6 experter om samhällets nystart efter krisen
Med varje kris kommer möjligheter till förändring. I en ny bok har författaren och journalisten Christian von Essen samlat några av Sveriges främsta experter för att bidra med visioner om framtiden efter coronan. Vilket Sverige vill och bör vi bygga när vi står inför en omstart?
Stora framtidsfrågor
Vad ska hända med till exempel klimat, jämställdhet och digitalisering? Det finns många stora framtidsfrågor för samhället att ta ställning till men inte så många tydliga svar. Sex experter hjälper oss att förutsäga om vad som komma skall.
1. Skönjer grön omställning
Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, tycker sig skönja en längtan i samhället efter en grön omstart av samhällsekonomin. Han tycker att man bör titta på hur stora investeringar kan kopplas till klimatmål. Ska till exempel stödpaket till flygindustrin villkoras? Johan Kuylenstierna frågar sig om sådana bidrag ska gå till en grön omställning av flyget med elektrifiering och förnybara bränslen.
2. Ökad digital medvetenhet
Ingen har väl missat att pandemin har skyndat på den digitala utvecklingen. Arash Gilan, vd för marknadsföringsbyrån Viva Media, tror att digitala produkter, så som matkassar på nätet, musik, film och böcker via tjänster eller mer eller mindre allt annat som kan digitaliseras får ett fortsatt uppsving. Sedan pandemins start har näthandelsjätten Amazon anställt 175 000 personer i USA eftersom e-handeln ökar så markant. Videotjänsten Zoom har blivit en succé och matkassarna sprider sig. Han tror att de kommande åren kommer att erbjuda möjligheter att dra nytta av den ökade digitala medvetenheten i samhället. Och de som kommer att lyckas bäst är de som kan kombinera den digitala affärsmodellen med hållbarhet.
3. Nyanserat samtal om rasism
Barakat Ghebrehawariat, demokratiagent och poddcastare, hoppas att pandemin kan bidra till en belysning av diskriminerande samhällsstrukturer. Det har till exempel uppmärksammats att boende i vissa områden med socioekonomiska utmaningar har drabbats hårdare av smittspridningen av covid-19. Barakat Ghebrehawariat tycker att krisen pekar på luckor i välfärdssystemet och tror att detta kan bli en språngbräda till att bygga mer jämlika samhällen i framtiden. Han efterlyser en haverikommission som analyserar alla inblandade samhällsaktörers agerande. Visionen är ett mer nyanserat och offentligt samtal om rasism och diskriminering.
4. Slut på 9 till 5
Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har en förhoppning om att pandemin får oss att sätta nytt ljus på frågan om arbetsdagens upplägg. I krisen har vi sett att det går att utmana konventionerna; jobba på distans, ha digitala konferenser och resa mindre. Genom att jobba mindre, från olika platser och på olika tider tror han att vi kan få en positiv påverkan på kollektivtrafiken, vården och handeln. Och dessutom må bättre.
Behöver ditt företag fler medarbetare?
5. Mer jämställdhet
Viktoria Saxby, jämställdhetskonsult, kommunikationsexpert och författare menar att pandemin satt jämställdhetsfrågor på kartan. Krisen har slagit hårdare mot kvinnor både ekonomiskt, då fler kvinnor har osäkra anställningar inom till exempel hotell och restaurang, och med ökat våld i hemmet. Samtidigt beskriver hon hur lågstatusyrken inom vården, där många kvinnor arbetar, hyllas i insatsen mot covid-19. Viktoria Saxby hoppas att vi kommer att få se en mer långsiktig satsning på höjda vårdlöner, individualiserad föräldraförsäkring, jämställdhetskrav för både investeringsstöd och offentliga upphandlingar samt att det blir ett större fokus på att öka kvinnors företagande och ägande.
6. Ökad livskvalitet för äldre
Under pandemin har det varit stort fokus på de äldre, som riskerar att drabbas hårdare av viruset. Carin Ism, medgrundare av Future of Governance Agency, tycker att vi behöver ändra synen på gamla människor. Ska de bara tillbringa 20–30 år i väntan på döden? Hen vill att vi ska utvidga hälsospannet så att hela livet ses som kvalitativt. Åldrandeforskningen går fort fram och hen tror att Sverige kan spela en stor roll i att skifta synen på äldre.
Tipsen är hämtade ur boken ”Vad händer nu med framtiden? 20 visioner om Sverige efter corona” av Christian von Essen.
6 experter om samhällets nystart efter krisen
- Vi skönjer en allt tydligare grön omställning.
- Allt mer produkter och tjänster digitaliseras.
- Vi blir mer belysta och uppmärksammade på rasistiska strukturer.
- Arbetsdagarna och arbetstiderna utvecklas från det klassiska 9 till 5.
- Jämställdhetsfrågor sätts ännu tydligare på kartan.
- Synen på äldre skiftas och moderniseras.
Mer inom Ledarskap
Ledarskap
Exitsamtalet – insikterna som stärker din organisation
När en medarbetare väljer att sluta på företaget öppnas en värdefull möjlighet för dig som chef att få insikter och feedback som kan göra din organisation starkare. Genom exitsamtal kan du identifiera förbättringsområden, öka medarbetarnöjdheten och se till att arbetsplatsen blir mer attraktiv för framtida talanger. Här är varför exitsamtal är ett måste – och hur du genomför dem på bästa sätt.
Ledarskap
Guide: 10 principer för nya chefer
Är du ny som chef och överväldigad av de nya utmaningarna? Den här guiden erbjuder dig tio tydliga och effektiva råd för att underlätta övergången från medarbetare till ledare. Lär dig att kartlägga din roll, utveckla en egen ledarskapsstil och skapa förtroende genom att föregå med gott exempel. Med hjälp av våra tips kan du bli en inspirerande och autentisk chef, redo att navigera både utmaningar och möjligheter.
Ledarskap
”Mitt positiva mindset är min superkraft!”
Frida Pålsson är vinnare av årets konsultchef 2024, den årliga utmärkelsen som ges ut av Kompetensföretagen. Frida nominerades av kollegor för sitt driv, färgstarka personlighet och förmåga att alltid hitta lösningar på vardagens utmaningar.
Du kanske också är intresserad av
Rekrytera personal
Guide: Så bygger ni en kraftfull recruitment marketing-strategi
I den här guiden får ni praktiska verktyg och insikter för att utveckla en framgångsrik recruitment marketing-strategi. Lär er hur ni lockar rätt talanger och bygger långsiktiga relationer – allt för att stärka er konkurrenskraft.
Ledarskap
8 friskfaktorer – vägen till en välmående och effektiv arbetsplats
Vad är det som gör att medarbetare mår bra och att sjukfrånvaron hålls nere? Hur kan vi skapa arbetsplatser där medarbetare är produktiva, känner sig välmående och engagerade?
Arbetsmiljö
Så förebygger ni dålig arbetsmiljö
Att aktivt arbeta för att förebygga dålig arbetsmiljö är a och o för en välmående organisation. Förutom att det skapar nöjdare och mer högpresterande medarbetare, ökar det även vinstmarginalen när medarbetare känner stor tillit till ledningen. Att ha medarbetare som trivs och vill prestera är på så sätt viktigt av flera anledningar. Hur arbetar man då på bästa sätt för att förebygga en dålig arbetsmiljö? Vi går igenom sex viktiga steg här.