2023-03-20
Pressmeddelande
Spetsutbildning ska kompetenssäkra västgötska mejerier – branschen fortsatt i stort behov av utbildad personal
Nyligen annonserade Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att den inhemska matproduktionen ska öka. Det motiveras av både hållbarhets- och säkerhetsaspekter. En viktig kugge i livsmedelskedjan är mejeritekniker, ett bristyrke mejeribranschen skriker efter. I Götene finns landets enda utbildning till yrket och nu öppnar ansökan.
Mejeribranschen är viktig pusselbit av den svenska livsmedelsproduktionen. Sverige har alltid varit självförsörjande på mejerier men samtidigt hotas branschen idag av kompetensutmaningar. Flera livsmedelsföretag varslar om att svårigheter att hitta personal med rätt kompetens de senaste åren fått betydande negativa konsekvenser för deras tillväxt. Enbart mejeribranschen har ett anställningsbehov på mellan 60 - 70 mejeritekniker de kommande tre åren i Sverige. Det är avgörande kompetens för att kunna framställa mjölk, ost, smör och andra basvaror i vår kost. Att öka utbildningsnivån i branschen pekas ut som en lösning för att behålla konkurrenskraften mot andra länder som gärna tar marknadsandelar i landet. Nu startar en ny omgång av utbildningen till mejeritekniker i Götene, den enda i sitt slag.
– Utbildningen till mejeritekniker är ett effektivt samverkansprojekt mellan Lernia och svenska mejerier. Under tre terminer får den studerande kunskap om både mikrobiologi, automation och mejeriteknik. Därför söker vi nya studerande som tycker om teknik och gärna god ost, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola.
Konsumenter väljer gärna svenska livsmedel. Samtidigt kan de kraftigt ökade priserna på livsmedel konkurrera ut de svenska produkterna. Ett sätt att ha konkurrenskraftiga priser är att behålla och rekrytera viktig kompetens inom branschen.
Utbildningen till mejeritekniker är idag den enda i sitt slag. Sammansättningen av kompetenser har inte gått att få i det svenska utbildningssystemet vilket är anledningen till att mejeribranschen tillsammans med Lernia startade utbildningen på yrkeshögskolenivå. Den har både det teoretiska och praktiska innehåll som branschen har behov av, samt praktikplatser fördelade över hela landet.
– Behovet av kompetens är stort. För oss handlar det om att vara konkurrenskraftiga och bidra till att fortsätta utveckla nya goda och näringsrika produkter. Att utbilda befintlig personal och framtida kandidater är ett sätt att värna om en lokal och hållbar livsmedelsförsörjning, säger Maria Lund, Learning and Development på Arla Foods.
Ansökan till mejeritekniker är öppen till den 15 maj.
Länkar
Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se