< Yrkeshögskoleutbildning
Processtekniker Industri
Yrkeshögskoleutbildning

Automationstekniker smart industri

Har du ett stort intresse av teknik och vill ha ett varierande yrke? Som automationstekniker arbetar du många olika tekniska och praktiska uppgifter, till exempel att installera, ställa in och köra igång automatiserade anläggningar men även att programmera datorstyrda anläggningar.


Sammanfattning: Automationstekniker smart industri

Här finns utbildningen

Distans med platsträffar i Malmö

Nästa start

Nästa utbildning startar hösten 2025.

Längd

Heltid 2 år

Ansökningsperiod

I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.

Distans med platsträffar i Piteå

Nästa start

Nästa utbildning startar hösten 2025.

Längd

Heltid 2 år

Ansökningsperiod

I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.

Distans med platsträffar i Västerås

Nästa start

Vi har sökt utbildningen avser att starta den HT25.

Längd

Heltid 2 år

Ansökningsperiod

I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.

Intresserad av den här utbildningen?

Skriv upp dig på vår mejllista!

I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.

Alarm

Om utbildningen

Automationsteknikern – hett eftertraktad på arbetsmarknaden

Industrisektorn i Sverige har ett stort behov av kompetent personal. Utbildade automationstekniker är eftertraktade på arbetsmarknaden! När företagen vill hänga med i teknikutvecklingen blir allt större delar av produktionen automatiserad, och då måste de rekrytera personer med rätt kompetens. Idag råder det brist på yrkesrollen och konkurrensen om jobben är liten.

För att kunna ta del av utbildningen på bästa sätt behöver du ha en del tidigare förkunskaper inom framförallt teknik. Det behövs bland annat för att du ska klara utbildningen och kunna nå de mål som finns, och såklart få din examination. Gymnasieprogram som exempelvis industri-, teknik och/eller elprogrammet är en en bra grund för utbildningen. Även du som har gått Naturprogrammet har en lämplig bakgrund.

Så ser utbildningens upplägg ut

Under utbildningen kommer du få lära dig allt om att arbeta med automatiserade system – från programmering av industriella styrsystem till drift och underhåll, felsökning och åtgärder till förbättrings- och utvecklingsarbete.

Utbildningen går på heltid och distans. Det innebär att all undervisning sker digitalt. Det blir en kombination av lärarledda lektioner, seminarier och föreläsningar som du kommer genomföra i grupp via webb och lärportal, ca två heldagar i veckan. Det blir även en del samarbeten i arbetsgrupper och självständigt arbete med hjälp av handledarstöd.

Det är 8 fysiska platsträffar under hela studietiden som är två år. På platsträffarna genomför vi framförallt laborationer.

Produktionstekniker

Att studera på distans – bra att veta

Att studera på distans innebär stor frihet, men också ett stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att vara tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för såväl grupparbeten som uppgifter och så vidare. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst, alltså 40 timmar i veckan. Vår rekommendation är att du inte arbetar heltid samtidigt som du studerar. 

Det gäller även att kunna frigöra tid och göra en bra planering för dina studier. Målet är du ska kunna hitta en bra struktur och balans där du hinner med både studier och fritid på ett bra sätt. Något som såklart är extra viktigt att tänka på för dig som vill kunna kombinera studier med arbete.

It Säkerhetsspecialist Dator

LIA – lärande i arbete – praktik

Under utbildningens LIA-perioder (praktik) får du testa på dina nya, teoretiska kunskaper ute på ett företag, här får du passa på att nätverka och skapa kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Du har tydliga mål att uppfylla under LIA-praktiken. Du kommer få bra möjligheter att både lära nya och fördjupa dina kunskaper, samtidigt som du provar på yrket praktiskt. Under LIA-perioden följer du företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan är det viktigt att komma ihåg att ta ledigt från detta under LIA-perioden. Du har möjlighet att söka LIA nära din hemort, men tänk på att du själv bekostar eventuella resor.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

Arbetsmiljö och säkerhet

Drift och underhållsteknik

Ellära för automationstekniker

Felsökningsmetodik

Industriell IT

LEAN

Mekatronik – tillämpning

Motorstyrning, ritnings- och schemaläsning

Processmätteknik

Produktionsteknik och produktionsekonomi

Reglerteknik och regulatorer

Robotteknik/robotprogrammering

Styrteknik och programmering

LIA 1

LIA 2

Examensarbete

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier och godkända betyg från gymnasieskolan

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Reell kompetens och kompetenskartläggning

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Felicia är en av alla som arbetar som automationstekniker, idag jobbar hon på Sunpine.

Felicia El Och Automationstekniker Referens

Vad kan du efter utbildningen?

Efter avslutad utbildning har du kunskap om hur du installerar, ställer in och kör igång automatiserade anläggningar men även hur du programmerar datorstyrda anläggningar, och håller dessa funktionsdugliga över tid, vid teknikutveckling och när verksamheter förändras.

Du kommer att ha kompetenser för att övervaka och självständigt behandla teoretisk och praktiskt inom flera olika områden, till exempel genom att:

  • Utföra felsökning, felavhjälpning och igångkörning av maskinlinje.
  • Utföra förebyggande och avhjälpande underhåll.
  • Förstå och tolka dokumentation gällande underhåll.
  • Felsöka i sammansatta automatiserade system.
  • Hantera program i styrsystem.
  • Förstå och tolka system för tillståndsbaserat underhåll.

Dela gärna