< Yrkeshögskoleutbildning
Utvecklare framför dubbla datorskärmar
Yrkeshögskoleutbildning

Systemutvecklare i Java och JavaScript

Gillar du att arbeta med kodning? Är du sugen på att utveckla dig till IT-branschens framtida medarbetare? I vår utbildning till systemutvecklare får du en god förståelse för hur det är att jobba som systemutvecklare idag.


Sammanfattning: Systemutvecklare i Java och JavaScript

Här finns utbildningen

Distans

Nästa start

Nästa utbildning startar hösten 2025.

Längd

2 år heltid

Ansökningsperiod

I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.

Intresserad av den här utbildningen?

Skriv upp dig på vår mejllista!

I januari 2025 vet vi vilka utbildningar vi får starta inför höstterminen och våren 2026. Vill du vara med och hänga på låset? Skriv upp dig på vår mejllista, så hör vi av oss så fort vi vet mer.

Alarm

Om utbildningen

Det råder en brist på systemutvecklare – och förväntas göra en längre tid. Verksamheter som är inne i en digitaliseringsprocess föredrar att ha utvecklare på plats istället för att hyra in personal. Det beror mycket på att det blir allt viktigare för företagen att kunna komma ut med nya digitala tjänster snabbt. I det här arbetet spelar Microsofts DevOps en stor roll. DevOps är en förkortning av development operation och betyder mer ordagrant att utvecklaren arbetar med en kombination av mjukvaruutveckling och IT drift . 

Webbutveckling är ett av de största områdena inom mjukvaru-och systemutveckling och det finns ett stort behov inom denna del av branschen i synnerhet i den pågående digitalisering av tjänster i både näringslivet och offentlig sektor. Att lära sig både Java och JavaScript kommer ge dig stora yrkesfördelar.

Utbildningen syftar till att ge specialistkunskaper inom detta viktiga område och har en tydlig koppling till arbetslivet, bland annat genom att delar av utbildningen sker ute på en arbetsplats.

Utbildningen genomförs på distans

Utbildningen som pågår under ca 2 år genomförs helt på distans. I den mån det är möjligt försöker vi bistå med att ni kan ta del av inspelat material då detta kan ses flera gånger, både i kunskapsgenererande och repeterande syfte, samt möjliggör att du kan läsa oberoende av tid och rum, vilket ökar möjligheten att tillgodogöra sig utbildningen på det sätt som fungerar bäst för dig. Du kommer att ha 12 timmars lärarledda lektioner/föreläsningar per vecka och resten av tiden är självstudietid då du själv ansvarar för att läsa in allt som krävs för att nå kunskapsmålen.

Utbildningen utgår från Lernias lärportal där kursen finns i digital form med exempelvis: övningsuppgifter, utbildningsmaterial, inspelade föreläsningar länkar m.m. Via Lärportalen har du möjlighet att kontakta andra studerande i kursen för att diskutera frågor och samarbeta för att lösa uppgifter, kontakta lärare för frågor samt lämna in uppgifter för rättning och bedömning. Under utbildningens gång arbetar vi med olika typer av undervisning. Du tar del av självstudiematerial i kombination med klassisk lärarledd undervisning, grupparbeten med cases och individuell handledning.

Vid varje kursstart presenteras kursens kunskapsmål, centrala innehåll och bedömningsuppgifter, schema och vilka resurser som finns för att nå önskat mål i förhållande till bedömningsuppgifterna. I utbildningen kommer du bland annat få lära dig om Java och JavaScript.

Att studera på distans och arbete

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att du är tillgänglig och uppdaterad på aktuella datum för ev grupparbeten, uppgifter och så vidare.

En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).
Att kombinera arbete och heltidsstudier rekommenderas ej under vardagarna och vid fall där du som studerande ändå vill göra det bör du tänka på att du måste följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen. Det är för att du ska kunna klara kurserna och få ditt examensbevis. 

Du behöver se till att frigöra tid och planera noga för dina studier så att du hittar en bra struktur och balans som fungerar för dig och din sociala situation. Detta är något du bör tänka på om du vill kombinera studier med arbete.

LIA (Lärande i Arbete)

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen. Under utbildningens LIA-perioder (praktik) omsätter du dina teoretiska kunskaper ute på ett företag.

Du som studerande har tydliga mål som ska genomföras under praktiken. Detta ger dig ännu fler möjligheter att lära dig och fördjupa dina teoretiska kunskaper och prova praktiskt. Viktigt att tänka på är att man under sin LIA period följer företagets och din handledares arbetstider. LIA ger dessutom möjligheter till stora nätverk och kontaktvägar som kan leda till arbete efter utbildningen. Lernia bekostar ej resor utan det står du för själv som studerande. 

Undervisningen sker på svenska, men fackspråket i litteratur översätts dock inte från engelska i löpande tal och skrift. Nästan all litteratur och allt material för utbildningen är på engelska.

Praktik- och samarbetsorganisationer

Utbildningen genomförs i samverkan med Sogeti, Atea, B3 Consulting GroupAnts, Centric, Ohmy, Wise IT, Academic Work, Luleå Science Park, Tullverket, Cygni, Ghost Competence, Arctic group, Avantime och Tromb AB.

Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt

Kurs på tom plats

För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.

Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.

Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.

Kurser

Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa. 

Arbetsmetodik och agila projektmetoder

Avancerad webbutveckling - Javascript backend

Avancerad webbutveckling - Javascript fullstack

Backendutveckling och systemintegration, Java

Interaktionsdesign och användbarhet

Introduktion till webbutveckling

Systemarkitektur

Systemutveckling, Java

Webbutveckling – HTML och CSS

Webbutveckling – Javascript

LIA (Lärande i arbete)

Examensarbete

För vem

För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier

Godkända betyg i följande kurser

Saknar du behörighet?

Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.

Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens

Formulär för kompetenskartläggning

Om ansökan, urval och antagningsprocessen

Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.

Så fungerar ansökan, urval och antagning

Om urvalsprocessen för Agil systemutvecklare i Java och JavaScript

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du specialiserade kunskaper om arbetsmetoder för utveckling i team och kvalitetskriterier för programmeringsprojekt, om Agila metoder med fokus på DevOps, versionshantering, utvecklingsmiljöer, automation och deploy. Du har lärt dig om API:er, FullStack och integration, arbete med databaser (modellering, optimering, säkerhet, lastbalansering samt SQL), om säkerhet inom systemutveckling och systemdesign. Du kan OOAD, UML, DFD, webbarkitektur och arkitekturer för backend samt vet vilken roll databaser, molntjänster och API:er har i en webbapplikation.

Yrkesroller

  • Systemutvecklare i Java och JavaScript
  • IT-utvecklare
  • Javautvecklare
  • Mjukvaruutvecklare
  • Systemutvecklare
  • Webbprogrammerare
  • Webbutvecklare

Undrar du vad vi har för andra inriktningar inom systemvetare eller vilka orter du kan läsa på? Läs vanliga frågor och svar om våra utbildningar till systemutvecklare här.

Dela gärna