Vanligaste stegen i en rekryteringsprocess
En väldefinierad rekryteringsprocess är avgörande för att hitta de mest lämpade kandidaterna till en organisation. Genom att följa ett antal steg kan företag säkerställa att de tar välgrundade beslut och rekryterar de bästa medarbetarna. Vi går igenom de viktigaste stegen i en rekryteringsprocess som hjälper dig att bygga en stark och framgångsrik arbetsstyrka.
Vad är en rekryteringsprocess?
En rekryteringsprocess är en strukturerad serie av steg och aktiviteter där företag eller organisationer söker, attraherar, bedömer och väljer ut de bästa kandidaterna för en specifik anställning. Det är en viktig process för att säkerställa att rätt personer anställs på rätt jobb och att företaget har tillräckligt med kvalificerad och engagerad personal.
Hur lång är en rekryteringsprocess?
Längden på en rekryteringsprocess kan variera beroende på företagets storlek, bransch, efterfrågade kompetenser och specifika rekryteringsbehov. Rekryteringsprocessen kan ta allt från några veckor till flera månader.
Rekryteringsprocessen kan också gå snabbare om det finns ett stort antal kvalificerade kandidater som snabbt kan identifieras och väljas ut. Det kan vara fallet när det är en stark arbetsmarknad, hög efterfrågan på jobb eller en stor mängd kvalificerade sökande. Å andra sidan kan en längre rekryteringsprocess uppstå när det är brist på kvalificerade kandidater eller om företaget har särskilt specifika krav för tjänsten.
Rekryteringsprocessen – steg för steg
Många företag väljer att ta hjälp av externa rekryteringsföretag eller specialiserade konsulter på grund av tidsbrist, avsaknad av intern kompetens eller för att säkerställa en effektiv process. Här går vi igenom de vanligaste stegen som ingår i en rekryteringsprocess:
Kravprofil
En rekryteringsprocess inleds alltid med att skapa en tydlig kravprofil för den aktuella tjänsten. Detta innebär att identifiera och sammanställa nödvändiga utbildningskrav, erfarenheter, kunskaper, färdigheter och önskvärda egenskaper som är relevanta för tjänsten.
Attraktiv annonsering
När kravprofilen är klar är nästa steg att skapa en, för målgruppen, engagerande jobbannons. I annonsen bör det framgå vad tjänsten innebär, vilka krav som finns och hur arbetsplatsen är uppbyggd. Med en välformulerad annons i rätt kanaler – såsom interna kanaler, egna nätverk, externa karriärsajter och andra digitala kanaler – optimerar man chanserna att attrahera rätt kandidater till tjänsten.
Ett initialt urval
Urvalsprocessen startar ofta så fort man får in ansökningar. Rekryteraren går igenom ansökningarna och letar efter kandidater som verkar intressanta för vidare utvärdering och som matchar de fördefinierade kraven.
Telefonintervju och djupintervju
De kandidater som har gått vidare till nästa steg genomgår en telefon- eller videointervju för att få en första kontakt och ställa några grundläggande frågor. Därefter följer en mer ingående djupintervju, vanligtvis genom ett personligt möte. Djupintervjun ger möjlighet att utforska kandidatens kompetenser, erfarenheter och personlighet.
Tillämpa relevanta tester
Vid behov kan olika rekryteringstester användas för att bedöma kandidaternas förmågor, kunskaper och beteenden. Det kan vara personlighetstester, färdighetstester eller IQ-tester. Testerna ger ytterligare information för att bedöma kandidaternas lämplighet för tjänsten.
Bakgrundskontroll och referenstagning
Som en sista säkerhetsåtgärd kan rekryteraren genomföra en bakgrundskontroll för att verifiera den information som kandidaterna har lämnat, såsom utbildning och erfarenhet. Det kan även innefatta insamling av offentlig information om kandidaterna. Utöver bakgrundskontrollen är det också vanligt att man tar referenser på kandidaten. I regel kontaktas två referenser.
Anställning och introduktion
När den lämpligaste kandidaten, utifrån era behov och önskemål, har valts återstår det sista steget att erbjuda personen tjänsten. Därefter skriver ni ett anställningsavtal och initierar onboardingprocessen
Hjälp med hela eller delar av rekryteringsprocessen?
Fördelar med att anlita ett rekryteringsföretag
Att anlita en extern rekryteringsexpert kommer med en rad fördelar. Vi går igenom några här!
- Expertis och erfarenhet: Rekryteringsföretag är specialister på att hitta, göra urval och matcha arbetsgivare med rätt kandidater. De har kunskap om olika branscher, arbetsmarknaden och rekryteringsstrategier, vilket kan hjälpa till att identifiera och attrahera kompetenser med hög efterfrågan.
- Tids- och resurseffektivt: Att hantera en rekryteringsprocess tar tid och kräver personella resurser och erfarenhet av att jobba med kravprofil, annonsering, screening av ansökningar och genomförande av intervjuer. Genom att anlita ett rekryteringsbolag kan företaget frigöra tid och resurser för att fokusera på sina kärnverksamheter.
- Stora nätverk och tillgång till kandidater: Rekryteringsföretag har stora nätverk och tillgång till en bredare pool av kandidater. De kan använda sitt befintliga kontaktnätverk, söka aktivt efter potentiella kandidater och dra nytta av sina resurser för att hitta de bäst lämpade individerna för en specifik tjänst.
Att tänka på när man ska anlita ett rekryteringsföretag
Står du inför beslutet att anlita ett rekryteringsföretag? Vi delar några nyckelfaktorer du bör ha i åtanke för att säkerställa att processen blir lyckad:
- Kommunikation: Tar du hjälp av ett rekryteringsföretag som inte förstår ditt företags värdegrund kan viktig information om företagets kultur gå förlorad i rekryteringsprocessen. Då kan det ta längre tid att hitta en kandidat som verkligen passar in och lever upp till företagets unika krav och förväntningar. Dessutom kan det leda till felrekrytering som kan bli kostsamt för företaget. Genom tydlig kommunikation och en gedigen uppstart kan du se till att ditt rekryteringsbolag förstår vad som är viktigt för just er.
- Kontroll: När ett företag anlitar ett rekryteringsbolag överlåter de en del av ansvaret, vilket kan påverka möjligheten att ha full kontroll över hela rekryteringsprocessen. Därför är det viktigt att välja ett rekryteringsbolag som kan samarbeta nära med dig för att hålla dig uppdaterad kring det du behöver veta, och för att skapa tillit kring det du inte behöver vara inblandad i.
Vad kostar rekrytering?
Med vår priskalkylator får du snabbt fram ett uppskattat pris för våra vanligaste yrkesroller.
Lernias rekryteringsprocess i 12 steg
Att hitta och välja rätt kandidat för en tjänst är en viktig och noggrann process. På Lernia följer vi en strukturerad och evidensbaserad rekryteringsprocess som hjälper oss att objektivt identifiera, attrahera och bedöma de bäst lämpade kandidaterna.
Är du nyfiken på att läsa mer om hur Lernia jobbar med rekrytering? Läs om vår rekryteringsprocess i 12 steg.
Mer inom Rekrytera personal
Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.
Rekrytera personal
Vad kostar en rekrytering med rekryteringsföretag?
Att rekrytera rätt medarbetare är en viktig del i en organisations framgång. Samtidigt tar en rekryteringsprocess tid, och tid är pengar. Kostnaden för en rekrytering beror på många olika faktorer, exempelvis vilken bransch det rör sig om, rollens omfattning och komplexitet. Här reder vi ut vilka steg som ingår i en professionell rekryteringsprocess och vad det kan kosta.
Rekrytera personal
Nytt digitalt verktyg hjälper företagen att rekrytera snabbt och smidigt
Rekrytering Online är framtagen för att möta den alltmer digitaliserade kundresan och samtidigt behålla det personliga mötet. Christian Hultén berättar om lanseringen av Lernias nya verktyg i en intervju.
Du kanske också är intresserad av
Bemanningstips
Navigera den nya 24-månadersregeln rätt
Upplever du att 24-månadersregeln är svårnavigerad? Oroa dig inte – vi har samlat de viktigaste tipsen för dig som hyr in personal! Med vår hjälp får du full koll på inhyrningstider, anställningserbjudande, ersättning och allt annat du behöver veta för att följa lagen. På Lernia erbjuder vi dessutom smarta verktyg där du själv kan följa dina konsulters inhyrningstid.
Ledarskap
Effektiv onboarding skapar värde för hela ditt team
Onboarding är processen från det att en person skriver under sitt anställningsavtal, till att personen är en del av teamet fullt ut, och känner sig hemma i både arbetsuppgifter och företagskulturen. Med rätt verktyg och kunskap kan du optimera onboardingprocessen och skapa bestående värde för dina medarbetare och för organisationen i stort.
Ledarskap
Guide: Så kommer ni igång med ert employer branding-arbete i 7 steg
Har ni en employer branding-strategi på plats? Alla organisationer har ett employer brand som beskriver hur de vill uppfattas som arbetsgivare. Att bygga ett starkt employer brand är inte bara viktigt för att attrahera rätt talanger utan även för att behålla nöjda medarbetare. I den här guiden går vi igenom i 7 tydliga steg hur ni kan komma igång med ert employer branding-arbete.