Så attraherar vi fler kvinnor till industrin
Hur kan vi hitta fler kvinnor som vill jobba hos oss? Det är en fråga vi ofta får från arbetsgivare inom industrin, och det är en fortsatt stor utmaning för många företag. Här går vi igenom varför branschen behöver fler kvinnor, orsaker till att de ofta väljer andra yrkesvägar och hur vi arbetar för att attrahera kvinnor till roller inom industrin med konkreta exempel.
Varför behövs fler kvinnor inom industrin?
Antalet kvinnor i industrin ökar visserligen kontinuerligt, men de är fortfarande underrepresenterade. Idag utgör de endast 25 % av arbetskraften enligt IF Metall. Fler kvinnor inom traditionellt mansdominerade yrken är nödvändigt för ett mer jämställt samhälle, men det är också en smart affärsstrategi som påverkar organisationers hållbarhet och konkurrenskraft. Minskad könssegregering och större mångfald på arbetsplatsen leder till många dokumenterade fördelar, inklusive ökad innovation och förbättrad arbetsmiljö.
Fler kvinnor inom industrin leder till ökad trivsel och lönsamhet
En arbetsplats med mångfald har visat sig inte bara ge friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro, utan också högre engagemangsgrad. Inkluderande team ger bättre trivsel och ökad lönsamhet och produktivitet. Genom att skapa en arbetsplats med mindre könssegregering skapar du ett starkare arbetsgivarvarumärke som attraherar fler talanger.
Du får fler perspektiv och erfarenheter, vilket ger mer kreativitet, dynamik och innovation. Den ökade kundnyttan och servicen kommer på köpet, när organisationen får en större förståelse för hur delar av målgruppen tänker och vad de har för olika behov.
Fördelar med fler kvinnor inom industrin
Ökad kreativitet och innovation: Fler perspektiv och erfarenheter leder till nya idéer.
Bättre arbetsmiljö: Mångfald bidrar till en mer inkluderande och trivsam arbetsplats.
Starkare arbetsgivarvarumärke: Attraherar fler talanger och bygger ett positivt rykte.
Förbättrad kundservice: Ökad förståelse för olika kundgruppers behov.
Ökad produktivitet: Team med mångfald tenderar att vara mer produktiva.
Högre medarbetarnöjdhet: Studier visar att mångfald leder till högre tillfredsställelse bland anställda.
Bättre beslutsfattande: Olika perspektiv kan förbättra kvaliteten på besluten.
Vad hindrar kvinnor från att söka sig till industrin?
Forskare vid Lunds universitet har i projektet “Klart du kan koda!” tittat närmare på varför yngre kvinnor väljer bort teknik. Forskningen visar att både elever och lärare i grundskolan tror att män är bättre på teknik, något som leder till minskat självförtroende och intresse bland tjejer. Andelen kvinnor som söker till tekniska utbildningar ökar visserligen och trenden håller på att vända, men för att öka takten behövs det fler åtgärder.
Betydelsen av inkludering för att behålla kvinnor inom industrin
Att attrahera kvinnor till industrin är bara början; det är lika viktigt att de trivs och stannar kvar. För att säkerställa detta krävs en inkluderande arbetsmiljö där alla medarbetare känner sig välkomna, respekterade och värderade. En sådan miljö är avgörande för att behålla kvinnliga medarbetare och skapa en kultur där mångfald ses som en styrka. Genom att aktivt arbeta för en inkluderande arbetsplats kan vi tillsammans motverka myten om att industrin inte är en plats för kvinnor och visa att industrin är en arbetsplats för alla, oavsett kön.
Så arbetar vi på Lernia: Vikten av kvinnliga förebilder
För att motverka fördomarna behövs fler kvinnliga förebilder som kan visa hur det är att jobba inom industrin. Aktiviteter som vi på Lernia gör för att öka andelen kvinnor i industrin inkluderar:
- Temadagar och rekryteringsutbildningar: För att bredda mångfalden.
- Diskussioner med samarbetspartners: För att öka kunskapen om att anpassa arbetsmiljön så att den blir mer inkluderande.
- Dialog med intressenter: För att skapa rekryteringsutbildningar inklusive praktik riktade till kvinnor.
- Arbetsmarknadsutbildningar: För att skapa förutsättningar för kvinnor att utbilda sig inom fordonsindustrin och bilbranschen.
- Mentorskap: Möjlighet till en kvinnlig mentor.
- Tjejkvällar: Med kvinnliga representanter från industrin som berättar om sina erfarenheter.
- Riktad annonsering: Till de diversifierade målgrupperna.
- Kommunikationsinsatser: För att bekämpa myter och fördomar och presentera industrin som en arbetsmiljö för alla.
Åtgärder för att locka kvinnor till industrin
Lyfta fram förebilder: Visa upp framgångsrika kvinnor inom industrin.
Öka förståelsen för branschen: Genom informationskampanjer och skolbesök.
Arbeta med mångfald och jämlikhet: Ha tydliga mål och strategier för jämn könsfördelning.
Förbättra arbetsmiljön: Se till att arbetsplatsen är anpassad för alla, oavsett kön eller bakgrund.
Främja inkludering: Skapa en kultur där alla medarbetare känner sig välkomna och respekterade.
Utbilda ledare: Se till att chefer och ledare är medvetna om vikten av en inkluderande arbetsmiljö och har verktygen för att skapa en sådan.
Det finns många fördelar men också en del utmaningar när det gäller att attrahera fler kvinnor till industrin.
Sammanfattning
Det finns många fördelar men också en del utmaningar när det gäller att attrahera fler kvinnor till industrin. Fler kvinnor i industrin bidrar till ökad mångfald, en bättre arbetsmiljö och högre lönsamhet. Det är avgörande att skapa en inkluderande arbetsplats för att behålla kvinnliga medarbetare och motverka de myter som finns om att industrin inte passar kvinnor. Nedan följer en sammanfattning av artikeln i punktform:
- Fler kvinnor i industrin: Bidrar till ökad innovation, förbättrad arbetsmiljö och högre produktivitet.
- Fördelar med mångfald: Leder till bättre beslutsfattande, högre medarbetarnöjdhet och ett starkare arbetsgivarvarumärke.
- Utmaningar för kvinnor: Fördomar om industrijobb och bristen på kvinnliga förebilder.
- Vikten av inkludering: Avgörande för att behålla kvinnliga medarbetare och skapa en positiv arbetskultur.
- Lernias insatser: Inspirationsdagar, rekryteringsutbildningar, mentorskap och riktad annonsering.
- Åtgärder för att attrahera kvinnor: Lyfta fram förebilder, öka förståelsen för industribranschen, arbeta med mångfald och förbättra arbetsmiljön.
Kontakta Oss
Vill du veta mer om hur du kan öka både mångfalden och lönsamheten genom att bemanna mer jämställt? Kontakta oss idag för mer information och rådgivning. Vi hjälper dig att skapa en mer inkluderande och framgångsrik arbetsplats.
Mer inom Rekrytera personal
Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.
Rekrytera personal
Vad kostar en rekrytering med rekryteringsföretag?
Att rekrytera rätt medarbetare är en viktig del i en organisations framgång. Samtidigt tar en rekryteringsprocess tid, och tid är pengar. Kostnaden för en rekrytering beror på många olika faktorer, exempelvis vilken bransch det rör sig om, rollens omfattning och komplexitet. Här reder vi ut vilka steg som ingår i en professionell rekryteringsprocess och vad det kan kosta.
Rekrytera personal
Nytt digitalt verktyg hjälper företagen att rekrytera snabbt och smidigt
Rekrytering Online är framtagen för att möta den alltmer digitaliserade kundresan och samtidigt behålla det personliga mötet. Christian Hultén berättar om lanseringen av Lernias nya verktyg i en intervju.
Du kanske också är intresserad av
Bemanningstips
Navigera den nya 24-månadersregeln rätt
Upplever du att 24-månadersregeln är svårnavigerad? Oroa dig inte – vi har samlat de viktigaste tipsen för dig som hyr in personal! Med vår hjälp får du full koll på inhyrningstider, anställningserbjudande, ersättning och allt annat du behöver veta för att följa lagen. På Lernia erbjuder vi dessutom smarta verktyg där du själv kan följa dina konsulters inhyrningstid.
Ledarskap
Effektiv onboarding skapar värde för hela ditt team
Onboarding är processen från det att en person skriver under sitt anställningsavtal, till att personen är en del av teamet fullt ut, och känner sig hemma i både arbetsuppgifter och företagskulturen. Med rätt verktyg och kunskap kan du optimera onboardingprocessen och skapa bestående värde för dina medarbetare och för organisationen i stort.
Ledarskap
Guide: Så kommer ni igång med ert employer branding-arbete i 7 steg
Har ni en employer branding-strategi på plats? Alla organisationer har ett employer brand som beskriver hur de vill uppfattas som arbetsgivare. Att bygga ett starkt employer brand är inte bara viktigt för att attrahera rätt talanger utan även för att behålla nöjda medarbetare. I den här guiden går vi igenom i 7 tydliga steg hur ni kan komma igång med ert employer branding-arbete.