
Underhållstekniker el och automation
I vår yh-utbildning till underhållstekniker inom el och automation får du lära dig om underhållsteknik el och automation. I utbildningen får du dessutom möjlighet att delta i spännande underhållsprojekt och samarbeta med erfarna underhållstekniker på olika företag. Bli underhållstekniker inom el och automation!
Sammanfattning: Underhållstekniker El och automation
Viktiga datum: Ansökan till utbildningen stänger den 15 maj, sista dag för komplettering den 25 maj.
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På distans med platsträffar i Trollhättan eller Sundsvall.
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: 2 år, 400 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Här finns utbildningen
Distans med platsträffar i Trollhättan och Sundsvall
Nästa start
2025-08-18
Längd
2 år
Ansökningsperiod
2025-02-15 till 2025-05-15
Samarbetsföretag i utbildningen
Om utbildningen
Bli underhållstekniker inom el och automation
Genom den här YH-utbildningen får du en yrkeshögskoleexamen som är mycket efterfrågad på arbetsmarknaden. Behovet av kvalificerade underhållstekniker inom el och automation i industrin är stort! Därför kommer du med stor sannolikhet vara hett eftertraktad av olika företag som vill anställa dig som underhållstekniker.
Du kommer kunna jobba med olika underhållsprojekt inom industrin som underhållstekniker. Du har god kunskap om el- och automationssystem och kan utföra olika typer av arbete som installation, service, programmering, felsökning och reparation. Du kan också hantera offerter, kalkyler, rapporter och följa aktuella regler för underhållsarbete.
Du kommer läsa yrkesutbildningen till underhållstekniker el och automation på distans. Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och handledning. Utbildningen bedrivs på heltid, måndag-fredag då du förväntas vara aktiv och delta i schemalagda aktiviteter. Undervisningen sker på svenska men engelsk litteratur kan förekomma.
Studera på distans med platsträffar i Trollhättan eller Sundsvall
Den här utbildningen pluggar du på distans. Du får under utbildningen pröva på praktiska övningar och genomföra projektarbeten som du redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Praktisk information
Vi använder oss av digitala och webbaserade mötesrum. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten behöver man ha en dator med webbkamera med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande. Tänk på att Chromebook inte är en dator och den är där med inte kompatibel med alla funktioner i våra digitala system. Schemalagt arbete på distans via dator förekommer med ca 8 timmar/vecka.
Kurser: Underhållstekniker El och automation (2 år)
Drift och underhållsteknik med hållbarhet i fokus, 50 p
Maskinteknik och komponentlära, 40 p
Arbetsmiljö och säkerhet, 20 p
Elteknik, 25 p
Praktisk ellära, 40 p
LIA 1, 50 p
Automation, styrning och övervakning inom underhåll, 50 p
Teknisk matematik för underhållstekniker, 15 p
Underhållsekonomi, kommunikation och ledarskap, 40 p
LIA 2, 50 p
Examensarbete, 20 p
Bra att veta om LIA
En del av våra utbildningar leder till yrkesroller som kan vara säkerhetsklassade. Det innebär att företag inför en LIA-period kan ställa särskilda krav på dig som LIA-praktikant. Till exempel att du ska ha svenskt medborgarskap, lämna en bakgrundskontroll eller ett utdrag ur belastningsregistret.
Beroende på företag och dina förutsättningar, kan det alltså innebära att du inte kan göra din LIA hos alla arbetsgivare.
Reell kompetens och kompetenskartläggning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Upptäck våra tomma platser
Kurs på tom plats
Ibland finns det lediga platser på någon av våra kurser som ingår i våra yrkeshögskoleutbildningar (från 100 yhp), efter det att vi tillsatt alla sökande. Då kan vi erbjuda det som kallas kurs på tom plats. Det är samma behörighetskrav och urval som gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.
Efter utbildningen
Vad gör en underhållstekniker?
Efter utbildningen kan du jobba med olika typer av underhållsarbete inom industrin, till exempel som underhållstekniker inom el och automation.
Som underhållstekniker inom el och automation är vanliga arbetsuppgifter till exempel att:
- Planera, genomföra, lösa och avsluta underhållsprojekt på olika produktionsanläggningar.
- Hjälpa till och ha expertis inom elsystem, ställverk, automation, styrning och övervakning.
- Utföra elinstallationsarbete, service- och underhållsarbete, programmering av PLC-system.
- Felsökning och reparation av elektriska, hydrauliska och mekaniska system.
- Skapa offerter och kalkyler
- Kommunicera och presentera tekniska rapporter
- Följa föreskrifter och standarder som gäller för underhållsarbete.
Vad tjänar en underhållstekniker inom el och automation?
Ingångslönen för en underhållstekniker el och automation varierar beroende på var du arbetar, din utbildning och din erfarenhet. Enligt olika källor ligger den genomsnittliga ingångslönen på mellan 30 000 kr till 46 000 kr i månaden.