< Kompetensutveckling
Kristin Upskill Reskill
Kompetensutveckling
Fråga experten

Hur säkrar jag kompetensen hos våra medarbetare?

Att arbeta strategiskt med kompetensutveckling kan vara svårt, speciellt under tider där företaget behöver spara. Men det behöver inte vara dyrt och krångligt att kontinuerligt utveckla sin personal. Kristin Selander, Lernias expert berättar.


Framgångsrik personalhantering – inte bara om att hitta rätt kompetens externt

Kristin Selander är idag Senior Account Manager på Lernia och har tidigare arbetat som rekryteringsspecialist och hjälpt företag i en rad olika branscher att identifiera och attrahera rätt kandidater. Framgångsrik personalhantering handlar inte bara om att hitta rätt kompetens externt, utan också om att maximera potentialen hos de befintliga medarbetarna. 

Dina anställda förstår redan din företagskultur, dina processer och mål, och med rätt utbildning kan de anpassa sig till nya roller och ansvarsområden snabbt och effektivt. Här är Kristins tips på hur man bäst tar tillvara och utvecklar sin personal.   

– Såklart behövs ibland ny kompetens för att stärka teamet. Men innan du letar externt kan det vara klokt att först identifiera den potential som redan finns i organisationen. Genom att ge möjlighet till upskill och reskill får dina medarbetare chans att växa, vilket stärker både företaget och individen, säger Kristin Selander.

Det får du med upskill & reskill

  • Ökad motivation och lojalitet 
    Dessutom skapar möjligheten till utveckling ökad motivation och lojalitet. Medarbetare som känner att de får växa, stanna kvar längre och bidrar på en djupare nivå, vilket i sin tur stärker företagskulturen. Det är också ofta en mer kostnadseffektiv lösning än att leta externt.  

  • Kostnadsbesparing  
    Det är inte alltid nödvändigt att skicka en medarbetare på en lång och dyr utbildning, tvärtom kan det kännas stressande om det innebär resor och övernattningar. Om det finns en tydlig utvecklingsplan för organisationen och medarbetaren är det lättare att se vilka insatser som krävs och när. 

  • Flexibilitet genom bredare kompetens 
    Den allra viktigaste insatsen kan ändå vara att se till att medarbetarna får utbildning inom fler arbetsområden på sitt eget företag. Det är stimulerande och samtidigt en viktig resurs för att klara av till exempel en stor frånvaro eller bortfall av personal. Dessutom står företaget bättre rustat för eventuella organisationsförändringar om fler medarbetare klarar fler arbetsuppgifter.  

  • Nöjdare konsulter 
    Det är smart att även låta konsulter ta del av en arbetsrotation, ju mer multiskillade vi blir, desto bättre för företaget. En annan viktig input kan vara att låta medarbetaren delta i olika projekt på företaget. Detta skapar en känsla av tillhörighet och ger också möjlighet till påverkan, vilket vi alla mår bra av.   

  • Näring till individen 
    Även nätverk utanför den egna organisationen i någon form kan ge väldigt mycket näring till individen. Kanske finns det ett nätverk för just din bransch, där träffar såsom frukostar eller luncher arrangeras med jämna mellanrum. Kanske kan din personal också göra studiebesök på andra arbetsplatser?   

  • Hjälp på vägen?
    Om du inte är redo att tänka i dessa banor, så går det också att ta hjälp externt för att hitta rätt kompetens för dina behov. Kom ihåg att vi kan stötta i såväl intern kompetensutveckling som externa rekryteringar!  
     

Kristins 5 bästa tips

Säkra kompetensen hos medarbetarna

  • 1

    Fråga medarbetarna vad för slags kompetens de saknar.  

  • 2

    Vidareutveckling behöver inte vara kostsamt.  

  • 3

    Skifta arbetsområden inom arbetsplatsen.  

  • 4

    Glöm inte bort att även involvera konsulterna i vidareutbildning.  

  • 5

    Skicka medarbetarna på nätverksträffar.  

Mer inom Kompetensutveckling

Du kanske också är intresserad av