Digital produktionsutvecklare
Vill du lära dig hur du kan digitalisera och automatisera fabriker med hjälp av robotar, data och nya system? Bli Digital produktionsutvecklare! Du är med och bidrar till en smart och hållbar industri 4.0, en viktig insats både för samhället och näringslivet.
Sammanfattning: Digital produktionsutvecklare
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På distans med platsträffar i Stockholm eller Skellefteå.
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: 1,5 år, 300 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Här finns utbildningen
Distans med platsträffar i Stockholm eller Skellefteå
Nästa start
Vi har sökt utbildningen och avser att starta den HT25.
Längd
1,5 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Intresserad av den här utbildningen?
Skriv upp dig på vår mejllista!
I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.
Vi väntar på svar
Vi har sökt och avser att starta den här utbildningen under våren 2026. Välkommen tillbaka i januari för mer besked!
- Tips! Under tiden kan du skriva upp dig på vår mejllista för att få påminnelser, uppdateringar och viktig information direkt till din mejl. Ja, skriv upp mig!
Om utbildningen
Bli digital produktionsutvecklare
Utbildningen för dig som vill jobba med att digitalisera och automatisera industriella processer och system. Till hjälp har du robotar, data och nya system. Du kommer gå flera spännande kurser inom inom digitalisering, industriell automation, datavetenskap, programmering och teknisk innovation. Du lär dig dessutom att planera, leda och genomföra projekt i en industri.
Den här yh-utbildningen är skräddarsydd i samarbete med arbetslivet. Tack vare företagssamarbeten med totalt 23 organisationer kan vi erbjuda flera spännande LIA-platser och anställningsmöjligheter för våra studerande.
Var och när?
Plugga till digital produktionsutvecklare på distans – platsträffar i Stockholm eller Skellefteå
Vår utbildning till digitaliseringsutvecklare studerar du på distans. Du kommer även ha två obligatoriska platsträffar på vår yrkeshögskola i Stockholm eller Skellefteå. Allt material i utbildningen hittar du i vår digitala plattform. Du har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, webbmöten, chatt och forum.
Du får göra praktiska övningar och projektarbeten som du sen redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Det här är en distansutbildning på yrkeshögskola som kräver heltid på studier.
LIA - lärande i arbete
En stor del av utbildningen är du ute på en arbetsplats
En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA). Här får du arbeta med ett case som passar din för din LIA-plats. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också chans att testa alla kunskaper du lärt dig i praktiken och såklart chans att knyta viktiga kontakter för framtiden. Kanske blir din LIA-plats din nästa arbetsplats?
Kurser: Digital produktionsutvecklare
Du studerar flera olika kurser under utbildningen. Här kan du läsa mer om vad som ingår i dem.
Industri 4.0 och Industriell IT, 30 p
Produktionsteknik och Robotteknik, 70 p
Industriella processer och dataanalys, 40 p
Projektledning och förändringsledarskap, 30 p
LIA, 115 p
Examensarbete, 15 p
Reell kompetens och kompetenskartläggning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Efter utbildningen
Vad gör en digital produktionsutvecklare?
En digitaliseringsutvecklare har bred kompetens inom smart industri. Du kan jobba med att utveckla, införa och förbättra digitala och automatiserade system. Du kan också jobba med att leda och stödja förändringsarbetet för en digital omvandling på en industriell organisation.
Du har goda kunskaper i agil utveckling, förändringsledning, digitalisering, AI och automatisering. Du kan också industriella processer, datahantering och statistisk analys.
Liknande yrkesroller är till exempel digital förändringsledare, industriell projektledare, digital verksamhetsutvecklare eller lednings- och organisationsutvecklare inom smart industri.
Vad tjänar en digitaliseringsutvecklare i lön?
Ingångslönen för en digitaliseringsutvecklare smart industri varierar. Det varierar beroende på var du arbetar, vad du ar för utbildning och din tidigare erfarenhet. Enligt olika källor ligger den genomsnittliga ingångslönen mellan 35 000 kr och 40 000 kr i månaden.