7 tips – så kommer ni igång med recruitment marketing
Konkurrensen om talangerna är hård idag och att strategiskt marknadsföra sin arbetsplats blir alltmer central. Recruitment marketing har blivit en nyckelmetod för att locka rätt talanger genom att tydliga kommunicera företagets unika fördelar. Vi dyker djupare ner i ämnet och ger 7 handfasta tips för att komma igång med recruitment marketing.
Vad är recruitment marketing?
Recruitment marketing är en proaktiv rekryteringsmetod som använder marknadsföringsstrategier för att attrahera, rekrytera och behålla talanger. Det handlar om att visa upp ert företag som en attraktiv arbetsplats och på så sätt locka intressanta kandidater. Och det genom att lyfta fram era unika värden, fördelar och er företagskultur.
Strategin sträcker sig från stark employer branding – skapandet och underhållandet av ert arbetsgivarvarumärke – till en optimal kandidatupplevelse, vilket leder till att kandidater upplever rekryteringsprocessen som positiv.
Att särskilja Employer Branding från recruitment marketing
Det är viktigt att skilja på Employer Branding och recruitment marketing, även om de två begreppen ofta går hand i hand. Medan Employer Branding fokuserar på att skapa ett positivt rykte för företaget som arbetsgivare, syftar recruitment marketing till de strategier som används för att marknadsföra detta rykte. Det inkluderar val av olika mediekanaler, som sociala medier, för att effektivt kommunicera ert budskap.
Fördelar med recruitment marketing
Att positionera ert företag rätt och nå ut till lämpade kandidater kan spara både tid och resurser i rekryteringsprocessen. Genom att locka till er rätt personer från början och vara öppna med er företagskultur, kan ni minimera risken för felrekryteringar och därmed höja er effektivitet och ert anseende som arbetsgivare. Vi går igenom några fler fördelar med recruitment marketing:
- Definiera ert arbetsgivarvarumärke
Arbeta fram och kommunicera vad som gör ert företag unikt som arbetsplats. Vad är era värden, kultur och fördelar som kan attrahera de rätta talangerna? Detta skapar inte bara en stabil grund att bygga era kampanjer på, utan säkerställer även att det budskap ni kommunicerar är en sanningsenlig bild av er arbetsplats. - Optimera era karriärsidor
Se till att era karriärsidor är användarvänliga, visuellt tilltalande och tydligt kommunicerar företagets värden och kultur. - Använd sociala medier flitigt
Var aktiv och närvarande där era potentiella kandidater befinner sig. Använd olika plattformar för att visa upp er företagskultur och dela innehåll som kan attrahera nya talanger. - Skapa engagerande innehåll i form av text, bild, ljud eller video
Utveckla innehåll som lyfter fram era anställdas upplevelser, företagets kultur och värden för att ge en äkta inblick i hur det är att arbeta hos er. - Mobilanpassa era kanaler
Se till att allt från karriärsidor till ansökningsformulär är mobilanpassade, då många söker jobb via sina telefoner. - Skapa en positiv kandidatupplevelse
Se till att rekryteringsprocessen är så smidig och positiv som möjligt, från ansökan till intervju och uppföljning. Det är även viktigt att kontinuerligt hålla kontakt med den sökande oavsett om den gått vidare i processen eller inte. Genom kontinuerlig kontakt kan ni upprätthålla intresset hos kandidaten. Kontakt är även ett sätt att visa uppskattning för den tid kandidaterna lagt ner i ansökningsprocessen. Genom att visa uppskattning mot alla kandidater, även de som inte går vidare, bygger ni ett positivt rykte och säkerställer att talanger söker sig till er i framtiden och talar positivt om er till andra. - Ta hjälp av data och analys
Ta del av data för att förstå varifrån kvalitativa ansökningar kommer, vilket innehåll som presterar bäst samt var och hur ni kan förbättra er process.
Content marketing – en nyckelkomponent
En central del av recruitment marketing är content marketing. Det betyder att man skapar och delar relevant och värdefullt innehåll. Syftet är att attrahera och engagera er målgrupp – i det här fallet, potentiella kandidater. Det kan inkludera allt från artiklar och nyhetsbrev, till webbinarier och videor som framhäver er företagskultur och unika värden.
Recruitment marketing använder digitala lösningar och relevanta plattformar för att nå och engagera era talanger. Sociala medier, e-postmarknadsföring och olika rekryteringsplattformar är olika kanaler ni kan använda er av. Genom att kombinera digitala verktyg, dataanalys och content marketing kan ni kontinuerligt förbättra er strategi och rikta er till rätt personer.
Kom igång med recruitment marketing – 7 tips
Med recruitment marketing kan ni inte bara attrahera rätt personer, utan också skapa engagemang och säkerställa att intressanta talanger känner till de unika möjligheter och fördelar som ni erbjuder. Men hur gör man för att komma igång? Vi delar 7 handfasta tips.
- Definiera ert arbetsgivarvarumärke: Arbeta fram och kommunicera vad som gör ert företag unikt som arbetsplats. Vad är era värden, kultur och fördelar som kan attrahera de rätta talangerna? Detta skapar inte bara en stabil grund att bygga era kampanjer på, utan säkerställer även att det budskap ni kommunicerar är en sanningsenlig bild av er arbetsplats.
- Optimera era karriärsidor: Se till att era karriärsidor är användarvänliga, visuellt tilltalande och tydligt kommunicerar företagets värden och kultur.
- Använd sociala medier flitigt: Var aktiv och närvarande där era potentiella kandidater befinner sig. Använd olika plattformar för att visa upp er företagskultur och dela innehåll som kan attrahera nya talanger.
- Skapa engagerande innehåll i form av text, bild, ljud eller video: Utveckla innehåll som lyfter fram era anställdas upplevelser, företagets kultur och värden för att ge en äkta inblick i hur det är att arbeta hos er.
- Mobilanpassa era kanaler: Se till att allt från karriärsidor till ansökningsformulär är mobilanpassade, då många söker jobb via sina telefoner.
- Skapa en positiv kandidatupplevelse: Se till att rekryteringsprocessen är så smidig och positiv som möjligt, från ansökan till intervju och uppföljning. Det är även viktigt att kontinuerligt hålla kontakt med den sökande oavsett om den gått vidare i processen eller inte. Genom kontinuerlig kontakt kan ni upprätthålla intresset hos kandidaten. Kontakt är även ett sätt att visa uppskattning för den tid kandidaterna lagt ner i ansökningsprocessen. Genom att visa uppskattning mot alla kandidater, även de som inte går vidare, bygger ni ett positivt rykte och säkerställer att talanger söker sig till er i framtiden och talar positivt om er till andra.
- Ta hjälp av data och analys: Ta del av data för att förstå varifrån kvalitativa ansökningar kommer, vilket innehåll som presterar bäst samt var och hur ni kan förbättra er process.
Framtiden för recruitment marketing
Att aktivt arbeta med recruitment marketing är inte bara relevant idag, det kommer fortsätta vara viktigt framöver. Både arbetsmarknaden och teknologin förändras kontinuerligt, vilket påverkar de kandidater ni vill locka till er. Därför är det inte bara fördelaktigt, utan också avgörande, att ständigt anpassa och jobba med er recruitment marketing-strategi för att kunna möta framtida behov.
Recruitment marketing – en sammanfattning
Strategin bakom recruitment marketing kräver förståelse för nuvarande arbetsmarknadstrender och förmågan att lyfta unika kvaliteter som arbetsgivare. Genom att fokusera på genuin kommunikation, att skapa en positiv kandidatupplevelse och att effektivt använda data och digitala lösningar, kan ditt företag bygga en stark närvaro och attrahera rätt kandidater.
Behöver ni hjälp med er rekryteringsrocess?
Att komma igång med och effektivisera er recruitment marketing-strategi behöver inte vara en överväldigande uppgift. Med rätt kunskap, verktyg och partner vid er sida kan ni skapa en process som attraherar rätt talanger. Kontakta oss så hjälper vi er.
Mer inom Rekrytera personal
Rekrytera personal
Vad kostar en rekrytering med rekryteringsföretag?
Att rekrytera rätt medarbetare är en viktig del i en organisations framgång. Samtidigt tar en rekryteringsprocess tid, och tid är pengar. Kostnaden för en rekrytering beror på många olika faktorer, exempelvis vilken bransch det rör sig om, rollens omfattning och komplexitet. Här reder vi ut vilka steg som ingår i en professionell rekryteringsprocess och vad det kan kosta.
Rekrytera personal
Nytt digitalt verktyg hjälper företagen att rekrytera snabbt och smidigt
Rekrytering Online är framtagen för att möta den alltmer digitaliserade kundresan och samtidigt behålla det personliga mötet. Christian Hultén berättar om lanseringen av Lernias nya verktyg i en intervju.
Rekrytera personal
Kompetensbaserad rekrytering
Dags att rekrytera personal igen? Att lyckas med rekryteringen och hitta rätt person är inte alltid enkelt och det är lätt att låta magkänslan få styra, ibland helt omedvetet. Genom att använda sig av systematiska och faktabaserade rekryteringsprocesser minimerar du risken att gå fel. En populär rekryteringsmetod är den som kallas för Kompetensbaserad rekrytering. Men vad innebär den metoden och hur kan du som chef eller rekryterare dra nytta av den för att hitta rätt kandidater för ditt företag?
Du kanske också är intresserad av
Bemanningstips
Navigera den nya 24-månadersregeln rätt
Upplever du att 24-månadersregeln är svårnavigerad? Oroa dig inte – vi har samlat de viktigaste tipsen för dig som hyr in personal! Med vår hjälp får du full koll på inhyrningstider, anställningserbjudande, ersättning och allt annat du behöver veta för att följa lagen. På Lernia erbjuder vi dessutom smarta verktyg där du själv kan följa dina konsulters inhyrningstid.
Ledarskap
Effektiv onboarding skapar värde för hela ditt team
Onboarding är processen från det att en person skriver under sitt anställningsavtal, till att personen är en del av teamet fullt ut, och känner sig hemma i både arbetsuppgifter och företagskulturen. Med rätt verktyg och kunskap kan du optimera onboardingprocessen och skapa bestående värde för dina medarbetare och för organisationen i stort.
Ledarskap
Guide: Så kommer ni igång med ert employer branding-arbete i 7 steg
Har ni en employer branding-strategi på plats? Alla organisationer har ett employer brand som beskriver hur de vill uppfattas som arbetsgivare. Att bygga ett starkt employer brand är inte bara viktigt för att attrahera rätt talanger utan även för att behålla nöjda medarbetare. I den här guiden går vi igenom i 7 tydliga steg hur ni kan komma igång med ert employer branding-arbete.