Därför behövs fler kvinnor i industrin
Fler kvinnor söker sig till industrin, men det finns fortfarande en stor underrepresentation. För att ändra på detta krävs bland annat fler kvinnliga förebilder och en medvetenhet om vikten av mångfald. Det menar Marie Nilsson, ordförande för IF Metall. Vi går igenom varför industrin behöver fler kvinnor, utmaningarna och vad som kan attrahera fler kvinnor till branschen.
Kvinnor behövs för att industrin ska överleva
Marie Nilsson betonar att industrin behöver fler kvinnor för att säkra framtidens kompetensförsörjning.
– Den klarar vi inte genom att bara vända oss till det ena könet. Dessutom blir alla arbetsplatser bättre av mångfald, och där är kön en viktig aspekt, säger Marie Nilsson.
För att industrin ska överleva och blomstra, måste den kunna attrahera och behålla kompetenta medarbetare från båda könen. Mångfald leder till en rikare arbetsmiljö, fler perspektiv och bättre beslutsfattande.
Mångfald på arbetsplatsen bidrar till
Bättre arbetsmiljö: En blandad arbetsstyrka bidrar till en mer inkluderande och trivsam arbetsmiljö.
Ökad kreativitet och innovation: Fler perspektiv och erfarenheter leder till nya idéer och lösningar.
Förbättrad arbetsgivarattraktivitet: Företag som aktivt arbetar med mångfald och inkludering attraherar fler talanger.
Högre engagemang och produktivitet: Inkluderande arbetsplatser har visat sig ha högre engagemang och produktivitet bland medarbetarna.
Viktigt att medvetandegöra
IF Metall räknar med att cirka 700 000 personer arbetar i industrin, varav endast 25 procent är kvinnor. För att locka fler kvinnor till industrin måste branschen visa upp sig med bra exempel.
– Vi måste tydliggöra att alternativet finns, vad det finns för jobb, hur man kan utvecklas och vilken karriär man kan göra. Det är nog okänt för många," säger Marie Nilsson.
Vanliga fördomar inom industrin och hur de kan brytas
Det finns många fördomar om industrin som kan avskräcka kvinnor från att söka sig dit.
– De flesta arbetsplatser fungerar för både män och kvinnor. Det viktigaste är att man är nyfiken och har ett intresse av att lära sig. Däremot måste vi göra upp med den gamla machokulturen och se till att den försvinner, säger Marie Nilsson.
Fördom 1
Industrijobb är fysiskt tunga
- Fördom: Industrijobb är fysiskt tunga och inte lämpliga för kvinnor.
- Fakta: Moderna industrijobb använder teknik och verktyg som minskar den fysiska belastningen, vilket gör dem lämpliga för alla.
Fördom 2
Extrema mattetalanger
- Fördom: Man måste vara extremt duktig på matte för att arbeta i industrin.
- Fakta: Många roller i industrin kräver praktiska färdigheter och en vilja att lära sig snarare än avancerade matematiska kunskaper.
Nyfiken på våra kvinnliga konsulters erfarenheter i industrin?
Ta del av våra anställdas upplevelser!
Kvinnliga förebilder inom industrin behövs
Marie Nilsson anser att industriarbetsplatser passar kvinnor minst lika bra som män, men att det behövs fler kvinnliga förebilder.
– Det är som ung kvinna viktigt att ha någon att identifiera sig med, att träffa någon annan kvinna som inte är så mycket äldre som kan berätta hur det är att jobba i industrin. Sådana projekt är viktiga att jobba med, säger Marie Nilsson.
Vikten av inkludering
Att göra upp med machokulturen är också avgörande för att kvinnor trivs och stannar kvar. För att säkerställa detta krävs en inkluderande arbetsmiljö där alla medarbetare känner sig välkomna, respekterade och värderade. En sådan miljö är avgörande för att behålla kvinnliga medarbetare och skapa en kultur där mångfald ses som en styrka. Genom att aktivt arbeta för en inkluderande arbetsplats kan vi tillsammans motverka myten om att industrin inte är en plats för kvinnor och visa att industrin är en arbetsplats för alla, oavsett kön.
Förbättrad arbetsmiljö
Även om det fortfarande finns kvinnor som vittnar om att vissa moment är tunga, menar Marie Nilsson att detta ofta är lika tungt för män som för kvinnor.
"Det handlar om att utveckla hela arbetsmiljön med nya redskap och verktyg. Män sliter också ut sig genom att lyfta tungt. Vissa arbetsplatser har blivit bättre sen det kommit in fler kvinnor, först då har lyftverktyg införts, vilket även männen har gynnats av," säger hon.
Åtgärder för att attrahera fler kvinnor till industrin
Fler kvinnor behövs för industrins överlevnad, mångfald leder till bättre arbetsmiljö, ökad kreativitet och innovation, förbättrad arbetsgivarattraktivitet, och högre engagemang och produktivitet. För att locka fler kvinnor till industrin krävs konkreta åtgärder och strategier. Här är några exempel på hur företag kan arbeta för att bli mer attraktiva för kvinnliga medarbetare:
- Utveckla inkluderande rekryteringsstrategier: Säkerställ att rekryteringsprocesserna är fria från fördomar och att arbetsplatsen är öppen för alla.
- Implementera mentorskap: Erbjud mentorskap där erfarna kvinnliga medarbetare kan stödja och vägleda nya kvinnor inom företaget.
- Genomföra utbildningar: Utbilda ledare och medarbetare i mångfald och inkludering för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla.
- Lyfta fram succéhistorier: Dela framgångshistorier om kvinnor inom industrin för att inspirera fler att söka sig till branschen.
- Medvetandegöra vad ett industrijobb innebär: Visa upp industrin som en attraktiv karriärväg med många möjligheter.
- Bryt fördomarna: Använd teknik och verktyg som minskar fysisk belastning och visa att avancerade matematiska kunskaper inte alltid krävs.
- Främja kvinnliga förebilder: Skapa plattformar där kvinnor kan dela sina erfarenheter och inspirera andra.
- Eliminera machokulturer: Arbeta för en nolltolerans mot sexuella trakasserier och skapa en inkluderande arbetsmiljö.
Mer inom Ledarskap
Ledarskap
Trendrapport: HR-trender att ha koll på 2025
2025 ser ut att bli ett år av fortsatt förändring, även inom HR. Med teknologiska framsteg, arbetsmarknadens utveckling och nya förväntningar från medarbetare är det avgörande för arbetsgivare och HR-specialister att hålla sig uppdaterade. I den här artikeln pratar vi bland annat om AI och automation, upskilling- och reskilling och det senaste inom ledarskap. Vi delar med oss av insikter från ledande källor och utforskar de HR-trender som spås forma 2025.
Ledarskap
Exitsamtalet – insikterna som stärker din organisation
När en medarbetare väljer att sluta på företaget öppnas en värdefull möjlighet för dig som chef att få insikter och feedback som kan göra din organisation starkare. Genom exitsamtal kan du identifiera förbättringsområden, öka medarbetarnöjdheten och se till att arbetsplatsen blir mer attraktiv för framtida talanger. Här är varför exitsamtal är ett måste – och hur du genomför dem på bästa sätt.
Ledarskap
Guide: 10 principer för nya chefer
Är du ny som chef och överväldigad av de nya utmaningarna? Den här guiden erbjuder dig tio tydliga och effektiva råd för att underlätta övergången från medarbetare till ledare. Lär dig att kartlägga din roll, utveckla en egen ledarskapsstil och skapa förtroende genom att föregå med gott exempel. Med hjälp av våra tips kan du bli en inspirerande och autentisk chef, redo att navigera både utmaningar och möjligheter.
Du kanske också är intresserad av
Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.
Ledarskap
8 friskfaktorer – vägen till en välmående och effektiv arbetsplats
Vad är det som gör att medarbetare mår bra och att sjukfrånvaron hålls nere? Hur kan vi skapa arbetsplatser där medarbetare är produktiva, känner sig välmående och engagerade?
Arbetsmiljö
Så förebygger ni dålig arbetsmiljö
Att aktivt arbeta för att förebygga dålig arbetsmiljö är a och o för en välmående organisation. Förutom att det skapar nöjdare och mer högpresterande medarbetare, ökar det även vinstmarginalen när medarbetare känner stor tillit till ledningen. Att ha medarbetare som trivs och vill prestera är på så sätt viktigt av flera anledningar. Hur arbetar man då på bästa sätt för att förebygga en dålig arbetsmiljö? Vi går igenom sex viktiga steg här.