DevOps Engineer
Som DevOps Engineer är du i teknikens framkant – en drivkraft bakom snabba och säkra IT-leveranser. Med hjälp av skarpa kunskaper i containerteknologi och säkerhet kan du förvandla utmaningar till innovationer. Du blir den som rustar organisationer och företag för framtidens digitala behov, och morgondagens digitala värld.
Om utbildningen
Utbildningens övergripande mål
Vår utbildning förser dig med både teoretiska och praktiska kunskaper för att hantera olika verktyg inom IT. Du lär dig att utveckla säkerhetsmedvetna IT-system och får praktisk erfarenhet av att arbeta i en modern driftsmiljö. Framför allt om driftsmiljöer baserade på containerteknologi, både lokalt och i molnet.
Som DevOps Engineer anpassar du tekniska lösningar efter användarens behov. Du har en djup förståelse för hur öppna standarder påverkar val av teknik. Du kommer att arbeta inom områden som drift, säkerhet och systemadministration. Du lär dig bland annat om hur man redovisar administrativa moment och hur man kan föreslå avancerade konfigurationer.
I utbildningen fokuserar vi på Linux, Kubernetes, databasservrar, molntjänster och programmeringsspråket Python. Du kommer att träna på att hitta lösningar för komplexa problem inom områden som containerteknologi, code pipelines och säkerhet.
Lektioner och egenstudier
Utbildningen pågår i två år, heltid och är på distans. Utöver distansstudier kommer vi även ha 8 platsträffar, på plats i våra lokaler i Stockholm (Alvik). Resorna till och från platsträffarna betalar du själv.Vi håller alla föreläsningar via Microsoft Teams. Övrig tid tid kommer du ägna åt egenstudier i form av inläsning, uppgifter och grupparbeten.
Att ha egenstudier innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och att alltid vara uppdaterad på aktuella datum för grupparbeten och uppgifter.
En heltidsutbildning motsvarar en heltidstjänst (40 timmar/vecka).
För att klara av det behöver du se till att frigöra tid och planera noga för dina studier, så att du får en bra balans mellan skola och fritid. Att kombinera arbete och studier kan vara svårt under vardagarna. Om du som studerande ändå vill arbeta bör du planera för att kunna följa kursplanerna, schemat och annat som rör utbildningen, för att klara utbildningen och få ditt examensbevis.
Framtagen av arbetslivet
Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Det betyder att den är utformad efter den kompetens som företagen efterfrågar. Tack vare det ökar även chanserna för dig att få jobb efter examen. Utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av representanter för företag och organisationer, som exempelvis Binero, Great IT, Magello, Office Management, Elastisys, Dwellir och Capgemini.
Vidareutbilda dina anställda kostnadsfritt
Kurs på tom plats
För företag kan vi erbjuda så kallad ”kurs på tom plats” för vissa av våra utbildningar. Det innebär att vi, när det finns tomma platser på en yrkeshögskoleutbildning från 100 poäng, kan släppa dessa till utomstående.
Som företag kan du skicka dig själv eller anställda på kurser från våra yrkeshögskoleutbildningar – helt kostnadsfritt! Samma behörighetskrav och urval gäller precis som vid ordinarie antagning, och din ansökan följer samma process som för de som söker till en hel utbildning.
Vill du veta mer? Kontakta oss på yh-antagning@lernia.se så berättar vi mer.
Här finns utbildningen
Distans med platsträffar i Stockholm
Nästa start
Nästa utbildning startar hösten 2025.
Längd
2 år
Ansökningsperiod
I januari kommer besked om när utbildningen går att söka.
Stockholm
Nästa start
Vi har sökt utbildningen avser att starta den VT26.
Längd
2 år
Ansökningsperiod
I höst kommer besked om när utbildningen går att söka.
Kurser
Vi har ett antal olika kurser i utbildningen. Nedan hittar du mer information om dessa.
CI/CD Verktyg , 30p
Containerteknologi, 60p
Databasteknik, 40p
Informationssäkerhet, 20p
Linux, 60p
Molnteknologier, 40p
Nätverksteknik, 20p
Projektmetodik, 20p
LIA (Lärande i arbete), 80p
Examensarbete, 30p
Vi jobbar med
För vem
Att jobba som DevOps Engineer passar personer som är intresserade av att arbeta i gränslandet mellan mjukvaruutveckling och IT-drift. Det är en utmärkt karriärväg för dig som har en passion för teknik, är problemlösare och gillar att arbeta i team.
Flexibilitet och en strävan att hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken är också viktigt. Sammantaget är DevOps Engineer en lämplig roll för dig som trivs med att arbeta i en dynamisk miljö där innovation och samarbete är nyckelfaktorer för framgång.
För att söka utbildningen krävs att du uppfyller alla krav nedan.
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Lägst betyget Godkänd, E eller 3 i följande kurser (eller motsvarande)
Saknar du behörighet?
Saknar du någon utbildning, betyg eller något annat som gör att du inte uppfyller alla kraven på behörighet? Ingen fara, det finns ett annat sätt att bli antagen till en yh-utbildning. Nämligen via det som kallas reell kompetens.
Har du redan viktig kunskap men saknar betyg? Ansök om reell kompetens
Formulär för kompetenskartläggning
Om ansökan, urval och antagningsprocessen
Här får du steg-för-steg information om hur du gör en ansökan och hur antagningsprocessen fungerar på våra yrkeshögskoleutbildningar.
Så fungerar ansökan, urval och antagning
Efter utbildningen
För att bli en framgångsrik DevOps Engineer krävs en kombination av tekniska färdigheter och viktiga personliga egenskaper. Det är bra om du har problemlösningsförmåga och gillar kommunikation och samarbete. Anpassningsförmåga, detaljfokus och tidsplanering är också avgörande för att hantera den dynamiska DevOps-miljön.
Efter utbildningen kan du jobba som:
- DevOps Engineer
- Linux System Administrator
- Platform Engineer
- Site Reliability Engineer
- Infrastructure Engineer