
Otrygghet bland unga anställda – vad du som chef kan göra
Psykologisk trygghet på arbetet har blivit ett allt viktigare begrepp i jobbvärlden. Den starka kopplingen mellan effektiva arbetsplatser och trygga medarbetare har gjort att många företag satsar på, och investerar i, den sociala arbetsmiljön.
Novusundersökning
3 av 4 anser att den sociala arbetsmiljön är viktig vid val av arbetsgivare
Psykologisk trygghet är en viktig faktor för att skapa effektiva arbetsplatser. För att ta reda på hur trygga förvärvsarbetare och arbetssökande i åldrarna 20-65 år känner sig på jobbet just nu har Novus utfört en undersökning på uppdrag av Lernia.
I undersökningen uppger 3 av 4 personer att den sociala arbetsmiljön är viktig vid valet av arbetsgivare. Många av de svarande upplever att de kan vara sig själva på jobbet, tillsammans med sina kollegor och att de är effektiva under en normal arbetsvecka.
Liise Dahlqvist, expert på kulturskapande frågor och ledarskapsutveckling på Lernia.

De viktiga faktorerna för att stärka psykologisk trygghet i en organisation
– Undersökningen visar att ett stödjande ledarskap, möjligheten att uttrycka sina åsikter samt en kultur präglad av öppenhet och ärlig kommunikation är viktiga faktorer för att stärka den psykologiska tryggheten i en organisation. Det säger Liise Dahlqvist, expert på kulturskapande frågor och ledarskapsutveckling på Lernia.
Liise arbetar dagligen med olika typer av stöd för organisationer i förändring eller omställning. Det kan handla om outplacement, coaching eller ledarskapsutbildningar för chefer.
Unga mindre trygga på jobbet
Hur trygga medarbetare känner sig skiljer sig dock åt lite beroende på var i yrkeslivet de befinner sig. I undersökningen sticker de yngre förvärvsarbetande ut när det kommer till psykologisk trygghet och effektivitet på jobbet. 23 procent i åldrarna 20-29 år svarar ”Ja, helt och hållet” på frågan ”Känner du dig trygg i att vara dig själv och uttrycka dig själv öppet på jobbet?”. Skillnaden är signifikant där motsvarande siffra är 42 procent bland övriga respondenter, i äldre åldrar.
- Unga svarar också i mindre utsträckning att de känner sig mycket trygga med sina kollegor på jobbet. Där ser vi en tydlig skillnad, 9 % svarar 1 eller 2 på den frågan, medan det i andra åldersgrupper är ett fåtal procent, säger Liise Dahlqvist.
Även på frågan: "Hur produktiv/effektiv tycker du att du är under en normal arbetsvecka?" svarar de yngre i undersökningen lägre. 22 procent skattade sig som mycket produktiv/effektiv. Bland samtliga respondenter i undersökningen ligger motsvarande siffra på 35 procent.
- Att yngre personer på arbetsplatserna upplever sig som mindre trygga och effektiva kan ha att göra med att de har mindre yrkeserfarenhet och är ”nya” på arbetsmarknaden. Det kan också handla om att arbetsmarknaden upplevs osäkrare för unga, då ungdomsarbetslösheten är hög, säger Liise Dahlqvist.

Lernias novusundersökning visar att yngre (personer i åldern 20-29 år) i högre grad känner sig otrygga och mindre effektiva på sin arbetsplats.
Vinster med att satsa på psykologisk trygghet
Genom att satsa på en god psykologisk trygghet mår medarbetare bättre, de presterar bättre och de stannar längre. Liise ser många fördelar och vinster i att arbeta med kulturen på företaget. Genom att satsa på medarbetare säger färre personer upp sig, vilket ger minskade kostnader för nyrekryteringar och ger heller inte produktionstapp när nya kollegor ska läras upp.
- Vi på Lernia anställer många unga och vi vet hur viktig onboarding och rätt stöd från konsultchef är för att de ska må bra och och vara produktiva, säger Liise Dahlqvist.

Satsa extra mycket på att säkra nyanställdas onboarding
Att ha ett stöttande ledarskap är en av de viktigaste faktorerna för de flesta när det kommer till att må bra på jobbet. Yngre kan behöva än tydligare direktiv och bli bekräftade i att de är på väg i rätt riktning.
- Genom att en bra process och säkerställa att nyanställda får en bra start går det att bygga en god kultur. Onboarding handlar lika mycket om att lära känna system, veta var toaletten är som att veta vilka personer som man kan vända sig till och säkra att den nya kollegan upplever att denne är en del av ett sammanhang, säger Liise.
6 tips: Så skapar du psykologisk trygghet som ledare
Var är inte rädd för att ställa frågor och uppmuntra medarbetare att känna detsamma.
Uppmuntra till att fler delar sina idéer och var bekväm med att dela dina.
Se oenigheter som något positivt.
Säkerställ att ni har en arbetsmiljö där det tillåts att göra fel – utan att det hålls emot en.
Våga ge av dig själv i mötet med andra.
Våga be om hjälp, även i din ledarroll.
Siffror och statistik
Resultat från novusundersökningen
- 23 procent av unga svarar "Ja, helt och hållet" på frågan "Känner du dig trygg i att vara dig själv och uttrycka dig själv öppet på jobbet?”. Jämfört med 42 procent bland samtliga respondenter.
- 37 procent av de unga svarar ”Mycket trygg" på frågan "Hur trygg känner du dig i din arbetsgrupp, bland dina kollegor?” Jämfört med 53 procent bland samtliga respondenter.
- 22 procent av unga svarande skattade sig som en 5:a på en femgradig skala på frågan om hur produktiva de ansåg sig vara under en arbetsvecka. Bland samtliga respondenter i undersökningen ligger motsvarande siffra på 35 procent.
- På en femgradig skala från 5 (Mycket produktiv/effektiv) till 1 (Inte alls produktiv/effektiv) skattar sig 9 procent av de unga som en 2:a. Bland samtliga respondenter i undersökningen ligger motsvarande siffra på 3 procent.
Fakta: så utfördes undersökningen
Undersökningen gjordes under vecka 5-6 med 1288 intervjuer bland förvärvsarbetare och arbetssökande i åldern 20-65 år. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, något som garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.
Tisdagen den 15 april | Digitalt via Microsoft Teams
Anmäl dig till vårt webbinar om psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet har gått från mjukt HR-värde till affärskritiskt verktyg. Under det här webbinaret pratar vi om psykologisk trygghet och vikten av att jobba med det som ett nyckeltal för produktivitet och lönsamhet. Vi delar färsk data från en undersökning vi gjort tillsammans med Novus och inspirerande exempel från vardagen

Mer inom Ledarskap

Ledarskap
Webbinar: Psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet har gått från mjukt HR-värde till affärskritiskt verktyg. Under det här webbinaret pratar vi om psykologisk trygghet och vikten av att jobba med det som ett nyckeltal för produktivitet och lönsamhet. Vi delar färsk data från en undersökning vi gjort tillsammans med Novus och inspirerande exempel från vardagen. Möt Liise Dahlqvist områdeschef på Lernia med lång erfarenhet inom HR och ledarskapsutveckling samt Petra Henriksson platschef på Lernia Bemanning & Rekrytering.

Ledarskap
Feedback för chefer: Även du som ledare behöver återkoppling
Alla behöver återkoppling för att utvecklas. Även chefen mår bra av feedback från de anställda. Det tycker ledarskapsexperten Malin Trossing, som delar med sig av tips om hur man bjuder in till konstruktiv dialog.

Ledarskap
HR-trender att ha koll på 2025
2025 ser ut att bli ett år av fortsatt förändring, även inom HR. Med teknologiska framsteg, arbetsmarknadens utveckling och nya förväntningar från medarbetare är det avgörande för arbetsgivare och HR-specialister att hålla sig uppdaterade. I den här artikeln pratar vi bland annat om AI och automation, upskilling- och reskilling och det senaste inom ledarskap. Vi delar med oss av insikter från ledande källor och utforskar de HR-trender som spås forma 2025.
Du kanske också är intresserad av

Hållbarhet och mångfald
Så lockar du fler kvinnliga kandidater till yrkesroller inom industrin
Inom industrin råder det ofta ojämn könsfördelning på arbetsplatserna. Genom rätt satsningar vid rekrytering kan ni som företag öka chanserna att locka fler kvinnor till arbetsplatserna.

Bemanningstips
Webbinar: Bemanningens ABC
Många företag använder sig av bemanning som en flexibel lösning för sina kompetensbehov. Lernia är den största uthyraren av arbetare i Sverige och vi får ofta agera bollplank till företag kring frågor som rör inhyrning. Vi vet att det är mycket man ska ha koll på. Utifrån våra erfarenheter och kunskaper har vi tagit fram ett matnyttigt webbinar där vi går igenom det du behöver kunna kring inhyrning.

Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.