EU:s nya lönedirektiv förändrar arbetsmarknaden – så förbereder ni er
EU:s direktiv om lönetransparens syftar till att skapa en rättvisare arbetsmarknad genom ökad insyn i löner, lönesättningsprocesser och principer. Men vad betyder det i praktiken? Vi har pratat med Susanne Ununger, HR-direktör på Lernia, om hur man kan gå från teori till verklig förändring.

EU:s lönetransparensdirektiv, som antogs den 10 maj 2023, innebär en rad nya krav på arbetsgivare i medlemsländerna. Syftet är att minska osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, och det ska vara fullt implementerat senast den 7 juni 2026.
Lönetransparensdirektivet innebär bland annat:
- Att arbetsgivare med fler än 100 anställda måste rapportera könsuppdelad lönestatistik till myndigheter, exempelvis Diskrimineringsombudsmannen (DO).
- Att löner ska synliggöras tidigt i rekryteringsprocessen, till exempel redan i jobbannonser.
- Att medarbetare får rätt att begära skriftlig information om sitt eget löneläge jämfört med kollegor i likvärdiga roller av motsatt kön.
Susanne Ununger: “Det här är en möjlighet att bygga förtroende”
Lernia har en ambition att ligga i framkant när det gäller förberedelserna. Susanne Ununger, Chief Human Resources Officer på Lernia, berättar hur vi konkret arbetar med lönetransparens – redan innan direktivet träder i kraft.
- Vi välkomnar direktivet. Direktivet ligger helt i linje med våra värderingar. Equal pay är inte bara en princip för oss – det är något vi faktiskt lever efter, säger Susanne
- På Lernia genomförs årliga lönekartläggningar där eventuella osakliga skillnader analyseras och åtgärdas. Lönerevisioner sker med tydliga kriterier där rättvisa mellan könen är ett av de centrala målen, berättar hon.

Ledarskapets roll: “Våra chefer måste kunna prata om lön”
En viktig aspekt i att lyckas, menar Susanne, är att rusta ledarskapet.
- Våra chefer ska kunna svara på frågor som: ’Hur ligger min lön till i förhållande till andra i liknande roller?’ – utan att tveka. För att kunna göra det behöver vi en tydlig jobbarkitektur och chefer som är trygga i sin roll, säger hon.
På Lernia får alla ledare därför utbildning i lönesamtal och strukturell lönesättning. Genom tydliga kriterier och kalibreringsprocesser säkerställs att lön sätts baserat på prestation och kompetens – inte magkänsla.
Praktiska tips från Susanne
Susanne lyfter fram flera konkreta steg som arbetsgivare kan ta för att möta de nya kraven – men också för att skapa en mer hållbar lönekultur:
1. Bygg en jobbarkitektur
- Utan en tydlig struktur för roller och ansvar är det svårt att göra rättvisa lönejämförelser.
2. Stärk dina chefer i lönedialogen
- Det är i lönesamtalet som magin – eller misstron – uppstår. Det krävs träning, verktyg och trygghet.
3. Våga prata lön redan i rekrytering
- Det är dags att sluta fråga vad kandidaten tjänar idag. Vi ska inte återskapa historiska löneskillnader.
4. Samverka med facket
- En tydlig facklig samverkan är avgörande – både för legitimitet och för att processen ska bli trovärdig.
5. Sätt av en budget för att förebygga och minimera risker – en lönebuffert
- När du hittar löneskillnader behöver du kunna agera direkt. Då är det bra att ha avsatt resurser.
6. Se direktivet som en tillgång
- Den största lärdomen är att transparens inte bara handlar om att visa siffror – det handlar om att bygga tillit. Och tillit kräver både struktur och mod. Det handlar om att våga prata om det som tidigare varit känsligt. Vi är redo.
En chans till förändring
EU:s lönetransparensdirektiv är inte bara ett regelverk – det är en möjlighet. För bemannings- och rekryteringsbranschen innebär det en chans att bli mer attraktiv som arbetsgivare och partner, genom att ta tydlig ställning för rättvisa och jämställdhet.
Mer inom Rekrytera personal

Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.

Rekrytera personal
Vad kostar en rekrytering med rekryteringsföretag?
Att rekrytera rätt medarbetare är en viktig del i en organisations framgång. Samtidigt tar en rekryteringsprocess tid, och tid är pengar. Kostnaden för en rekrytering beror på många olika faktorer, exempelvis vilken bransch det rör sig om, rollens omfattning och komplexitet. Här reder vi ut vilka steg som ingår i en professionell rekryteringsprocess och vad det kan kosta.

Rekrytera personal
Nytt digitalt verktyg hjälper företagen att rekrytera snabbt och smidigt
Rekrytering Online är framtagen för att möta den alltmer digitaliserade kundresan och samtidigt behålla det personliga mötet. Christian Hultén berättar om lanseringen av Lernias nya verktyg i en intervju.
Du kanske också är intresserad av

Bemanningstips
Navigera den nya 24-månadersregeln rätt
Upplever du att 24-månadersregeln är svårnavigerad? Oroa dig inte – vi har samlat de viktigaste tipsen för dig som hyr in personal! Med vår hjälp får du full koll på inhyrningstider, anställningserbjudande, ersättning och allt annat du behöver veta för att följa lagen. På Lernia erbjuder vi dessutom smarta verktyg där du själv kan följa dina konsulters inhyrningstid.

Ledarskap
Guide: Så kommer ni igång med ert employer branding-arbete i 7 steg
Har ni en employer branding-strategi på plats? Alla organisationer har ett employer brand som beskriver hur de vill uppfattas som arbetsgivare. Att bygga ett starkt employer brand är inte bara viktigt för att attrahera rätt talanger utan även för att behålla nöjda medarbetare. I den här guiden går vi igenom i 7 tydliga steg hur ni kan komma igång med ert employer branding-arbete.

Ledarskap
Så lyckas ni med er employer branding-strategi
Employer branding har blivit allt viktigare för företag när det gäller att attrahera och behålla talanger på dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad. Genom att skapa en tydlig strategi och förmedla ett starkt arbetsgivarvarumärke kan företag påverka hur människor uppfattar företaget som arbetsgivare och stärka sitt rykte på marknaden.