< Yrkeshögskoleutbildning
Apotekstekniker
Yrkeshögskoleutbildning

Apotekstekniker

Apotekstekniker är ett yrke för dig som är utåtriktad och har ett stort intresse för hälsa och egenvård. Som apotekstekniker hjälper du till med allt från rådgivning om receptfria läkemedel till vägledning om hygien och tandvård. Utbildningen är endast 1,5 år och de flesta går direkt ut i jobb!


Sammanfattning: Apotekstekniker

Här finns utbildningen

Distans med platsträffar i Linköping

Ansökan stängd

Nästa start

2024-12-02

Längd

Heltid 1,5 år

Ansökningsperiod

2024-08-15 till 2024-09-15

Distans med platsträffar i Sundsvall

Ansökan stängd

Nästa start

2024-11-25

Längd

Heltid 1,5 år

Ansökningsperiod

2024-08-15 till 2024-09-15

Intresserad av den här utbildningen?

Skriv upp dig på vår mejllista!

I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.

Alarm

Om utbildningen

Att jobba som apotekstekniker innebär att du har ett både utåtriktat och omväxlande arbete. Apoteksteknikern jobbar huvudsakligen med egenvårdsrådgivning, folkhälsofrågor, försäljning och varuhantering. I den här yh-utbildningen till apotekstekniker kommer du lära dig grunden i allt det. När du är klar klar med utbildningen får du receptbehörighet. 

Apotekstekniker som pluggat på yrkeshögskola kommer bli viktiga i framtiden

Behovet av kvalificerad personal är fortsatt stort och idag är apotekstekniker en viktig resurs vid egenvårdsrådgivning. Apotekstekniker som har genomgått de nuvarande yrkeshögskoleutbildningarna kommer bli en viktig resurs i den kommande expansionen.

En fjärdedel av tiden på arbetsplats LIA ( lärande i arbete)

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Därför är en fjärdedel av utbildningen till apotekstekniker arbetsplatsförlagd. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag. Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under LIA-praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt

Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan av studierna kom då ihåg att ta ledigt under LIA-perioden, så du har möjlighet att genomföra din LIA. 

LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen. Du genomför LIA på din hemort. Eventuella resor bekostas ej av Lernia utan dessa står du för själv som studerande.

Att studera på distans och arbete

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter och så vidare. 

En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka). Vi rekommenderar därför att inte arbetar på heltid samtidigt som du studerar. 

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete. 

Framtidsutsikter

Apoteksmarknaden har efter en stark tillväxt i ett antal nya apotek i Sverige. Det råder fortfarande en underetablering sett till apotekstätheten i andra europeiska länder och jämför man inom landet finns det platser där antalet apotek är mindre än förväntat.

Kurser som ingår i apoteksteknikerutbildningen

Du läser flera olika kurser under yh-utbildningen till apotekstekniker. Nedan hittar du mer information om vad som ingår mer specifikt i dem och vilka delmoment som kan ingå.

Butiksekonomi och försäljning

Egenvård

Kundbemötande

Livsstilsfaktorers påverkan på hälsan

Logistik och varuhantering

Medicinsk grundkurs för apotekstekniker

Recepthantering och registrering

LIA 1

LIA 2

LIA 3

Examensarbete

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Godkända betyg i följande kurser:

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om urvalsprocessen för apotekstekniker

På denna utbildning sker alltid Urvalsprov då man alltid har fler behöriga sökande än utbildningsplatser.

Mer om urvalsprocessen för apotekstekniker

Har du många års erfarenhet men ingen examen inom området du arbetar?

Sök YH-flex

YH-flex är till för dig som redan har yrkeskunskaper som motsvarar en större del av den yrkeshögskoleutbildning du söker.

Genom att tillgodoräkna större delen av innehållet får du en individuell plan för vilka delar du behöver läsa för att slutföra utbildningen och få ett examensbevis.

Du söker till YH flex genom att skicka ett mail till: yh-antagning@lernia.se och berätta vilken utbildning du vill söka. Du får mer information av oss samt material att fylla i.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du jobba som apotekstekniker på apotek. Du har kunskaper om receptfria läkemedel samt kan avgöra när du bör ge råd om en person kan själv behandla och vilka produkter du kan rekommendera eller tala om för personen när denne bör söka sig till sjukvården istället.

Dela gärna