), 3840 x 2160 Upplösning och minst 10 GB ledigt utrymme hårddisk.
Det går dock att använda sig av följande lägre standard också men då kommer vissa program att bli extremt tungjobbade: 2,5-2,9 Ghz Processor, 8Gb Ram, Grafikkort med 1GB minne, 1920x1080 Upplösning och minst 7GB ledigt utrymme hårddisk.
(*) programmen som ska användas fungerar inte på en Mac, därför måste det vara en PC.
Att studera på distans och arbeta
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig under dagtid måndag – fredag hela utbildningen.
En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). Därför rekommenderar vi inte att kombinera arbete och heltidsstudier under vardagarna och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att du måste följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis.
Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation.
LIA, lärande i arbete
Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.
Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.
LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.
Kurser
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
Byggnaders påverkan på yttre miljön
CAD och ritningslära
Energieffektiviseringsteknik
Energiåtervinning och optimering
Entreprenörskap och affärsmannaskap
Klimat- och ventilationsteknik
Projektledning och ledarskap
Regelverk, ansvar och säkerhet
Teknisk engelska
Tillämpad matematik
LIA 1
LIA 2
Examensarbete
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Godkända betyg i följande kurser
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens
Formulär för kompetenskartläggning
Saknar du Matematik 2?
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Efter utbildningen
Du kan jobba som vvs-ingenjör, ventilationstekniker eller servicetekniker
Efter utbildningen kan du jobba som vvsingenjör, ventilationstekniker, servicetekniker inom ventilation. Du kan även jobba som styr- och reglertekniker, arbetsledare inom ventilation samt industrikonstruktör inom ventilation.
Du har lärt dig att ta ansvar över flera områden
Du har genom utbildningen lärt dig det som krävs för att i arbetslivet kunna ansvara för driftsplanering, behovsprioritering och viss arbetsledning. Du har lärt dig att ansvara för samordning av klimat och ventilationstekniska system med avseende på drift, ekonomi och energieffektivitet och nya tekniker för att driva ett förbättringsarbete inom energioptimering.
Du besitter en tvärvetenskaplig kompetens och kan tillämpa den såväl teoretiskt som praktiskt.
Vad tjänar man i lön som ventilationsingenjör?
Ventilationsingenjörer tjänar ofta bra i lön. Lite olika faktorer påverkar lönen. Bland annat var i landet du bor, vad du har för tidigare erfarenhet och din ålder. Här kan du se vad en ventilationsingenjör kan tjäna idag.