DevOps Engineer
Som DevOps Engineer är du i teknikens framkant – en drivkraft bakom snabba och säkra IT-leveranser. Med hjälp av skarpa kunskaper i containerteknologi och säkerhet kan du förvandla utmaningar till innovationer. Du blir den som rustar organisationer och företag för framtidens digitala behov, och morgondagens digitala värld.
Sammanfattning: DevOps Engineer
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På distans med platsträffar i Stockholm (höstterminen 2025), eller på plats i Stockholm (vårterminen 2026).
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: 2 år, 400 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Kurs på tom plats: När vi har lediga platser på våra kurser i YH-programmen kan du söka det som kallas "kurs på tom plats". Ta reda på mer, och se vilka lediga kursplatser som finns just nu.
Här finns utbildningen
Distans med platsträffar i Stockholm
Nästa start
Nästa utbildning startar höstterminen 2025.
Längd
2 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Stockholm
Nästa start
Vi har sökt utbildningen avser att starta den vårterminen 2026.
Längd
2 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Intresserad av den här utbildningen?
Skriv upp dig på vår mejllista!
I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.
Om utbildningen
Utveckla säkerhetsmedvetna IT-system och hitta lösningar på komplexa problem
Som DevOps Engineer anpassar du tekniska lösningar efter olika användares behov. Du lär dig bland annat om hur man redovisar administrativa moment och avancerade konfigurationer. Efter utbildningen kommer du kunna arbeta inom områden som drift, säkerhet och systemadministration.
Att jobba som DevOps Engineer passar personer som är intresserade av att arbeta i gränslandet mellan mjukvaruutveckling och IT-drift. Det är en utmärkt karriärväg för dig som har en passion för teknik, är problemlösare och gillar att arbeta i team.
Flexibilitet och en strävan att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken är också viktigt. Sammantaget är DevOps Engineer en lämplig roll för dig som trivs med att arbeta i en dynamisk miljö där innovation och samarbete är nyckelfaktorer för framgång.
Områden vi går igenom i utbildningen
Linux
Kubernetes
Databasservrar
Molntjänster
Programmeringsspråket Python
Containerteknologi, code pipelines och säkerhet
Utbildningens upplägg
Utbildningen pågår i två år, heltid och är på distans. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). Utöver distansstudier kommer vi även ha 8 platsträffar, på plats i våra lokaler i Stockholm (Alvik). Resorna till och från platsträffarna betalar du själv.
Vi håller alla föreläsningar via Microsoft Teams. Övrig tid tid kommer du ägna åt egenstudier i form av inläsning, uppgifter och grupparbeten.
För att klara av det behöver du se till att frigöra tid och planera noga för dina studier, så att du får en bra balans mellan skola och fritid. Att kombinera arbete och studier kan vara svårt under vardagarna.
En utbildningen framtagen med näringslivet
Utbildningen är framtagen i nära samarbete med arbetslivet. Det betyder att den är utformad efter den kompetens som företagen efterfrågar just nu. Tack vare det ökar även chanserna för dig att få jobb efter examen. Utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av representanter för företag och organisationer, som exempelvis Magello, Netsecurity, Accelerate at Iver, Elastisys och Dwellir.
Vi jobbar med
Kurser
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
CI/CD Verktyg , 30p
Containerteknologi, 60p
Databasteknik, 40p
Informationssäkerhet, 20p
Linux, 60p
Molnteknologier, 40p
Nätverksteknik, 20p
Projektmetodik, 20p
LIA (Lärande i arbete), 80p
Examensarbete, 30p
Reell kompetens och kompetenskartläggning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Efter utbildningen
För att bli en framgångsrik DevOps Engineer krävs en kombination av tekniska färdigheter och viktiga personliga egenskaper. Det är bra om du har problemlösningsförmåga och gillar kommunikation och samarbete. Anpassningsförmåga, detaljfokus och tidsplanering är också avgörande för att hantera den dynamiska DevOps-miljön.
Yrkestitlar du kan ha efter utbildningen
- DevOps Engineer
- Linux System Administrator
- Platform Engineer
- Site Reliability Engineer
- Infrastructure Engineer