< Rusta och matcha
Noor 2

Noors första steg mot drömmen gick via Rusta och Matcha

Noor landade i Sverige i slutet av 2014 tillsammans med sin mamma och två döttrar, fast besluten att skapa en stabil och framgångsrik tillvaro. Idag, drygt 10 år senare doktorerar hon i naturvetenskapsämnenas didaktik vid Mittuniversitetet. Första steget dit tog hon via Lernias matchningsprogram.


Fick hjälp att skriva CV

Sedan Noor kom till Sverige från Syrien har hon hunnit skaffa sig lärarlegitimation, jobb som lärare i NO, läst en master i Naturvetenskap och påbörjat en doktorandtjänst i naturvetenskapsämnenas didaktik. Dessutom har hon gjort allt detta, på ett för henne, helt nytt språk.

- Jag var på en intervju på Arbetsförmedlingen, det är så det går till under etableringstiden i Sverige. De frågade mig vad jag hade för drömmar och jag visste redan då att jag ville bli lärare på universitetet”.

Noor kom genom Arbetsförmedlingen i kontakt med Lernia Matchning, för nu snart åtta år sedan. Där träffade hon Mari, som är matchningsansvarig och fick berätta om sina drömmar och om bakgrund. Noor har studerat i Syrien och har två kandidatexamina i både kemi och översättning i engelska från arabiska. Hon har också jobbat som lärare i kemi på hemspråket i Syrien och ett diplom i pedagogik. Mari tittade på Noor och konstaterade att hon ju är redo för att ta sig an arbetsmarknaden och hjälpte henne att skriva ett CV.


- Jag fick höra att min kunskap i kemi var guld här i Sverige, det finns väldigt få som har den kunskapen. Jag har också haft nytta av engelskan, det har gjort att jag kan kommunicera från dag ett här.

Praktik i lärarrummet och snabbspår

Med hjälp av matchningsprogrammet fick Noor en praktikplats på en skola och följde en NO-lärare i klassrummet.

Jag såg elever räcka upp handen och ställa frågor och hörde läraren svara. Men jag förstod ju inte vad de sa till varandra! Jag undrade hur jag någonsin skulle förstå vad de säger.

Samtidigt fick Noor höra om snabbspåret för lärare, som fanns under 2017. Snabbspåret innebar att personer med lärarbakgrund som hade flyttat till Sverige snabbare kunde få en lärarlegitimation för svensk skola. Detta med hjälp av en sexmånaders utbildning, där Noors diplomutbildning i pedagogik kunde kompletteras. Medan hon gick snabbspåret och praktiserade började Noor skicka ut sitt CV i Sandviken där hon bor – och fick napp! En rektor kallade henne på intervju.

- Jag var så nervös. Jag övade länge, länge på språket och fick anstränga mig mycket. Men rektorn var snäll och smart och sa: ”språket kommer, men din kompetens behöver vi. Det råder stor brist på lärare med kunskap i NO och kemi.” Så jag fick jobb på min första intervju i Sverige!

Noor Ute

Nästa steg mot lärarlegitimationen

Noor spenderade timmar med att förbereda sina lektioner, det är viktigt att det blir rätt säger hon, det är ett stort ansvar och att hon är noga med att använda rätt ord och att eleverna förstår vad hon säger.

- Jag brukade gå in till eleverna och säga – jag har kunskap som ni behöver, ni har språk som jag behöver.

Hon berättar att det inte har varit en lätt resa, hon har fått kämpa, frågat kollegor och använt inlärningstjänster för att lära sig språket. Ett knep var att fråga eleverna om de hade förstått vad hon berättat och be dem berätta det tillbaka till henne. Det var mycket jobb både hemma på kvällar och mellan lektionerna. Efter ett år på skolan fick hon ett helt eget schema och kände:

- Wow, jag är klar! Jag har lärarlegitimation och ett fast jobb! Men jag hade ju min dröm. Så såg jag en masterexamen i Naturvetenskap på Mittuniversitet och insåg att jag kanske skulle kunna nå upp till kraven. Jag hade ju den bakgrund som krävdes. Men att läsa på masternivå på svenska? Skulle jag klara det? Min mamma sa – testa så får du se. Det blir nog bra! Och efter den första kursen så insåg jag att det här går ju!

Ta del av fler resor med Rusta och matcha

Nyfiken och inspirerad? Ta del av ännu fler livsöden på vår samlingssida!

Hur Noor hanterar förändringar

Noor läste sin masterexamen på 50 procent medan hon jobbade som lärare på skolan och var den första i sin årskurs som lämnade in slutuppgiften. På frågan var hon får sin energi ifrån säger hon:

- Jag får stöd från min mamma och döttrar och jag mår bra av att ha mycket att göra, att vara igång. Jag vill inte känna mig tom. Det är så mycket fina människor omkring mig som stöttat och trott på mig – som Mari från Lernia Matchning och rektorn på skolan. Jag väljer att se dem och inte det negativa.

En doktorandtjänst som passade henne som handen i handsken dök upp. Idag är därför Noor tjänstledig från sin lärartjänst och doktorerar i kemi och ämnesdidaktik.

- Min vän sa till mig; ”Noor, du är duktig – men du har också en massa tur! Och det stämmer!” skrattar hon och tillägger:

- Under intervjun till tjänsten så frågade de mig hur jag hanterar förändringar. Det tyckte jag var gulligt! De frågar en person som flyttar hit från Syrien med sina barn, lär sig nytt språk och jobb, hur hon hanterar förändringar. Jag svarade att jag tror att de visste svaret på den frågan. 

Noor Tar Examen

Noor idag

Noor har några år kvar till sin doktorsavhandling, som hon vill kunna genomföra på kortare tid än avsatt. Hon pendlar tre timmar någon dag i veckan från Sandviken där hon bor till universitetet och det fungerar bra. Under sin tid på universitetet hittade hon dessutom kärleken i en annan doktorand och har gift sig! Utöver det startade Noor också ett företag för att hjälpa fler. 

- Det heter YellowEdu AB. Det är ett utbildningscenter där jag erbjuder kurser till lärare och elever för att sprida kunskap i naturvetenskapsämnenas undervisning.

1000086182
Jag vill ha ett positivt tänkande, även om jag ibland får höra tråkiga kommentarer. Sverige är mitt land nu och jag vill vara en del av samhället och ta för mig av det – men samtidigt vara Noor. Mari var en av dem som fick mig att se att jag kan och vågar. Hon trodde på mig och såg min potential, liksom andra runtomkring mig. Jag väljer att lyssna på dem och inte på andra.

 

Noors tips till dig som är ny i Sverige och vill studera:

  1. Tänk alltid positivt. Oavsett vad som händer, kommer det att bli bra.
  2. Ge inte upp. Det är inte en lätt väg, men om du kämpar kommer du att nå ditt mål.
  3. Våga. Våga prata, våga testa nya saker, våga kommunicera. Det finns alltid något som kommer att fungera. Att vara dig själv betyder inte att du inte kan anpassa dig till det nya samhället.
  4. Du kan vara en del av den nya miljön och samtidigt behålla allt du har med dig. Det finns alltid bra människor omkring dig som kan stödja dig. Fokusera på dem och bry dig inte om dem som visar motstånd.
  5. Tro på dig själv, uppmuntra dig själv, belöna dig själv och ta hand om dig själv. Du är ditt eget bästa stöd.
  6. Var tacksam mot dem som var en del av din resa hit. Visa uppskattning.

Vill du veta mer om Rusta och matcha på Lernia?

Klicka på knappen nedan och fyll i dina uppgifter så ringer en av våra handledare upp dig.

Två Personer I Samtal