Navigera den nya 24-månadersregeln rätt
Upplever du att 24-månadersregeln är svårnavigerad? Oroa dig inte – vi har samlat de viktigaste tipsen för dig som hyr in personal! Med vår hjälp får du full koll på inhyrningstider, anställningserbjudande, ersättning och allt annat du behöver veta för att följa lagen. På Lernia erbjuder vi dessutom smarta verktyg där du själv kan följa dina konsulters inhyrningstid.
Vad är 24-månadersregeln?
24-månadersreglen är en ny regel i uthyrningslagen. Regeln innebär en skyldighet för kundföretag att erbjuda en tillsvidareanställning, alternativt betala ersättning till en konsult som genom inhyrning har varit placerad hos kundföretaget vid en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Regeln gäller för konsulter som är anställda av uthyrande företag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning.
Konsultens placeringstid
Regeln trädde i kraft 1 oktober 2022 och det är från det datumet som konsulters placeringstid ska räknas, att en konsult varit inhyrd hos samma kundföretag innan dess är inte relevant.
1 oktober 2024 kommer regeln att aktualiseras. Det är först då de första konsulterna kommer att beröras eftersom det är då en konsult kan ha varit inhyrd i mer än 24 månader.
Vad har då du som kund för alternativ när du har en konsult som varit inhyrd i mer än 24 månader?
Alternativ 1
Anställning
Tillsvidareanställning ska erbjudas. Tjänstgöringsgrad, roll och lön som erbjuds ska vara skälig.Om konsulten tackar ja avslutas anställningen hos bemanningsföretaget. Uppsägningstider och villkor enligt LAS gäller inte. Om konsulten tackar nej till erbjudandet kan inhyrning fortsätta och erbjudande om anställning behöver inte lämnas igen till samma konsult för samma kundföretag.
Alternativ 2
Ersättning
Ersättningen ska motsvara två månadslöner (på arbetarsidan tre månadslöner om kundföretag är bundet av Huvudavtalet om trygghet, omställning och anställningsskydd med ett förbund inom LO). Om konsulten får ersättning från kunden kan inhyrning fortsätta och erbjudande om anställning eller ersättning behöver inte lämnas igen till samma konsult för samma kundföretag.
Tips till dig som kund
Ha en nära dialog med bemanningsföretaget du anlitar.
Våra konsultchefer har goda kunskaper om regelns tillämpning och kan ge i stöd i processen och de alternativ som finns.Håll koll på tiden konsulten arbetat hos er.
Lernia har utvecklat ett stödsystem som du som kund kan ta hjälp av för att hålla koll på hur länge dina konsulter varit inhyrda.Inhyrningstiden räknas under en 36-månadersperiod.
Det innebär att regeln även omfattar de konsulter som avslutat ett uppdrag och sedan kommit tillbaka. All inhyrd tid inom 36 månader räknas. Det spelar ingen roll vilket bemanningsföretag konsulten är eller har varit anställd via. Därför behöver du som kund ha koll på om samma konsult varit inhyrd från ett annat bemanningsföretag tidigare.Glöm inte att dokumentera.
Väljer ni att erbjuda konsulten anställning eller i stället att betala ersättning? Glöm inte att dokumentera erbjudandet eller utbetalningen av ersättning. Om konsult tackar nej till anställning eller om ni betalar ersättningen behöver ni inte göra det igen för samma konsult.Tänk på vad anställningserbjudandet måste innehålla.
Om ni väljer att erbjuda konsulten en anställning hos er är det viktigt att konsulten får all information om anställningsvillkoren, så att konsulten kan ta ställning till erbjudandet. Det bör bland annat innehålla information om titel, lön, sysselsättningsgrad, driftsenhet, tillträdesdag, semestervillkor, vilket kollektivavtal som gäller med mera. Konsulten måste också få tillräcklig med betänketid för att ta ställning till erbjudandet. En vecka från mottagandet är normalt tillräckligt.Planera övergångsdatumet med din bemanningsleverantör. Anställningserbjudandet ska lämnas inom en månad efter att 24-månadersgränsen har uppnåtts. Det vill säga inom månad 25. Anställningen behöver dock inte tillträdas direkt utan kan ske senare. Prata med din bemanningsleverantör om ett passande datum för en smidig övergång.
Sätt dig in i ersättningssystemet.
Ersättningen ska baseras på den ordinarie fasta månadslönen. Om ni i stället väljer ersättningsalternativet ska ersättningen baseras på den ordinarie fasta månadslön som konsulten har, utan rörliga ersättningar som t.ex. OB, övertid eller bonus. Ersättningen klassas som lön, vilket innebär att det tillkommer arbetsgivaravgifter och ska dras preliminärskatt. Ersättningen är däremot inte pensions- eller semesterlönegrundande. Låter det krångligt? Du som kund hos Lernia kan få hjälp att betala ut ersättningen till konsult via oss!Håll dig uppdaterad.
Arbetsgivarorganisationen Kompetensföretagen har samlat information och sin tolkning av regelns tillämpning på sin hemsida. Här kan du läsa mer hos Kompetensföretagen.
Så hjälper vi på Lernia våra kunder
På Lernia erbjuder vi alla våra kunder möjligheten att enkelt och smidigt följa inhyrningen av konsulter enligt 24-månadsregeln via vår kundportal Lernia View. Kundportalen ger er full kontroll över era konsulter och säkerställer att inhyrningen följer gällande regelverk. Med Lernia View kan ni inte bara hålla koll på konsulternas inhyrningstid, utan även analysera affärsstatistik och enkelt beställa nya konsulter digitalt. Portalen är designad för att göra våra kunders vardag enklare och mer effektiv.
Är du intresserad och vill veta mer om Lernia View? Prata med din kontaktperson på Lernia eller ring 0771-650 650 för att få prata med ditt lokala Lerniakontor.
Läs fler bemanningstips
Bemanningstips
Guide: Så skapar ni en framgångsrik onboardingprocess
En genomtänkt onboarding är avgörande för att välkomna nya medarbetare och skapa en trygg start. Men det handlar om mer än det – forskning visar att företag med effektiv onboarding inte bara stärker trivsel och engagemang, utan även minskar personalomsättning och ökar produktiviteten. I vår guide får du konkreta verktyg för att utveckla en hållbar strategi som ger resultat.
Bemanningstips
Onboarding av er nya konsult – 8 sätt att lyckas
En bra, genomtänkt onboarding skapar förutsättningar för ett bättre samarbete, både på kort och lång sikt. Det gäller för anställd personal såväl som för inhyrd. Om ni väljer att hyra in konsulter kan onboardingen se olika ut, beroende på konsultuppdraget och vad ni kommer överens om tillsammans med bemanningsleverantören. Men hur går en lyckad onboarding till? Här listar vi 8 steg ni inte bör missa.
Bemanningstips
5 insikter för minskad personalomsättning
Hög personalomsättning är ett vanligt och ihållande problem för många företag. Det kan dels medföra flera kostnader för rekrytering, introduktion av nya anställda och utbildningstillfällen. Dels kan det påverka produktiviteten via förlusten av kompetens och erfarenhet. Så vad ska då företag göra för att minska personalomsättningen? Vi listar fem viktiga insikter.