Öka produktiviteten med bättre tajming
Författaren Daniel H. Pink har sammanställt forskning kring när vi är mest effektiva. I sin bok ”När – vetenskapen om perfekt tajming” förklarar han när du bör göra vad för att nå bästa möjliga resultat.
Daniel H. Pink
Mekanismerna bakom tajming
Innan han skrev boken spenderade Daniel H. Pink två år tillsammans med sitt team för att analysera över 700 studier inom bland annat psykologi, ekonomi och biologi, om mekanismerna bakom tajming – vilket ofta har naturliga förklaringar.
En stor analys av Twitterkonton, nämligen 500 miljoner tweets från 2,4 miljoner användare i 84 länder, visar ett tydligt mönster: under förmiddagen är människor mer positiva. En annan studie av en stor mängd telefonsamtal visade samma sak; på förmiddagen var tonen mycket bättre; glad och positiv. Under dagens gång sjönk humöret och tonen i samtalen, för att framåt eftermiddagen vara mer negativ och irriterad.
Behöver ni extrapersonal?
Här är 5 saker du alltid bör ha i åtanke
1. Utnyttja förmiddagen på rätt sätt
Håll viktiga möten under förmiddagen, då är det störst chans att du får igenom en affär. Gör även svårare, mer energikrävande uppgifter under dagens första timmar, då är vi nämligen som mest koncentrerade och har bäst analytisk förmåga.
2. Undvik e-posten
Hur många är vi inte som börjar dagen med att gå igenom vår e-post? Det ligger säkert en del obesvarade mejl sedan gårdagen och lika mycket nyinkommet från alla dessa early birds. Men försöka att bryta mönstret. Mejlkorgen eller andra administrativa uppgifter kan du hantera även under mindre produktiva timmar, senare under dagen.
3. Skriv dagbok
Forskningen visar en tydlig kurva där de flesta peakar under förmiddagen, har en dal under tidig eftermiddag för att sedan återhämta sig under kvällen. Men allt beror på om du är en morgonperson eller en nattuggla, eller kanske något mittemellan. För att ta reda på hur just din cykel ser ut menar Daniel H. Pink att du ska skriva ner hur du mår och hur du känner dig varje timme under arbetsdagen.
4. Insikter efter 17.00
Vi är mer analytiska på förmiddagen; bättre på att fokusera och hålla störande moment borta. Men det kan däremot hända att vi är mer kreativa vid andra tillfällen, när vi slappnar av, menar Daniel H. Pink. Kanske kommer viktiga tankar och insikter till oss i duschen, under löprundan eller precis efter jobbet vid 17 – den så kallades inspirationsparadoxen.
5. Positivt avslut
I slutet på dagen ska du ta ett par minuter för att fundera över och kanske sammanfatta vad du har åstadkommit. Det här ger arbetsdagen mening och du avslutar med en positiv känsla.
Text: Matilda Lann