< Yrkeshögskoleutbildning
Två Kollegor I Kontorsbyggnad
Yrkeshögskoleutbildning

Projektledare inom installationsbranschen

Vill du ta nästa steg i din karriär som projektledare inom installationsbranschen? Bli projektledare inom installationsbranschen – ett ansvarsfullt och omväxlande jobb. Du leder och samordnar olika typer av installationsprojekt, från planering till genomförande och uppföljning.


Sammanfattning: Projektledare inom installationsbranschen

Här finns utbildningen

Distans

Nästa start

Nästa utbildning startar hösten 2025.

Längd

1 år

Ansökningsperiod

I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.

Intresserad av den här utbildningen?

Skriv upp dig på vår mejllista!

I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.

Alarm

Om utbildningen

Bli projektledare inom installation

Redo för nästa steg i din karriär? Att plugga till projektledare inom installationsbranschen är ett mycket bra val. Som installationsprojektledare har du ett ansvarsfullt och omväxlande jobb. Du leder och samordnar olika typer av installationsprojekt, från planering till genomförande och uppföljning.

En utbildning för dig med tidigare yrkeserfarenhet

För att lyckas som projektledare behöver du ha goda kunskaper inom såväl ditt teknikområde som ledarskap, kommunikation, ekonomi, juridik och kvalitetssäkring. Det är dessa kunskaper som du får studera i denna yrkeshögskoleutbildning! Den är dessutom anpassad till arbetslivets behov och krav. Du får en yrkeshögskoleexamen som öppnar upp nya möjligheter för din karriär. Utbildningen går exklusivt för de som har tidigare yrkeserfarenhet och kurserna är planerade att ta dig snabbt fram mot nya vägar inom ditt yrkesområde. 

För att kunna söka utbildningen behöver du även ha 1,5 års yrkeserfarenhet som montör/tekniker inom ett installationstekniskt område.

Studera till installationsprojektledare på distans

Den här yh-utbildningen är helt på distans och innehåller inga fysiska träffar. Du hittar allt material i utbildningen i vår digitala plattform och har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, webbmöten, chatt och forum.

Du får testa på praktiska övningar och projektarbeten som du redovisar digitalt. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops som arrangeras av oss eller någon av våra samarbetspartners. Den här utbildningen kräver heltid i arbetsinsats och går helt på distans.

Kille Vid Dator Framfor Byggnad

Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

LIA – en viktig del av yrkeshögskolan

En stor del av utbildningen på yrkeshögskola består av lärande i arbete (LIA) där du får arbeta som projektledare inom installationsbranschen inom ditt teknikområde. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också prova på dina nya kunskaper i praktiken och knyta kontakter med potentiella arbetsgivare.

Två Kollegor Vid Bord

Kurser: Projektledare inom installationsbranschen (1 år)

Vi har ett antal olika kurser i den här yh-utbildningen. Nedan hittar du mer information vilka delmoment som ingår.

Ekonomi och kalkylering, 15 p

Entreprenadjuridik, 20 p

Organisation och ledarskap, 20 p

Upphandling och affärsmannaskap, 20 p

Arbetsmiljö, jämställdhet och inkludering, 20 p

Installationssamordning, 30 poäng

Regler och standarder, 15 p

Projektledning, 20 p

Miljö och hållbarhet, 15 p

LIA, 40 p

Examensarbete, 15 p

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier och godkända betyg från gymnasieskolan

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Reell kompetens och kompetenskartläggning

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Efter utbildningen

Vad gör en projektledare inom installation?

Som projektledare inom installationsbranschen kommer du jobba med spännande och varierande projekt. Projekten kommer bidra till ett bättre inomhusklimat, energieffektivitet och säkerhet. Du kommer framför allt leda och samordna projektet från start till mål, med fokus på kundnöjdhet, kvalitet och lönsamhet. Du följer branschens utveckling och kan förbättra verksamhetens miljöarbete. 

Vad tjänar en projektledare inom installationsbranschen i lön?

Ingångslönen för en projektledare inom installationsbranschen varierar beroende på var du arbetar, din utbildning och din erfarenhet. Enligt olika källor ligger den genomsnittliga ingångslönen på ca 43 200 kr i månaden.