Kyl- och värmepumpstekniker
Vill du jobba med kyl- och värmepumpsteknik i olika miljöer och situationer? Bli kyl- och värmepumptekniker – ett fritt och omväxlande yrke där du får jobba med både praktiska uppgifter och problemlösning.
Sammanfattning: Kyl- och värmepumpstekniker
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På plats i Göteborg, eller på distans med platsträffar i Luleå.
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: 2 år, 400 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Här finns utbildningen
Distans med platsträffar i Luleå
Nästa start
2025-02-03
Längd
2 år
Ansökningsperiod
2024-02-15 till 2025-01-10
Göteborg
Nästa start
Vi har sökt utbildningen avser att starta den HT25.
Längd
2 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Intresserad av den här utbildningen?
Skriv upp dig på vår mejllista!
I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.
Om utbildningen
Utbildning till kyltekniker, värmepumpstekniker eller både och
Är du nyfiken på hur det är att arbeta med kyl- och värmepumpsteknik? Det här är en utbildning för dig som vill jobba som kyltekniker, värmepumpstekniker eller både och. Utbildningen passar bra för dig som har ett tekniskt intresse och vill lära dig mer om olika processer, system, material och lagar. Eftersom yrket innehåller en hel del kontakt (både på svenska och engelska) med kunder, leverantörer och kollegor är det även en fördel om du gillar kommunikation.
Plugga till kyl- och värmepumpstekniker i Luleå
Du går YH-utbildningen på distans, med ett antal platsträffar i Luleå där du tränar på olika praktiska moment. Under utbildningen har du regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater på plats i våra lokaler, via webbmöten, chatt och forum.
På Lernias yrkeshögskola blandar vi praktiska övningar med projektarbeten som du redovisar digitalt eller på plats. Du kommer även kunna delta i studiebesök, seminarier och workshops.
LIA – en stor del av utbildningen sker ute på arbetsplats
En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA) där du får arbeta som kyl- och värmepumpstekniker ute på företag. Du får en handledare som stöttar dig under dina LIA-perioder och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också testa på dina teoretiska kunskaper i praktiken och knyta kontakter med potentiella arbetsgivare. Lernia står ej för resor utan det står du själv för som studerande.
Samarbeten i utbildningen
Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt
Kurs på tom plats
För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.
Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.
Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.
YH-utbildning om energilösningar och kyl- och värmepumpssystem
I utbildningen till kyltekniker får du det du behöver för att kunna sköta kyl- och värmepumpssystem på olika sätt. Vi lär oss även om:
- Förnyelsebara energilösningar.
- Hur man läser och använder ritningar och manualer som är viktiga för branschen.
- Hur man följer lagar, standarder och bestämmelser som gäller för ditt arbete.
- Hur man bäst väljer och motivera systemlösningar som är bra för miljön, tillgängligheten, servicen och driftsäkerheten.
Kurser: Kyl- och värmepumpstekniker (2 år)
I utbildningen till kyl- och värmepumpstekniker läser du ett antal kurser. Nedan hittar du mer information om kurserna.
Ellära för kyl- och värmepumpstekniker, 30 p
Energilösningar, 15 p
Examensarbete, 20 p
Kommunikation och projektledning, 20 p
Kylteknik 1 (30 p), 2 (30 p) och 3 (35 p)
Lagstiftning inom branschen, 15 p
LIA 1 (10 p), LIA 2 (30 p) och LIA 3 (55 p)
Styr- och reglerteknik, 30 p
Tillämpad matematik och ellära, 20 p
Värmeteknik 1 (20 p), 2 (20 p) och 3 (20 p)
Reell kompetens och kompetenskartläggning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Efter utbildningen
Vad gör en kyl- och värmepumpstekniker?
Efter att du har avslutat utbildningen kan du jobba med flera olika avancerade arbetsuppgifter. Antingen som bara kyltekniker eller värmepumpstekniker, eller både och.
Som kyl- och värmepumpstekniker kan du ha en rad olika arbetsuppgifter, till exempel:
- felsökning
- underhåll
- driftsättning
- dimensionering av kyl- och värmepumpssystem.
Jobba som styr- och reglertekniker eller energikonsult
Du kan också arbeta med komplexa system som samkörs med ventilationssystem eller andra energilösningar. Efter utbildningen kan du även jobba som styr- och reglertekniker där du programmerar, konfigurerar, driftsätter och felsöker styr- och reglersystem för kyl- och värmepumpssystem. Så
Du kan även jobba som energikonsult där du analyserar, utvärderar och föreslår olika energilösningar för kunder. Du har kunskap om olika typer av energikällor, energiomvandlingar, energieffektivisering, energibalans, energideklaration, energimarknad och energipolitik.
Flera olika arbetsplatser
Det finns många olika sorters arbetsplatser för dig som kan kyl- och värmepumpsteknik. Exempelvis kan du komma att jobba inom olika industrier där det behövs både uppvärmning eller kylning eller nedfrysning. Eller med fastigheter där du kan arbeta med att installera, underhålla och optimera kyl- och värmepumpssystem i olika typer av fastigheter som villor, flerbostadshus, kontorsbyggnader, skolor, sjukhus, hotell, köpcentrum eller idrottsanläggningar
Utbildningen leder också till att du kan jobba på entreprenadföretag som utför olika typer av uppdrag inom kyl- och värmepumpsteknik. Eller på ett konsultföretag som erbjuder rådgivning, projektering, utredning och utvärdering inom kyl- och värmepumpsteknik. Du kan även arbeta på en kommunal förvaltning som ansvarar för drift och underhåll av kyl- och värmepumpssystem i kommunens fastigheter. Då kan du bli anställd som tekniker, styr- och reglertekniker eller energikonsult.