< Yrkeshögskoleutbildning
Leende Man Vid Dator
Yrkeshögskoleutbildning

Medicinsk vårdadministratör

Är du intresserad av att arbeta med att administrera och utveckla hälso- och sjukvårdsbranschen? Gillar du att dokumentera och delta i förändringsprocesser Arbetsuppgifterna för en medicinsk vårdadministratör är många och varierande!


Sammanfattning: Medicinsk vårdadministratör

  • Viktiga datum: Ansökan till utbildningen stänger den 15 april, sista dag för komplettering den 25 april.

  • Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildningreel kompetens och om hur olika betyg bedöms.

  • Utbildningsform: På plats i Östersund eller Malmö, på distans med platsträffar i Luleå, Visby eller Umeå.

  • Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar. 

  • Längd och poäng: 2 år, 400 YH-poäng.

  • LIA/praktik: LIA, lärande i praktik, ingår på en arbetsplats där du kan testa på yrket som medicinsk vårdadministratör.

Här finns utbildningen

Östersund (platsbunden)

Nästa start

Januari 2026

Längd

2 år

Ansökningsperiod

Ansökan öppnar 15 augusti och stänger 15 oktober.

Distans med träffar i Luleå, Visby eller Umeå

Nästa start

2025-08-18

Längd

2 år

Ansökningsperiod

2025-02-15 till 2025-04-15

Malmö (platsbunden)

Nästa start

2025-08-25

Längd

2 år

Ansökningsperiod

2025-02-15 till 2025-04-15

Om utbildningen

Utbildningen till medicinsk vårdadministratör passar bra för dig som gillar samarbete och skriftligt och muntlig kommunikation. Du jobbar med områden inom medicinsk dokumentation, statistik, diagnosklassificering, ekonomi, informatik och projektledning.

Tillgången på utbildade medicinska vårdadministratörer förväntas inte vara tillräcklig för att möta efterfrågan. Det är för få som utbildat sig under de senaste åren. Detta innebär att möjligheterna till arbete är mycket goda för medicinska vårdadministratörer.

Kurser: Medicinsk vårdadministratör

Administration och ekonomi, 25p

Administration och hantering av allmän handling, 15p

Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, 35p

Bemötande och kommunikation, 25p

Diagnosklassificering, 25p

IT och e-hälsa, 30p

Medicinsk dokumentation, 25p

Medicinsk terminologi och skrivregler, 45p

Vårdens organisation och verksamhet, 20p

Vårdrelaterad juridik, 30p

LIA 1, 30p

LIA 2, 35p

LIA 3, 35p

Examensarbete, 25p

Bra att veta om LIA

En del av våra utbildningar leder till yrkesroller som kan vara säkerhetsklassade. Det innebär att företag inför en LIA-period kan ställa särskilda krav på dig som LIA-praktikant. Till exempel att du ska ha svenskt medborgarskap, lämna en bakgrundskontroll eller ett utdrag ur belastningsregistret.

Beroende på företag och dina förutsättningar, kan det alltså innebära att du inte kan göra din LIA hos alla arbetsgivare. 

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Godkända betyg i följande kurser från gymnasieskolan

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Upptäck våra tomma platser

Kurs på tom plats

Ibland finns det lediga platser på någon av våra kurser som ingår i våra yrkeshögskoleutbildningar (från 100 yhp), efter det att vi tillsatt alla sökande. Då kan vi erbjuda det som kallas kurs på tom plats. Det är samma behörighetskrav och urval som gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Efter utbildningen

Efter examen kan du arbeta som medicinsk sekreterare, vårdadministratör, läkarsekreterare eller liknande inom offentlig sektor, privat sjukvård, forskningscentra och läkemedelsföretag.

Du kommer kunna utföra säker medicinsk dokumentation, vara ett kvalificerat administrativt stöd inom hälso- och sjukvården och medverka i framtida kvalitets- och utvecklingsarbete.

Arbetsuppgifterna är många och varierande vilket innebär en spännande yrkesroll som också kan innebära personal- och/eller ekonomihantering, IT och projektledning samt roller som chefssekreterare, enhetschef eller samordnare åt verksamhets- eller klinikchef.

 

Vad har en medicinsk vårdadministratör för lön?

Vad har man för lön när man jobbar som medicinsk vårdadministratör? Det kan variera. Bland annat beror det på var i landet du bor, vad du ska arbeta med, hur gammal du är samt vad du har för tidigare erfarenhet. Här kan du se vad medellönen är för en medicinsk vårdadministratör i Sverige. 

Dela gärna