< För företag
Arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Ryggont, stress och kommunikationsproblem med kollegorna – alla är de exempel på problem orsakade av arbetsmiljön. Arbetsmiljöfrågorna blir allt viktigare och på Lernia hör de till våra prioriterade områden. Hur kan man tänka som arbetsgivare och hur jobbar vi på Lernia med arbetsmiljöfrågorna? Vi går igenom grunderna inom arbetsmiljö.


Arbetsmiljöfrågor – därför är de viktiga

Det finns flera bra skäl till att arbeta aktivt med en god arbetsmiljö. Dels främjar det verksamhetsutvecklingen på arbetsplatsen. Dels minskar det ohälsan och sjukfrånvaron. Inte minst ökar det på arbetsglädjen. För att uppnå en god arbetsmiljö behöver det på varje arbetsplats finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetet ska gå till.

Arbetsmiljö Dator

Arbetsmiljöpolicyn – vägvisaren för hållbar arbetsmiljö

För att förebygga ohälsa och olycksfall behöver det på varje arbetsplats finnas en arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicyn har som uppgift att beskriva hur arbetsförhållandena i verksamheten ska se ut för att minimera och förebygga ohälsa och olyckor, samtidigt som den ska verka för en hälsofrämjande arbetsmiljö. För att ta fram en framgångsrik arbetsmilöpolicy behöver man först definiera de risker som finns i verksamheten. 

Att Göra

Så arbetar Lernia med arbetsmiljöfrågor

För Lernia är en av de strategiska målen en hållbar arbetsmiljö – och till dem finns flera KPI:er och nyckeltal kopplade för att följa upp hur väl vi når målen. Bland annat finns det tydligt uppsatta rutiner för att stötta såväl kundföretag som enskilda anställda konsulter i olika arbetsmiljöfrågor. Det handlar ofta om att våga ställa de extra frågorna om hur allt går, och utifrån det fatta bra beslut. I vissa fall att avsluta uppdrag hos kunder där det inte fungerar bra. Det kan röra sig om risker som systematiskt negligeras, och varken ses till eller åtgärdas hos kundföretaget.

video

"Lernia bedriver ett aktivt och systematiskt arbetsmiljöarbete"

Anna Bladini,  vår HR-specialist med fokus på arbetsmiljö, berättar mer om Lernias arbetsmiljöarbete.

Vilka roller och ansvar finns inom arbetsmiljöarbetet?

Arbetsgivarens ansvar

Arbetstagarens ansvar

Fysisk, psykisk och social arbetsmiljö

Man delar oftast in arbetsmiljö i olika områden, de vanligaste brukar vara fysisk, psykisk och social arbetsmiljö (som även kan benämnas som fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö). Den fysiska arbetsmiljön handlar om fysisk påverkan i arbetet, till exempel ljud, ljus, kemikalier eller hur luftkvaliteten är. Psykisk arbetsmiljö handlar om hur arbetsmiljön påverkar dig genom stress, ledarskap, konflikter eller tillgång till återhämtning. Social arbetsmiljö handlar i sin tur om hur den sociala samhörigheten ser ut med till exempel kollegor, utveckling och utbildning på jobbet.

Organisatorisk arbetsmiljö

När man pratar om arbetsmiljöarbete kommer man ofta in på den organisatoriska arbetsmiljön. Det handlar mycket om att identifiera och hantera olika faktorer som styr arbetsmiljön på strukturella nivåer, som grad av arbetsbelastning, hur ledarskapet fungerar, kommunikation, samarbeten och möjlighet till utveckling.

En rekommendation är att bryta ner det organisatoriska arbetsmiljöarbetet i fem olika aktiveter:

Träindustriarbetare

Så kan du jobba

5 vanliga aktiviteter inom organisatoriskt arbetsmiljöarbete

  • 1

    Riskbedömning och riskhantering. Här identifierar man möjliga risker och faror i arbetsmiljön, utifrån det kan man sedan vidta åtgärder för att förebygga olyckor och hälsoproblem.

  • 2

    Utformning av arbetsprocesser och rutiner. Genom att skapa effektiva och säkra arbetsprocesser och rutiner kan man lättare säkerställa hållbar hälsa, säkerhet och välbefinnande för alla anställda.

  • 3

    Kompetensutveckling och ledarskapsutbildning. Genom olika typer av kompetensutveckling och ledarskapsutbildningar kan chefer och ledare lättare leda och fatta beslut som leder till hälsosam arbetsmiljö för de anställda. 

  • 4

    Kommunikation och delaktighet. De allra flesta trivs på arbetsplatser där det finns en öppen kommunikation och delaktighet bland de anställda. Utmärkande är att arbetsmiljöfrågor tas på allvar och alla känner sig inkluderade.

  • 5

    Uppföljning och utvärdering. Genom att kontinuerligt utvärdera arbetsmiljön och genomföra åtgärder för att förbättra den kan man på sikt säkerställa att man fortsätter ha en bra arbetsmiljö. Det kan man till exempel göra genom feedback från medarbetare och resultat från undersökningar och analyser.

Läs mer om arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete