< Press

2023-04-14

Pressmeddelande

Västeråsutbildning ska framtidssäkra Mälardalens industri- och logistikkompetens

Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Västerås har landets näst högsta exportvärde per capita. Samtidigt hopar sig orosmolnen bland många av Västmanlands logistikparker och industriföretag – det är svårt att hitta teknisk personal. Utmaningen i att hitta rätt kompetens riskerar att göra företagen mindre konkurrenskraftiga. För att minska kompetensbristen satsar utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia på utbildningen till automationstekniker. Nu öppnar ansökan till den två år långa yrkeshögskoleutbildningen som ger goda jobbchanser.

Mälardalen är både en hubb för produktion och logistik. Industriföretagen har digitaliserats och i samband med e-handelns framfart har nya automatiserade lager byggts. Satsningarna har skapat en stor efterfrågan på teknisk kompetens. Utbildnings-, matchnings-, och bemanningsbolaget Lernia satsar därför, tillsammans med det lokala näringslivet, på utbildningen i automationsteknik som ska ge företagen nyckelkompetens för morgondagens avancerade lager och industrier. Spetsutbildningen kommer ge studenterna förutsättningar för jobb på bland annat storföretagen ABB och Bombardier.

– Den globala konkurrensen är stenhård. Behovet av tekniskt utbildad kompetens är massiv – och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Behoven av teknisk kompetens har accelererats i samband med den ökade automatiseringen och gröna omvandlingen som genomsyrar både logistik- och industriföretag. Att lyckas med kompetensförsörjningen är helt avgörande för svensk konkurrenskraft mot andra länder, men även näringslivets förmåga att minska klimatavtrycket.

– Den här yrkesrollen är nog den mest eftertraktade inom nuvarande industri. Företagen slåss om samma personal vilket inte är en hållbar utveckling. Jag har varit med om att man tvingats säga nej till nya uppdrag på grund av personalbristen. Om bara fler kände till vad jobbet innebar tror jag fler skulle bli lockade av möjligheterna, säger Mattias Ericsson på företaget Quant.

Ansökningen till utbildningen är öppen till och med den 15 maj. Automationstekniker – drift och underhåll av digitala produktionssystem är tvåårig och bedrivs på distans med sju fysiska träffar i Västerås.

Profilbild för Katarina Devell

Katarina Devell

Kommunikationschef

Länkar

Om Lernia
Lernia levererar ledande kompetenslösningar för framtidens arbetsmarknad. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i över 100 år och bemannat den svenska industrin i 25 år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation.