< Yrkeshögskoleutbildning
Pexels Mikael Blomkvist 8961130
Yrkeshögskoleutbildning

Bygglovshandläggare

Vill du arbeta med att planera och utveckla samhället? Är du intresserad av bygg- och miljöfrågor? Plugga till bygglovshandläggare! Ett ständigt aktuellt yrke som är efterfrågat i samhället.


Sammanfattning: Bygglovshandläggare

Här finns utbildningen

Distans med platsträffar i Luleå eller Lycksele

Nästa start

Nästa utbildning startar hösten 2025.

Längd

2 år

Ansökningsperiod

I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.

Intresserad av den här utbildningen?

Skriv upp dig på vår mejllista!

I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.

Alarm

Bli handläggare inom bygglov

Om utbildningen

Vår YH-utbildning till bygglovshandläggare passar för dig som vill arbeta med att planera och utveckla samhället. Du har ett intresse för bygg- och miljöfrågor samtidigt som du är serviceinriktad, noggrann, ansvarsfull och gillar kommunikation.

En bygglovshandläggare har en viktig roll i att se till att byggprojekt följer lagar och regler och bidrar till ett hållbart och attraktivt samhälle. Typiska arbetsuppgifter är att handlägga och besluta om bygglov, förhandsbesked, rivningslov och andra ärenden inom bygg. Bygglovshandläggaren har kontakt med byggherrar, arkitekter, entreprenörer och allmänheten.

En praktisk och teoretisk utbildning

I utbildningen får du lära dig de delar du behöver ha för att kunna jobba som bygglovshandläggare på ett professionellt och effektivt sätt. Du lär dig om bygg- och planlagstiftning, byggnadsteknik, miljö- och klimatfrågor, digitalisering och GIS samt kommunikation och service. Du får också praktisk erfarenhet genom att göra en Lärande i arbete (LIA) på en kommun eller ett privat företag. 

Plugga på distans med platsträffar i Luleå eller Lycksele

Utbildningen är på distans och har sex obligatoriska platsträffar på vår yrkeshögskola i Luleå eller Lycksele. Allt material vi använder i utbildningen finns i vår digitala plattform och du har regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater via Teams, via webbmöten, chatt och forum. Resor bekostas ej av Lernia utan dessa står du för själv som studerande. 

Du kommer göra praktiska övningar och projektarbeten som du sen redovisar digitalt eller på plats vid en fysisk träff. Du får möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops som arrangeras av oss eller någon av våra samarbetspartners. För att klara utbildningen kommer du behöva studera på heltid. Därför ser vi att du inte arbetar heltid samtidigt som du studerar. 

Bok Lektion

Kurser i utbildningen

Kurser: Bygglovshandläggare (2 år)

Du läser kurserna på distans, med vissa platsträffar i Luleå eller Lycksele.

Kurs 1: Kommunal förvaltning och juridik, 25 yhp

Kurs 2: Lagstiftning och riktlinjer, 40 yhp

Kurs 3: Praktisk bygglovshandläggning, 40 yhp

Kurs 4: LIA (Lärande i arbete) 1, 50 yhp

Kurs 5: Byggnadsteknisk grund och bygglovsprocessen, 45 yhp

Kurs 6: Tillsyn, 20 yhp

Kurs 7: Stads- och samhällsplanering, 30 yhp

Kurs 8: Kommunikation, 25 yhp

Kurs 9: Hållbarhet och miljö, 20 yhp

Kurs 10: LIA (Lärande i arbete) 2, 80 yhp

Kurs 11: Examensarbete, 25 yhp

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier och godkända betyg från gymnasieskolan

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Reell kompetens och kompetenskartläggning

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Bli handläggare inom bygglov, rivningslov och mer

Efter utbildningen

Det finns flera arbetsuppgifter som bygglovshandläggare. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta med att:

  • Handlägga och besluta om bygglov.
  • Ge förhandsbesked och rivningslov.
  • Kontrollera byggprojekt för att se att lagar och regler efterföljs.

Arbetsplatser kan vara kommunala byggnadsnämnder, privata byggkonsultföretag eller andra organisationer som arbetar med bygg- och planfrågor. 

Vad gör en bygglovshandläggare?

Jobbet som bygglovshandläggare är varierande och utvecklande och du kommer få arbeta med olika typer av byggprojekt och ärenden. Du kommer ha mycket kontakt med såväl kommuninvånare som byggherrar, entreprenörer och arkitekter.

Du får även följa upp och kontrollera att bygget går till på rätt sätt och att lagar och regler följs. Som bygglovshandläggare får du ständigt utmana och utveckla dina kunskaper. Du kommer jobba mycket med bygg- och planlagstiftning, byggnadsteknik, miljö- och klimatfrågor, digitalisering och GIS samt kommunikation och service. 

Två Byggarbetare Diskuterar

Vad har en bygglovshandläggare för lön?

Ingångslönen för en bygglovshandläggare varierar beroende på var du arbetar, din utbildning och tidigare erfarenhet. Den genomsnittliga ingångslönen ligger mellan 27 500 kr och 34 000 kr i månaden. Lönen kan öka med mer erfarenhet och ansvar och de högsta lönerna kan överstiga 70 000 kr i månaden. 

Mobil Och Betalkort

En stor del av utbildningen är du ute på arbetsplats

En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA). Du kommer då få arbeta som bygglovshandläggare på en kommun eller ett privat företag. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också chans att använda dina teoretiska kunskaper i praktiken och knyta viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare. 

 

Byggarbetare Med Ritningar

Dela gärna