
7 dödssynder – detta ska du som chef undvika till varje pris
Det kan vara svårt och utmanande att vara ledare. Alla gör misstag då och då, det är mänskligt. Men det finns några saker du måste låta bli.
Dödssynd 1: Har inte satt ramarna
När chefen ger för luddiga ramar kring det mesta.
– Medarbetaren måste veta vad som förväntas. Det kan handla om regelmässiga saker som lagar att förhålla sig till eller säkerhetsföreskrifter, men även förväntningarna på rollen. Att inte veta skapar onödig stress.
Dödssynd 2: Står med tidtagarur
När chefen har för snäva tidsramar.
– Chefen sätter upp ett mål. 10 000 muttrar ska produceras, det tar en timme under de allra bästa förhållanden. Men vad händer när någon medarbetare behöver gå på toa, är sjuk eller kommer en minut för sent från fikarasten? För snäva tidsramar där medarbetare pressas till orimliga arbetsvillkor skapar eskalerande problem. Det måste finnas marginaler.
Dödssynd 3: Ser medarbetaren som robot
När chefen missar de mjuka värdena.
– Vi är människor och vi leder människor. Många chefer gör misstaget att de stirrar sig blinda på siffror i Excelark. Eller om företaget står inför en omorganisation, då måste medarbetarnas tankar och känslor tas med. De är inte bara x antal personer som ska infogas i en ny struktur.
Behöver ditt företag fler medarbetare?
Dödssynd 4: Jobbar i stuprör
När mellanchefen fokuserar för mycket på att nå resultat i det egna teamet.
– Chefen ser bara den egna gruppen och missar att tänka in hela företaget. Hen fokuserar på att det egna skiftet ska klara sina mål, men glömmer att det är en gemensam kedja där alla skift ingår. Det leder till minskad produktivitet och kvalitet och bygger inte vi-känsla inom företaget.
Dödssynd 5: Plåstrar bara om
När chefen inte går till botten med problem som uppstår.
– Chefen sätter plåster och botar symtomen i stället för att ta itu med roten till problemet. En maskin läcker olja och hen torkar upp fläckarna. Men varför läcker maskinen? När vi sätter plåster, dyker nya symtom upp på samma grundproblem, om och om igen.
Dödssynd 6: Sopar konflikter under mattan
När chefen ser åt ett annat håll om konflikter uppstår.
– Om det är en konflikt på jobbet gäller det att ta tag i det. Har det blivit osämja mellan två medarbetare är det inte säkert att det löser sig av sig självt och det där kan ligga och gro och skapa dålig stämning. Konflikter leder till att medarbetare inte trivs och kanske presterar sämre.
Dödssynd 7: Måste ha rätt
När chefen måste ha sista ordet och att det hen säger är rätt.
– Det intressanta är inte vem som gör rätt och fel, utan fundera över vad som är vägen framåt. Som Dr Phil sa för 20 år sedan: ”Do you want to be right or happy?” Det är väldigt ovanligt att folk går till jobbet för att göra ett dåligt jobb. Är det någon som har gjort fel så försök att ge feedback med omtanke, säger Malin Trossing.
Mer inom Ledarskap

Ledarskap
Webbinar: Psykologisk trygghet
Psykologisk trygghet har gått från mjukt HR-värde till affärskritiskt verktyg. Under det här webbinaret pratar vi om psykologisk trygghet och vikten av att jobba med det som ett nyckeltal för produktivitet och lönsamhet. Vi delar färsk data från en undersökning vi gjort tillsammans med Novus och inspirerande exempel från vardagen. Möt Liise Dahlqvist områdeschef på Lernia med lång erfarenhet inom HR och ledarskapsutveckling samt Petra Henriksson platschef på Lernia Bemanning & Rekrytering.

Ledarskap
Otrygghet bland unga anställda – vad du som chef kan göra
Psykologisk trygghet på arbetet har blivit ett allt viktigare begrepp i jobbvärlden. Den starka kopplingen mellan effektiva arbetsplatser och trygga medarbetare har gjort att många företag satsar på, och investerar i, den sociala arbetsmiljön.

Ledarskap
Feedback för chefer: Även du som ledare behöver återkoppling
Alla behöver återkoppling för att utvecklas. Även chefen mår bra av feedback från de anställda. Det tycker ledarskapsexperten Malin Trossing, som delar med sig av tips om hur man bjuder in till konstruktiv dialog.
Du kanske också är intresserad av

Hållbarhet och mångfald
Så lockar du fler kvinnliga kandidater till yrkesroller inom industrin
Inom industrin råder det ofta ojämn könsfördelning på arbetsplatserna. Genom rätt satsningar vid rekrytering kan ni som företag öka chanserna att locka fler kvinnor till arbetsplatserna.

Bemanningstips
Webbinar: Bemanningens ABC
Många företag använder sig av bemanning som en flexibel lösning för sina kompetensbehov. Lernia är den största uthyraren av arbetare i Sverige och vi får ofta agera bollplank till företag kring frågor som rör inhyrning. Vi vet att det är mycket man ska ha koll på. Utifrån våra erfarenheter och kunskaper har vi tagit fram ett matnyttigt webbinar där vi går igenom det du behöver kunna kring inhyrning.

Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.