Arbetsledare Bygg och anläggning
Vill du vara med och skapa framtidens byggnader och anläggningar? Plugga till arbetsledare inom bygg och anläggning! Du får viktiga kunskaper om hur du planerar, leder och följer upp byggprojekt från början till slut. Du får också lära dig om byggteknik, arbetsmiljö, ekonomi och ledarskap.
Sammanfattning: Arbetsledare Bygg och anläggning
Behörighet: Du behöver rätt behörighet för att kunna söka, de här kraven behöver du uppfylla. Läs gärna mer om vem som kan läsa en YH-utbildning, reel kompetens och om hur olika betyg bedöms.
Utbildningsform: På plats i Uppsala, eller på distans med platsträffar i Karlstad eller Örebro.
Studiefart: Heltid. En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka), vår rekommendation är att inte arbeta på heltid samtidigt som du studerar.
Längd och poäng: 1,5 år, 300 YH-poäng.
LIA/praktik: Du kommer söka LIA, lärande i praktik, på en arbetsplats inom yrkesområdet.
Här finns utbildningen
Uppsala
Nästa start
Vi har sökt utbildningen avser att starta den HT25.
Längd
Heltid 1,5 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Distans med platsträffar i Karlstad eller Örebro
Nästa start
Vi har sökt utbildningen avser att starta den VT26.
Längd
Heltid 1,5 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Intresserad av den här utbildningen?
Skriv upp dig på vår mejllista!
I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.
Vi väntar på svar
Vi har sökt och avser att starta den här utbildningen under hösten 2025. Välkommen tillbaka i januari för mer besked!
- Tips! Under tiden kan du skriva upp dig på vår mejllista för att få påminnelser, uppdateringar och viktig information direkt till din mejl. Ja, skriv upp mig!
Om utbildningen
Det här är en YH-utbildning för dig som har ett intresse för byggteknik, ledarskap och projektledning. Du vill utveckla dina kunskaper och färdigheter inom byggbranschen och ta ett större ansvar för byggprojekt. Du är också beredd att lära dig nya digitala verktyg som kan effektivisera och förbättra byggprocessen.
Plugga till arbetsledare på plats i Uppsala
Du studerar på plats på vår yrkeshögskola i Uppsala och du hittar allt material kopplat till kurserna i vår digitala plattform. Under utbildningen har du regelbunden kontakt med lärare och studiekamrater. Antingen på plats i våra lokaler, via webbmöten eller i chatt och forum. Du kommer få göra praktiska övningar och projektarbeten som du sen redovisar digitalt eller på plats. Du har också möjlighet att delta i studiebesök, seminarier och workshops. Du studerar i första hand på plats på vår yrkeshögskola i Uppsala, men kommer ha vissa inslag på distans.
LIA – en chans att få arbeta som arbetsledare på ett byggföretag
En stor del av utbildningen består av lärande i arbete (LIA). På LIA får du arbeta som arbetsledare på ett byggföretag eller en annan organisation inom byggbranschen. Du får en handledare som stöttar dig under din LIA-period och ger dig feedback på ditt arbete. Du får också chans att testa alla dina nya kunskaper i praktiken. Dessutom knyter du viktiga kontakter med potentiella arbetsgivare.
Nyfiken på yrket byggnadsarbetare?
Vi har en hel guide kring yrket byggnadsarbetare. Läs mer om vägen till att bli byggnadsarbetare och hur det är att jobba som det.
Vilken lön har man som projektledare inom bygg och anläggning?
Medellönen för en nyexaminerad arbetsledare bygg och anläggning ligger på cirka 31 700 kr i månaden. Lönen kan variera beroende på var du arbetar, din erfarenhet och din utbildningsnivå. Lönen kan också öka med tiden och den genomsnittliga lönen för en arbetsledare inom bygg och anläggning är 45 800 kr i månaden.
Vad gör en arbetsledare inom bygg och anläggning?
Som arbetsledare är du en mångsidig person som behärskar flera olika delar av byggbranschen. Du vet hur man bygger, leder och följer upp byggprojekt. Du har koll på lagar, regler, ekonomi och miljö som påverkar ditt arbete.
Du vet hur du bäst ska organisera, genomföra och övervaka byggprojekt. Du har därtill goda kunskaper i att lösa utmaningar, kommunicera effektivt och bidra till hållbar utveckling. Du kommer kunna arbeta både självständigt och i team samtidigt som du kan analysera, utvärdera och förbättra ditt eget och andras arbete.
Kurser: Arbetsledare Bygg och anläggning (1,5 år)
Du läser olika kurser i utbildningen till Arbetsledare Bygg och anläggning. Nedan hittar du mer information om dessa.
Byggbranschen och byggprocessen, 25p
Byggteknik och logistik, 45p
Systematiskt arbetsmiljöarbete – SAM, 20p
Hållbart byggande, 20p
Arbetsledarskap, 35p
BIM och digitala verktyg, 20p
Entreprenadjuridik och upphandling, 25p
Projektplanering och ekonomi, 20p
LIA (Lärande i arbete), 70p
Examensarbete, 20p
Reell kompetens och kompetenskartläggning
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Efter utbildningen
Bli arbetsledare inom bygg och anläggning
Efter examen kan du jobba som arbetsledare inom bygg och anläggning. Yrket är efterfrågat och du kan se fram emot en omväxlande yrkesroll. Du kan arbeta med olika typer av projekt, till exempel husgrunder, parker, vägar, broar och järnväg. Du är länken mellan platschef och yrkesarbetare och samordnar arbetet under ett projekt.