Fråga experten - Ska jag googla kandidaten eller inte?
Vattendelaren Google. Vissa tycker att det mer eller mindre är tjänstefel att inte googla sin kandidat för att få fram så mycket information som möjligt. Andra tycker att det är oproffsigt och ger en felaktig bild att snoka på till exempel Instagram och Facebook. Så hur ska man förhålla sig till möjligheten att få fram ”det lilla extra” som finns en googling bort? Och vad säger egentligen en bild på en partykväll, deltagande i ett motionslopp eller medlemskap i en viss förening?
Susanne Werngren, rekryterings- och bemanningsexpert på Lernia svarar:
Ja, det finns otroligt skilda meningar om detta. Jag tycker inte att man ska googla sina kandidater. Det vi ska utföra är att hitta rätt kompetens för en arbetsuppgift, kompetensbaserade frågor ska leda till att man hittar rätt person.
Om någon motionerar eller har ett medlemskap i en viss förening utgår jag från att personen kommer att berätta det vid intervjun i alla fall. Vi är trygga i våra processer och har kompetensbaserade frågeunderlag som vi följer. Vi gör även personlighets- och begåvningsanalyser. Att göra personlighets- och begåvningsanalyser är bra och är ytterligare ett verktyg i att validera en persons beteende och förväntad prestation mot en given roll.
Vissa av våra kunder har som policy att som del i rekryteringsprocessen begära utdrag ur belastningsregistret och/eller göra en kreditupplysning. Att ta utdrag ur belastningsregistret och göra en kreditupplysning för vissa branscher, till exempel bank kan vara en hygienfaktor och kan inte likställas med personens kompetens.
Vi har goda verktyg att luta oss emot så det finns ingen anledning att söka i sociala medier. Det finns också en risk med att googla, det kan nämligen vara svårt att verifiera att den du sökt på inte är en uppdiktad person, det finns så många troll där ute.