Så väljer du rätt bemanningsföretag
Att välja bemanningsföretag är inte det enklaste. Vissa är större, andra mindre, några specialiserade, andra mer generella. En del verkar bara lokalt, andra finns över hela landet. Här är några bra regler att följa för att öka chanserna att träffa rätt.
Välj rätt bemanningsföretag
Lägg tid på research
Att välja rätt bemanningsföretag kräver en hel del av sin beställare. Därför lönar det sig alltid att lägga tid på research innan avtalet skrivs på. Till att börja med finns det några grundläggande ”hygienkrav” som alltid ska vara på plats innan det är aktuellt att inleda ett samarbete.
Att välja bemanningsföretag är inte alltid det lättaste.
Bland annat ska bemanningsföretaget vara auktoriserat, alltid utgå från personalens kompetens och ha god kunskap om just din bransch. Det är förstås även viktigt att företaget har gjort liknande tillsättningar tidigare.
Det lönar sig att lägga tid på research
Hur stort är bemanningsföretaget?
Några andra viktiga kriterier att kolla upp är bemanningsföretagets storlek, hur många anställda de har och vilka andra kunder de arbetar med. Är de främst lokala eller har de även ett nationellt nätverk? Det kan vara intressant att veta om du i framtiden vill anlita dem för bemanning eller rekrytering även i andra delar av landet. Tänk därför gärna längre än bara det akuta behovet när du väljer bemanningsföretag. För genom att samarbeta på bredare front och mer långsiktigt är möjligheten större att både få ett bättre avtal och ett större utbyte av samarbetet.
Är det ett bemanningsföretag med bra referenser?
När alla dessa grundläggande krav är avbockade kan du börja gå djupare i researchen och ta en titt på hur bemanningsföretaget står sig i undersökningar som mäter kundnöjdhet. Fråga kontaktpersonen om vilka mätningar bemanningsföretaget gör och om du får ta del av dem. Be även om referenser från andra uppdragsgivare de har och se till att verkligen ringa upp dem och fråga vad de tycker. Ett annat bra sätt att få hjälp i valet är att läsa recensioner på nätet, där andra kunder har bedömt bemanningsföretaget.
Läs mer om fördelarna med att anlita ett bemanningsföretag här
Mår medarbetarna bra?
Lika viktigt som att kolla upp vad kunderna anser om bemanningsföretaget är det att ta reda på vad deras medarbetare tycker om att arbeta hos dem. Villkoren för den egna personalen säger mycket om bemanningsföretaget.
Hur behandlas medarbetarna och hur mår de? Be att få ta del av personalenkäter och kolla upp vad arbetsgivaren har för riktlinjer och arbetsprocesser. Glöm heller inte att stämma av vilka rättigheter medarbetarna på bemanningsföretaget har.
Får de alla de förutsättningar de ska, till exempel regelbundna besök av sin arbetsgivare? Har de rätt sorts anställningsform och har de alla de rättigheter som de ska? För ju bättre konsulterna mår desto bättre jobb gör de när de är på plats hos dig.
Frågor du bör ställa innan du väljer bemanningsföretag
Är bemanningsföretaget auktoriserat?
Har personalen rätt kompetens?
Kan bemanningsföretaget din bransch?
Hur stora är de?
Verkar de lokalt eller nationellt?
Vad säger andra kunder? Ta referenser, läs enkäter och recensioner.
Hur mår medarbetarna och vilka rättigheter har de?
Vad kostar bemanning och rekrytering?
Mer inom Bemanningstips
Bemanningstips
Navigera den nya 24-månadersregeln rätt
Upplever du att 24-månadersregeln är svårnavigerad? Oroa dig inte – vi har samlat de viktigaste tipsen för dig som hyr in personal! Med vår hjälp får du full koll på inhyrningstider, anställningserbjudande, ersättning och allt annat du behöver veta för att följa lagen. På Lernia erbjuder vi dessutom smarta verktyg där du själv kan följa dina konsulters inhyrningstid.
Bemanningstips
Onboarding av er nya konsult – 8 sätt att lyckas
En bra, genomtänkt onboarding skapar förutsättningar för ett bättre samarbete, både på kort och lång sikt. Det gäller för anställd personal såväl som för inhyrd. Om ni väljer att hyra in konsulter kan onboardingen se olika ut, beroende på konsultuppdraget och vad ni kommer överens om tillsammans med bemanningsleverantören. Men hur går en lyckad onboarding till? Här listar vi 8 steg ni inte bör missa.
Bemanningstips
5 insikter för minskad personalomsättning
Hög personalomsättning är ett vanligt och ihållande problem för många företag. Det kan dels medföra flera kostnader för rekrytering, introduktion av nya anställda och utbildningstillfällen. Dels kan det påverka produktiviteten via förlusten av kompetens och erfarenhet. Så vad ska då företag göra för att minska personalomsättningen? Vi listar fem viktiga insikter.