< Yrkeshögskoleutbildning
Elkraftsingenjör (1)
Yrkeshögskoleutbildning

Elkraftsingenjör

En utbildning till elkraftsingenjör öppnar många dörrar till arbetsmarknaden. Som elkraftsingenjör jobbar du med planering och styrning av processer och projekt i landets elnät och elkraftsanläggningar hos nät-, industri- eller konsultbolag, beroende på vad du är intresserad av.


Sammanfattning: Elkraftsingenjör

  • Viktiga datum: Ansökan till utbildningen stänger den 15 maj, sista dag för komplettering den 25 maj.

  • Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildningreel kompetens och om hur olika betyg bedöms.

  • Utbildningsform: På plats i Linköping eller Luleå.

  • Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar. 

  • Längd och poäng: 2 år, 400 YH-poäng.

  • LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.

Här finns utbildningen

Linköping

Nästa start

2025-08-18

Längd

2 år

Ansökningsperiod

2025-02-15 till 2025-05-15

Luleå

Nästa start

2025-08-18

Längd

2 år

Ansökningsperiod

2025-02-15 till 2025-05-15

Läs till elkraftsingenjör i Linköping

Det här är en heltidsutbildning, på plats i Linköping, där du tar del av både föreläsningar, laborationer, gruppövningar och praktikinslag. Du kommer ha lektioner på plats i Linköping i snitt 2,5 dagar i veckan och övrig tid lägger du på självstudier i form av en fördjupning inom ämnet i kursen du läser. 

Att ha egenstudier innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka) och att kombinera arbete och studier kan därför bli svårt. Framför allt hänger det på att du ska kunna klara kurserna för att få ditt examensbevis.

Enligt branschen är det stor brist på elkraftsingenjörer och elingenjörer idag på grund av att det är för få som utbildar sig till yrket. Därför kan du känna dig trygg i att din kompetens kommer att efterfrågas nu och i framtiden.

Du läser kurser i elkraftteknik, eldistribution och elinstallationer

I utbildningen kommer du läsa kurser i relevanta ämnen såsom elkraftteknik, eldistribution och elteknik. Det finns flera olika tänkbara yrken efter avslutad utbildning. För att trivas i rollen som elkraftingenjör ska du tycka om att arbeta lösningsfokuserat och i projekt. Du ska vara ansvarsfull och mycket noggrann. Du tycker om att räkna, lösa problem och använda dig av IT-verktyg i ditt arbete. Du som person är nyfiken och det är naturligt för dig att ta reda på den bästa lösningen utifrån problemet. 

Beredare Elkraft
video: THC0vWgIqUQ

Elkraftsingenjör

Lär dig mer om vad en elkraftsingenjör gör.

Praktik- och samarbetsorganisationer

En tredjedel av den här utbildningen utför du på en arbetsplats, i form av LIA (lärande i arbete, praktik). På din LIA kommer du ha tydliga mål som ska genomföras, och få prova på nya kunskaper i praktiken.

LIA ger möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen. För att innehållet och kvalitén i utbildningen alltid ska vara på topp ses den hela tiden över av samarbetspartners och nyckelpersoner i branschen.

Kurser

Arbetsmiljö och säkerhet i anläggningar för energiproduktion

CAD med inriktning elkonstruktion

Digitalteknik med PLC

Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar

Projektledning och kvalitetssäkring

Elinstallationer i byggnader

Elkraftekonomi

Elmaskiner - drivsystem

Högspänningsanläggningar

Elteknik

Matematik med eltekniska tillämpningar

Praktisk ellära

Regler och standarder

Projektledning och kvalitetssäkring

LIA 1 & 2 (praktik)

Examensarbete

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier och godkända betyg från gymnasieskolan

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Reell kompetens och kompetenskartläggning

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Upptäck våra tomma platser

Kurs på tom plats

Ibland finns det lediga platser på någon av våra kurser som ingår i våra yrkeshögskoleutbildningar (från 100 yhp), efter det att vi tillsatt alla sökande. Då kan vi erbjuda det som kallas kurs på tom plats. Det är samma behörighetskrav och urval som gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning som elkraftsingenjör kan du det du behöver kunna för att arbeta på elnätsbolag, alternativt industri eller företag verksamt inom elkraftområdet. Du kan arbeta med exempelvis planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftanläggningar, såväl som driftsättning, service och underhåll. En vanlig yrkestitel efter utbildningen är elingenjör, andra exempel hittar du nedan.

Yrkestitlar du kan ha efter utbildningen

  • Projektör inom elkraft

  • Elkonstruktör

  • Elingenjör

  • Elkraftsingenjör med kompetens inom förnyelsebar elproduktion

  • Beredare eller planerare inom eldistribution i el- och nätbolag

  • Projektledare inom elkraftbranschen

Vad tjänar en elkraftstekniker?

Lön som elkraftsingenjör

Som elkraftstekniker kan du tjäna lite olika i lön beroende på till exempel var i landet du bor, hur gammal du är samt tidigare erfarenhet. Medellönen för ingenjörer och tekniker inom elektroteknik i Sverige 2024 är 48 800 kr. 

Plånbok

Dela gärna