< Yrkeshögskoleutbildning
Fibertekniker
Yrkeshögskoleutbildning

Fiber- och nätverkstekniker

Vill du arbeta med en av Sveriges viktigaste infrastrukturer som är grundbulten i vårt digitala och uppkopplade samhälle? Är du tekniskt lagd och gillar problemlösning? Då är vår yh-utbildning till fiber- och nätverkstekniker något för dig!


Sammanfattning: Fiber- och nätverkstekniker

Här finns utbildningen

Malmö

Nästa start

2025-08-11

Längd

1 år

Ansökningsperiod

2025-02-15 till 2025-05-15

Distans med platsträffar i Piteå

Nästa start

Vi har sökt utbildningen avser att starta den HT25.

Längd

1 år

Ansökningsperiod

I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.

Intresserad av den här utbildningen?

Skriv upp dig på vår mejllista!

I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.

Alarm

Om utbildningen

Vad gör en fiber- och nätverkstekniker?

Att arbeta som fibertekniker innebär mestadels fysiskt utomhusarbete med varierande arbetsuppgifter. Du arbetar i huvudsak med installation, service och underhåll av fiberoptik. Det är av största vikt att man har ett fullgott färgseende, då man arbetar med färgkodningar på kablar och kanalisationsrör.

Fibernätet utgör stommen för vår infrastruktur för uppkoppling och tekniken är även viktigt nu när 5G-nätet ska byggas ut. Samhällets och näringslivets digitala strukturomvandling är beroende av snabb och problemfri uppkoppling. Utvecklingen inom smart teknik, uppkopplade prylar i hemmet och artificiell intelligens ställer ökade krav på bredbandet, och likaså utvecklingen mot mer hemarbete efter coronapandemin.

Trots att fibernätet i Sverige är välutbyggt kvarstår ett kompetensbehov i branschen som dels drivs på av den kommande utbyggnaden av 5G-nätet. Det drivs även på av att branschen går mer mot service och underhåll vilket är mer tekniskt avancerat och kräver en bredare kompetens inom fiberoptik.

YH-utbildning inom fiberteknik

I takt med teknikutvecklingen förändras kompetensprofilen för fibertekniker och det ställs högre krav på en bredare kompetens inom omkringliggande teknikområden.

Väljer du att utbilda dig i fiber- och nätverksteknik får du specialiserade kunskaper om installation och service av fiberoptik. Men du lär dig också om kopparnät, nätverksteknik för fastighetsnät samt datahallar och om aktiva delar i ett nätverk.

Nätverksteknik innebär att du kan arbeta med service och underhåll i vår IT-infrastruktur. Det är en spännande och växande industri i Sverige och redan idag driver Amazon, Google, Facebook och Microsoft avancerade nätverk – något som ställer mycket höga krav på rätt kompetens hos teknikerna. Näten är baserade på fiberoptik, men även  kopparnät används för att koppla upp vårt samhälle. Både nu och i framtiden.

Hur man blir fiber- och nätverkstekniker – utbildningens upplägg

När du utbildar dig till fiber- och nätverkstekniker får du en utbildning på ett år som går på heltid och genomförs på distans.

Distansstudier innehåller en mix av självstudiematerial i, föreläsningar, grupparbeten, olika examinationsmoment och individuell handledning.

Att kombinera arbete och heltidsstudier kan vara svårt under vardagarna och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att du måste följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis. 

Utgår från Lernias lärportal

I yh-utbildningen till fiber- och nätverkstekniker utgår du från Lernias lärportal där kursen finns i digital form med exempelvis: övningsuppgifter, självrättande övningsprov, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar, länkar m.m.

Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning.

Digitala och webbaserade mötesrum

Vi använder oss av digitala mötesrum som är webbaserade. För att kunna medverka på våra digitala föreläsningar och möten rekommenderar vi att man har en dator med god internetuppkoppling samt ett headset för bästa ljudkvalitet för alla närvarande.  

Utbildning på svenska och ibland engelska

Utbildningen bedrivs på svenska men även delvis på engelska. Det förekommer kurslitteratur på engelska och vissa kursmoment kommer att innehålla tekniska termer på engelska.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för ev grupparbeten, uppgifter och så vidare. En Heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete.

Distansutbildning kan även innebära vissa obligatoriska platsträffar. En platsträff innebär att utbildare och studerande träffas fysiskt på plats. Under platsträffarna genomförs ofta närvarokrävande moment som innefattar delar av betygsgrundande uppgifter. Antalet platsträffar kan variera beroende på ort.  

LIA, lärande i arbete

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.

Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA.

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Det är rekommenderat i branschen att ha körkort eftersom de flesta arbetsplatser nås lättast med bil. Lernia står ej för resor utan det står du för som studerande. 

Det kan förekomma att vissa LIA-platser begär utdrag från Polisens belastningsregister innan de kan bevilja dig att göra din LIA, det kan också förekomma strikt anti-drog policy på LIA-företag där oanonnserade drogtest kan ske. 

Det är också viktigt att känna till är att på grund av rådande säkerhetsläge klassas vissa LIA-platser som skyddsobjekt. Du som studerande kan komma att behöva uppvisa svenskt medborgarskap och/eller LIA-företaget kan komma att ta en bakgrundskontroll på dig inför LIA.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Denna utbildning samarbetar med flera stora företag inom fiber och nätverk. 

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Optisk fiberteknik

Arbetsmiljö och säkerhet

Installationsteknik

Förläggning och kanalisation

Mätteknik

Fastighets- och accessnät

Nätverksteknik och datacenter

Dokumentation

Projektledning och kommunikation

LIA

Examensarbete

För vem

För att söka utbildningen till fiber- och nätverkstekniker måste du du uppfylla alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Efter utbildningen

Det finns ett stort personalbehov

Efter avslutad utbildning kan du arbeta i en spännande och varierande bransch som har stort behov av kompetens! Du kan till exempel arbeta med klassisk fiberinstallation mot slutkund, eller kabelförläggning i marken. 

Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om fiber- och optoteknik. Du kan installera, förlägga och underhålla fiberoptiska nät, samt utföra mätningar och felsökningar och hitta relevanta åtgärder. Du har även kunskap om ellära, kopparnät och nätverksteknik och nätverksanslutningar och om IoT, 5G och aktiva delar i ett nätverk.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • Fibertekniker
  • Optotekniker
  • Teletekniker

Dela gärna