
"Ledarskap måste förstås utifrån förmågan att hantera förändring"
Framgångsrikt ledarskap handlar till stor del om att hantera förändring och förstå förändringsagenter. Det menar Fredrik Reinfeldt, Sveriges före detta statsminister, som nyligen gästade Lernias webbinarie-serie "Lernia möter".
Fredrik Reinfeldt
Förändringsagenternas betydelse på nära och globalt håll
– Ledarskap måste förstås utifrån förmågan att hantera förändring. Ett bra ledarskap utgörs även av de som kan mycket och på så sätt har förförståelse för förändring, inleder Fredrik Reinfeldt. Det handlar om att kunna se vad som är på väg att skapa förändringstryck och därmed indirekt nya förutsättningar för mänskligt liv och olika verksamheter.
– Att förstå det som faktiskt är på väg att hända, fast lite tidigare än andra, det tycker jag är både viktigt och intressant när det gäller ledarskap.
Mycket av förändringarna vi upplever främst handlar om branschförändringar – koder, teknisk utveckling, sättet vi jobbar på, branschen och konkurrenter. Det verkligt stora förändringsagenterna menar han dock är globala och nämner digitalisering, den geopolitska situationen och förändringarna i mänskligt liv som stora faktorer.
Behöver ni hyra in personal?
Vi har ännu inte nått den fulla digitaliseringseffekten
Digitaliseringen är en av de stora förändringsagenterna. I Sverige har vi kommit långt jämfört med många andra länder – men vi är ändå inte igenom det vi kallar ”den fulla digitaliseringseffekten”.
– Vi har inte sett det stora genomslaget av robotar. Vi har sett det i industrin i form av industrirobotar, men när det kommer till privatlivet har vi ännu inte sett olika typer av omsorg- och stödrobotar. Det är jag ganska övertygad om att det kommer komma.
I svensk debatt beskrivs digitaliseringen nästan alltid som hundra procent positiv och det finns mycket som är positivt, menar han. Bland annat hur det öppnar upp nya kommunikationsmöjligheter, nya tekniska möjligheter och länken till bättre hållbarhet.
Men det är också så att det innebär en enorm samhällsomvandling som sker med digitaliseringen. Konkurrenstrycket växer, jobb som har funnits försvinner och ersätts av andra jobb. Plötsligt uppstår det ett omställningstryck som växer – vilket är bra för de som förstår tekniken och investerat i den, men kanske inte lika bra för de som inte hänger med och ser sin bransch försvinna eller omvandlas.

Vi behöver tänka om kring ålder och talang
Det som förr var en horisont av ett mänskligt liv som, om man hade tur, kunde nå åttio års ålder sträcker sig nu ofta ut till hundra för en allt större del av befolkningen. Ett direkt resultat av vi lever hälsosammare.
En kontrast som uppstår består i att vi fortsätter leva livet som ”det var förut, de Fredrik Reinfeldt kallar för "20/60/40/80-mall".
– Efter utbildning ska allt hända – livsval av partner, starta familj och göra ett livsval av yrke. Så när vi börjar tröttna på jobbet kring 60 härdar vi ut eftersom det inte är så lång tid kvar.
Eftersom vi lever längre och längre blir även åren efter pensionen längre. Själv har han träffat människor lämnat arbetslivet för 35 - 40 år sedan. Fördomen att de av ålder inte skulle vara kapabla att jobba stämmer inte – de har full kraft, full rörlighet och massor av idéer och uppfattningar.
Fredrik Reinfeldt tycker att man bör ställa om sig på att någon gång i livet göra ett skifte i yrket, något samhället borde underlätta och uppmuntra.
– Vi måste tänka om kring talangbegreppet. Talang måste vara något som följer med oss hela livet fast med lite olika förutsättningar. Och att vi därför ska betraktas som någon som man faktiskt kan satsa på just för att de ska vara kvar längre – inte tas ut vid 60 utan kanske stanna till 75.

Lernia möter Fredrik Reinfeldt
Se hela webbinaret med Fredrik Reinfeldt
Här kan du se hela webbinaret med Fredrik Reinfeldt i efterhand.
Fredrik Reinfeldts 4 bästa ledarskapstips
Upptäck samhällsförändringar innan andra. Försök se de stora samhällsförändringarna, som ofta är globala, innan de har inträffat i ditt närområde.
Ställ om verksamheten efter samhällsförändringar. Ställ om verksamheten efter de samhällsförändringar som är på väg att ske. Försökt att omvandla innebörden av förändringen till din egen bransch.
Var en inkluderande ledare. Ha en vilja att inkludera människor i samhällsförändringen genom att guida, hjälpa och beskriva.
Var en attraktiv ledare. Att vara pålitlig, inkluderande och ha rätt kunskaper är viktiga och attraktiva egenskaper för en modern ledare.
Mer inom Ledarskap

Ledarskap
Webbinar: Psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet har gått från mjukt HR-värde till affärskritiskt verktyg. Under det här webbinaret pratar vi om psykologisk trygghet och vikten av att jobba med det som ett nyckeltal för produktivitet och lönsamhet. Vi delar färsk data från en undersökning vi gjort tillsammans med Novus och inspirerande exempel från vardagen. Möt Liise Dahlqvist områdeschef på Lernia med lång erfarenhet inom HR och ledarskapsutveckling samt Petra Henriksson platschef på Lernia Bemanning & Rekrytering.

Ledarskap
Otrygghet bland unga anställda – vad du som chef kan göra
Psykologisk trygghet på arbetet har blivit ett allt viktigare begrepp i jobbvärlden. Den starka kopplingen mellan effektiva arbetsplatser och trygga medarbetare har gjort att många företag satsar på, och investerar i, den sociala arbetsmiljön.

Ledarskap
Feedback för chefer: Även du som ledare behöver återkoppling
Alla behöver återkoppling för att utvecklas. Även chefen mår bra av feedback från de anställda. Det tycker ledarskapsexperten Malin Trossing, som delar med sig av tips om hur man bjuder in till konstruktiv dialog.
Du kanske också är intresserad av

Hållbarhet och mångfald
Så lockar du fler kvinnliga kandidater till yrkesroller inom industrin
Inom industrin råder det ofta ojämn könsfördelning på arbetsplatserna. Genom rätt satsningar vid rekrytering kan ni som företag öka chanserna att locka fler kvinnor till arbetsplatserna.

Bemanningstips
Webbinar: Bemanningens ABC
Många företag använder sig av bemanning som en flexibel lösning för sina kompetensbehov. Lernia är den största uthyraren av arbetare i Sverige och vi får ofta agera bollplank till företag kring frågor som rör inhyrning. Vi vet att det är mycket man ska ha koll på. Utifrån våra erfarenheter och kunskaper har vi tagit fram ett matnyttigt webbinar där vi går igenom det du behöver kunna kring inhyrning.

Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.