Tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur
Vill du ha ett viktigt framtidsarbete som kommer vara ordentligt efterfrågat? Bli tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur! Här får du alla kunskaper du behöver för att kunna jobba som tekniker inom installation, drift och underhåll av solenergianläggningar, energilagring och laddinfrastruktur.
Sammanfattning: Tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På distans med platsträffar i Stockholm.
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: ca 1 år och 8 månader, 335 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Kurs på tom plats: När vi har lediga platser på våra kurser i YH-programmen kan du söka det som kallas "kurs på tom plats". Ta reda på mer, och se vilka lediga kursplatser som finns just nu.
Här finns utbildningen
Distans Stockholm
Nästa start
Vi har sökt utbildningen avser att starta den VT26.
Längd
Ca 1 år och 8 månader
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Intresserad av den här utbildningen?
Skriv upp dig på vår mejllista!
I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.
Vi väntar på svar
Vi har sökt och avser att starta den här utbildningen under våren 2026. Välkommen tillbaka i januari för mer besked!
- Tips! Under tiden kan du skriva upp dig på vår mejllista för att få påminnelser, uppdateringar och viktig information direkt till din mejl. Ja, skriv upp mig!
Hur ser utbildningsformen ut?
Distansutbildning med tre platsträffar i Stockholm
Yh-utbildningen går på distans och har tre obligatoriska platsträffar i Stockholm. Du hittar allt material i utbildningen i vår digitala plattform och du har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, webbmöten, chatt och forum.
Du får göra praktiska övningar och projektarbeten som du redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Den här utbildningen kräver heltidsstudier och går på distans.
Plugga till tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur
Om utbildningen
Vad gör en tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur?
Som tekniker inom solenergi och laddinfrastrur kan du jobba med flera områden. Du installerar, driftar och underhåller solceller, batterier och laddstationer för olika typer av byggnader och fordon. Du kan också hjälpa kunder att hitta de bästa lösningarna för deras behov. Det gör du genom att projektera, kalkylera, sälja och förhandla om solenergi- och laddinfrastrukturlösningar.
I utbildningen får du lära dig både praktiska och teoretiska kunskaper inom solenergi och laddinfrastruktur. Utbildningen innehåller bland annat solceller och solcellsteknik, energilagring, elnät, elbilar, laddteknik, säkerhet, miljö, ekonomi och juridik. Du får också möjlighet att göra praktik hos någon av våra samarbetspartners i branschen.
Efter examen har du goda möjligheter att hitta ett jobb där du kommer bidra till en hållbar energiomställning. Du blir en efterfrågad yrkesperson som kan göra skillnad för både människor och miljö.
En stor del av yh-utbildningen är du ute på en arbetsplats
En stor del av utbildningen på yrkeshögskola består av lärande i arbete (LIA) där du får arbeta som tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur. Du får en handledare som stöttar dig under dina LIA-perioder och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken och knyta kontakter med potentiella arbetsgivare.
Kurser: Tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur (1,8 år)
Du studerar flera olika kurser i utbildningen till Tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur. Nedan hittar du mer information om dessa.
Arbetsmiljö och säkerhet, 20 p
Byggteknik, takkonstruktion och infästningar, 25 p
Energikunskap och investeringsbedömning, 20 p
Energilagring och batterier, 25 p
Examensarbete, 20 p
Kommunikation och affärsmannaskap, 15 p
LIA 1, 30 p
LIA 2, 50 p
Montage och kabelförläggning, 20 p
Praktisk ellära, 20 p
Projektering och digitala verktyg, 25 p
Solenergiteknik och laddinfrastruktur, 40 p
Upphandling och entreprenadjuridik, 25 p
Reell kompetens och kompetenskartläggning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Efter utbildningen
Efter examen kan du jobba som tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur. Du kan arbeta med att installera, drifta och underhålla solenergianläggningar, energilagring och laddstationer för olika typer av byggnader och fordon.
Du kan också arbeta med att projektera, kalkylera, sälja och förhandla om solenergi- och laddinfrastrukturlösningar. Du kan antingen vara anställd hos företag som erbjuder dessa tjänster eller starta eget företag. Om du vill kan du arbeta som konsult eller utbildare inom området. Du har goda möjligheter att hitta ett jobb där du kommer bidra till en hållbar energiomställning.
Vad har en tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur för lön?
Ingångslönen för en tekniker inom solenergi och laddinfrastruktur varierar. Bland annat beroende på var du arbetar, din utbildning och din erfarenhet.
Enligt olika källor ligger den genomsnittliga ingångslönen på ca 35 500 kr i månaden. Det kan dock finnas andra faktorer som påverkar lönen, till exempel individuell förhandling, prestationsbaserad ersättning, kollektivavtal och marknadsläge.