Så vill vi ha framtidens arbetsplats 2024
Arbetsplatsen är en viktig del av våra liv och behöver både vara trivsam, inspirerande och anpassad efter verksamhetens behov. Samtidigt som företagen behöver kunna attrahera medarbetare är det också viktigt att personalen mår bra, trivs och kan prestera. I den här artikeln kartlägger vi de trender som kännetecknar framtidens hållbara arbetsplats 2024.
Undersökning visar
Medarbetare på kontoret viktigt för företagskulturen och skapa innovation
Att medarbetarna kommer till jobbet är viktigt, både för att skapa en framgångsrik företagskultur, och för den viktiga innovationsandan. Detta enligt en undersökning från MER Arkitekters årliga Sifo-undersökning. Arbetsplatsen 2024 behöver därför bjuda på såväl lugna, mindre rum som inspirerande miljöer. Inte minst de mjuka värdena spelar även de, en stor roll. År 2024 behöver arbetsgivaren helt enkelt sätta individen i fokus. Att använda arbetsplatsen för att få sina anställda att må bra är det nya – vare sig det handlar om gym på taket, hundpassning under arbetsdagen eller en restaurang med kock.
Vårt arbetssätt har förändrats
Det nya normala innebär nya sätt att arbeta. Pandemin banade väg för en ökad digitalisering, och hybridmöten har blivit en naturlig del av vardagen. Vi är beroende av såväl anpassade utrymmen som välfungerande teknik i våra arbeten. Parallellt med digitaliseringen innebär framtidens arbetssätt stärkta samarbetsförmågor snarare än det traditionella grupparbetet där var och en utför sin tilldelade uppgift. Teamkänslan är viktigare än någonsin, och vi drar nytta av synergieffekten där ett plus ett blir mer än två.
Framtiden kräver nya perspektiv och snabbare beslut
I takt med att AI blir en allt större del av vår vardag ökar kraven på vidsynthet och att kunna se på saker ur olika, och ibland nya perspektiv. Prognoserna fluktuerar på ett sätt vi inte upplevt tidigare, och framtidens ledare behöver snabbt kunna sätta sig in i och lära sig nya saker för att kunna fatta framgångsrika beslut. I framtidens snabbfotade informationsflöde blir det viktigare än någonsin att ständigt vara redo att rikta om kompassen.
Upskilling och reskilling – nyckeln till framtidens arbete
Vi eftersträvar hållbar framgång
År 2024 är även året då allt fler företag och organisationer aktivt börjar sträva efter en cirkulär ekonomi, och framtiden stavas: hållbar framgång. Det gäller att hitta kreativa lösningar för att skapa klimatsmart tillväxt, och dessa behöver bli en lika naturlig del i styrelsebesluten som de är i den dagliga verksamheten. För att lyckas med detta behöver företag hitta nya lösningar med frågor som fokuserar på nyttjandegrad, driftsekonomi och välmående medarbetare.
Framtidens arbetsplats är både trivsam och värdeskapande
Vårt förändrade arbetssätt ställer helt nya krav på arbetsplatsen. Medarbetare som trivs och vill komma till jobbet blir allt viktigare för att företaget ska kunna växa och skapa nya, innovativa lösningar, något som är avgörande för att kunna behålla en hög innovationstakt i landet. Här utgör arbetsplatsen en viktig del, och den behöver vara en både trygg, säker, attraktiv och värdeskapande mötesplats som tillgodoser de behov som kommer av våra nya, mer flexibla arbetssätt.
Medarbetarnas individuella behov är i fokus
För att skapa en uppskattad arbetsplats är det viktigt att verkligen djupdyka i vad medarbetarna både vill ha, och behöver. Olika dagar kan bjuda på olika arbetsuppgifter och olika sinnesstämningar. Ibland vill vi bara dra täcket över huvudet och ibland känner vi oss jättesociala och vill träffa hela världen. Inom verksamheter där många medarbetare arbetar i verkstäder eller på lager är säkerhet och trygghet istället viktiga aspekter. Utformningen av arbetsplatsen 2024 behöver ta hänsyn till människans olika behov och skiftningar, för att kunna erbjuda välmående och trivsel alla dagar.
Den hållbara hjärnan behöver lugn och ro
Under pandemiåren var det många som insåg fördelarna med att kunna jobba hemifrån. Det var lättare att koncentrera sig på uppgifter som krävde mycket individuellt fokus och att få sitta i lugn och ro. För att hjärnan ska kunna vara både hållbar och kreativ behöver arbetsplatsen 2024 utformas så att samma lugn och ostörda tillvaro går att hitta även där.
Fyra trender som kännetecknar framtidens arbetsplats 2024
- Kontoret ska vara allt det som hemmet inte är
År 2024 ska kontoret inte längre sträva efter en hemma hos-känsla. Långt borta är också det standardiserade, yteffektiva 9–5-kontoret. Ren luft och den senaste tekniken är hygienfaktorer, och arbetsplatsen 2024 ska bli vårt livsnav snarare än något som ger upphov till söndagsångest. Enligt MER Arkitekters VD blir trivseln på arbetsplatsen allt viktigare - nu vill vi ha kontor som är inspirerande och ger energi, samtidigt som det finns utrymme för lugn och ro. Pingisborden och gamingrummen får finnas kvar, men vi skapar också platser för mindfullness och meditation. Även kulturen blir en given ingrediens där kontoret får husera allt från konstutställningar till bio och föreläsningar. - Kvarterskontoret tar form
Teams-möten har blivit en stor del av många medarbetares vardag, och arbetsplatsen 2024 behöver erbjuda fler små rum där man kan sitta i den typen av möten. Det behöver också finnas inspirerande sociala ytor som inbjuder till stimulerande samtal. En trend som spås växa sig starkare framöver är därför det så kallade kvarterskontoret. Kvarterskontoret är skapat med medarbetarnas humör och behov i åtanke, och flödet är noga uttänkt. De publika, sociala ytorna finns längst ut, och längre in man kommer desto mer familjär blir känslan. I kontorets innersta centrum finns de allra mest privata och lugna ytorna. - Tekniken vinner ny mark
På framtidens arbetsplats får både digitalisering och 3D-printing komma till nytta på mer än ett sätt. Nu använder vi inte bara tekniken för att underlätta arbetet – den får samtidigt bidra till att skapa stämning och trivsel. Skärmar som kan bära färg och unik konst blir en del av inredningen, vilket gör konsten utbytbar på ett helt nytt sätt. Tack vare tekniken blir känslan på kontoret nu betydligt mer flexibel och anpassningsbar. - Allt-i-ett-trenden expanderar till nya områden
En tydlig trend idag är att låta olika områden få växa ihop och överlappa varandra. Kontoren får egna restauranger samtidigt som hotell får agera både arbetsplats och mötesrum. Det här är en trend som vi troligtvis kommer att se ännu mer av framöver, och redan idag börjar coworking-utrymmen ta form även i nya bostadsrättsföreningar.
Mer inom Ledarskap
Ledarskap
Exitsamtalet – insikterna som stärker din organisation
När en medarbetare väljer att sluta på företaget öppnas en värdefull möjlighet för dig som chef att få insikter och feedback som kan göra din organisation starkare. Genom exitsamtal kan du identifiera förbättringsområden, öka medarbetarnöjdheten och se till att arbetsplatsen blir mer attraktiv för framtida talanger. Här är varför exitsamtal är ett måste – och hur du genomför dem på bästa sätt.
Ledarskap
Guide: 10 principer för nya chefer
Är du ny som chef och överväldigad av de nya utmaningarna? Den här guiden erbjuder dig tio tydliga och effektiva råd för att underlätta övergången från medarbetare till ledare. Lär dig att kartlägga din roll, utveckla en egen ledarskapsstil och skapa förtroende genom att föregå med gott exempel. Med hjälp av våra tips kan du bli en inspirerande och autentisk chef, redo att navigera både utmaningar och möjligheter.
Ledarskap
”Mitt positiva mindset är min superkraft!”
Frida Pålsson är vinnare av årets konsultchef 2024, den årliga utmärkelsen som ges ut av Kompetensföretagen. Frida nominerades av kollegor för sitt driv, färgstarka personlighet och förmåga att alltid hitta lösningar på vardagens utmaningar.
Du kanske också är intresserad av
Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.
Ledarskap
8 friskfaktorer – vägen till en välmående och effektiv arbetsplats
Vad är det som gör att medarbetare mår bra och att sjukfrånvaron hålls nere? Hur kan vi skapa arbetsplatser där medarbetare är produktiva, känner sig välmående och engagerade?
Arbetsmiljö
Så förebygger ni dålig arbetsmiljö
Att aktivt arbeta för att förebygga dålig arbetsmiljö är a och o för en välmående organisation. Förutom att det skapar nöjdare och mer högpresterande medarbetare, ökar det även vinstmarginalen när medarbetare känner stor tillit till ledningen. Att ha medarbetare som trivs och vill prestera är på så sätt viktigt av flera anledningar. Hur arbetar man då på bästa sätt för att förebygga en dålig arbetsmiljö? Vi går igenom sex viktiga steg här.