< Yrkeshögskoleutbildning
Ambulanssjukvårdare (1)
Yrkeshögskoleutbildning

Ambulanssjukvårdare

Är du utbildad undersköterska och vill vidareutbilda dig till ambulanssjukvårdare? Som ambulanssjukvårdare är ingen dag den andra lik och du gör ett betydande och viktigt arbete. I vår utbildning lär du dig allt om prehospital vård, akutsjukvård och vad du behöver för att arbeta som ambulanssjukvårdare.


Sammanfattning: Ambulanssjukvårdare

Här finns utbildningen

Malmö

Nästa start

Vi har sökt utbildningen och avser att starta den hösten 2025.

Längd

Heltid 1 år

Ansökningsperiod

I slutet av januari kommer mer information.

Distans med platsträffar i Luleå

Nästa start

Hösten -25

Längd

Heltid 1 år

Ansökningsperiod

Ansökan öppnar 15 februari

Södertälje

Nästa start

Hösten -25

Längd

Heltid 1 år

Ansökningsperiod

Ansökan öppnar 15 februari

Intresserad av den här utbildningen?

Skriv upp dig på vår mejllista!

I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.

Alarm

Om utbildningen

För utbildade undersköterskor som vill jobba på ambulans

Utbildningen till ambulanssjukvårdare vänder sig till dig som är utbildad undersköterska med minst 1 års arbetslivserfarenhet på heltid inom yrket, alternativt 2 år på halvtid, och som vill jobba på och med ambulans. Du gillar att jobba inom vården och vill vidareutbilda dig för arbete inom ambulans och akutsjukvård.

Som ambulanssjukvårdare arbetar du i ambulansen vid utryckning och har ansvar för körning, kommunikation, medicinsk utrustning/teknik och att assistera ambulanssjuksköterskan eller annan medicinalpersonal i prehospital akutsjukvård. Arbetsuppgifterna är varierande och ingen dag är den andra lik.

Det krävs att du har bra fysik och vid anställningar görs fysiska tester och körprov.

Utbildningens upplägg – så ser det ut på de olika studieorterna

  • Utbildningen i Luleå är på halvdistans med 20 fysiska platsträffar.
  • Utbildningen i Malmö är platsbunden. Ibland utför vi obligatoriska moment på en annan ort än Malmö i Skåne. Det beror på att vi samarbetar med näringslivet för att genomföra praktiska delar i utbildningen, och den geografiska platsen för detta kan variera.
  • Utbildningen i Södertälje är platsbunden. 

Utbildningens upplägg

Utbildningen består av föreläsningar, enskilt arbete och gruppövningar. Stora delar av utbildningen är förlagd till en arbetsplats.

Du kommer få lära dig att använda RAKEL för radiokommunikation, prehospital sjukvård, akutsjukvård, om vilka läkemedel som används i ambulansen, hur man kommunicerar med patienter och anhöriga samt vända och vrida på etiska begrepp som berör arbetet i en ambulans.

Ambulanssjukvårdare (1)

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen till ambulanssjukvårdare genomförs i samverkan med ambulansstationer i Sverige. Det innebär att du får gå på 10 veckors LIA, Lärande i arbete, på en ambulansstation. LIA-perioden är uppdelad på två kurser. I utbildningen kommer vi även få göra studiebesök på olika vårdinrättningar och på SOS Alarm.

Ambulanssjukvårdare

LIA – lärande i arbete – praktik

Under utbildningens LIA-perioder (praktik) får du testa på dina nya, teoretiska kunskaper ute på ett företag, här får du passa på att nätverka och skapa kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen.

Du har tydliga mål att uppfylla under LIA-praktiken. Du kommer få bra möjligheter att både lära nya och fördjupa dina kunskaper, samtidigt som du provar på yrket praktiskt. Under LIA-perioden följer du företagets arbetstider. Om du väljer att ha arbete vid sidan är det viktigt att komma ihåg att ta ledigt från detta under LIA-perioden.

För Luleås utbildning erbjuder Lernia LIA-platser i Region Norrbotten, och i den mån det går på eller omkring din hemort. Vi kan dock inte garantera att du får en LIA-plats i närheten av din hemort.

video

Studera och arbeta på ambulansen

Hör Martina berätta om YH-utbildningen till ambulanssjukvårdare på distans.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Akutsjukvård

Arbetsmiljö och ergonomi

Bemötande och etik

Dokumentation och journalhantering (Läses endast i Malmö)

Examensarbete

Farmakologi och läkemedelshantering

Fordonskunskap och körteknik

Kommunikation och samband

LIA 1, 20p (4 veckor)

LIA 2, 30p (6 veckor)

Prehospital akutsjukvård

Specialområden

SBAR och avvikelsehantering (läses endast i Luleå)

Det behöver du för att kunna ansöka

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Reell kompetens och kompetenskartläggning

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Efter utbildningen

Att jobba som ambulanssjukvårdare och ambulansförare

Efter utbildningen kommer din yrkesroll vara som ambulanssjukvårdare (ambulansförare). Det betyder att du på ett tryggt och säkert sätt kommer kunna köra vid vanlig körning och utryckningskörning. Som utbildad och erfaren undersköterska kommer du dessutom ha en god grund för jobb på ambulans.

Som ambulanssjukvårdare är du en viktig person i katastrofmedicinska situationer och olika typer av miljöer. Delar av arbetet kommer du utföra i nära samarbete med SOS Alarm, genom att ge prehospital- och akutsjukvård. Dessutom ingår det såklart att ge god service till både patienter och anhöriga.

På de flesta stationerna krävs C1-körkort för att få anställning.

Lön som ambulanssjukvårdare

Vad du tjänar som ambulanssjukvårdare beror på lite olika faktorer, till exempel:

  • Din ålder
  • Tidigare erfarenheter och meriter
  • Var i landet du bor

Genomsnittslönen för ambulanssjukvårdare är enligt Arbetsförmedlingen idag 32 800 kr.

Plånbok

Dela gärna