< Bemanning
Intervju
FÅ DEN NYA MEDARBETAREN PÅ PLATS SNABBT OCH SMIDIGT

Onboarding

Ni har annonserat, hållit intervjuer, tagit referenser och till sist signat med den rätta kandidaten Nu återstår ett viktigt moment: introduktionen, upplärningen eller det som i rekryteringssammanhang kallas för onboarding. Och trots att ni förmodlingen redan lagt ett gediget arbete på rekryteringen, väntar kanske det största och viktigaste nu – onboardingprocessen.


Vad är onboarding?

Onboarding är processen av att introducera en nyanställd till sin nya tjänst, och företaget hen ska jobba på. I onboardingprocessen ingår allt från att sätta sig in i nya rutiner och dokument, till att förstå sina arbetsuppgifter och få utrustning och verktyg på plats.

Från arbetsgivarens sida är det klokt att ha en genomtänkt plan för hur det ska gå till – både för att snabbt få personen i arbete och för att få den att trivas. Oavsett vilken tidigare kompetens eller erfarenhet personen besitter tar det alltid en viss tid att komma in i nya arbetsuppgifter, rutiner och företagskulturen.

Nyfiken på hur du onboardar på bästa sätt? Ta del av vår checklista med tips längst ner!

Så kan en onboardingplan se ut

Hur ska då onboardingplanen se ut för att ni ska få en så lyckad onboarding som möjligt? Du hittar ännu fler tips och en checklista för introduktionen av nyanställda längst ned på sidan.

  1. Nödvändig utrustning på plats – i god tid. Redan den första arbetsdagen bör så mycket som möjligt av nödvändig utrustning finnas på plats. Det kan handla om datorer, maskiner eller skyddskläder.
  2. Avsätt en handledare eller mentor. Utse gärna en handledare eller mentor till den nyanställda inför onboardingen. Till exempel en kollega eller chef, som tar hand om er nya medarbetare den första tiden.
  3. Löpande instruktioner och uppföljningar. Efter det är det bra om den nyanställda får tydliga instruktioner om vilka arbetsuppgifter de har, hur eventuella maskiner fungerar, säkerhetsrutiner samt om det finns andra regler de behöver hålla koll på.

Behöver du hjälp med bemanning eller rekrytering?

Vi hjälper dig med bemanning och rekrytering – oavsett om du söker yrkesarbetare eller tjänstemän.

Varför onboarding – vad är fördelarna?

  • Det kanske viktigaste – er nya medarbetare känner sig välkomnad och trivs bättre hos er.

  • Ni minskar risken för att medarbetaren säger upp sig inom kort – vilket sparar både pengar och tid.

  • Medarbetaren kommer snabbare igång med sitt jobb och blir produktiv.

  • Med rätt verktyg, dokument och utrustning på plats snabbt går arbetet mycket snabbare – både att sätta sig in i och senare att utföra.

  • Det blir tydligt både för er som arbetsgivare och er nyanställda vad som förväntas av denne. Med tydliga instruktioner, planer och avstämningar kan ni sedan följa upp på hur arbetet fortskrider.

Digital onboarding – onboarding av personal digitalt eller på distans

Efter coronapandemin blev den digitala onboardingen ett vanligare fenomen, där onboardingen av den nyanställda alltså sker helt digitalt. I princip samma råd gäller vid digital onboarding som vid fysisk, men några saker kan vara extra viktiga att tänka på.

  • Avsätt tid för återkommande digitala möten, på så sätt skapar du en bra grund för samarbete där du dessutom kan fånga upp frågor och funderingar.
  • Har ni ett e-learningverktyg kan ni med fördel använda det.
  • Likaså kan det göra stor skillnad att se till att ni använder er av bra videoprogram och videokonferenser – för att få till så kvalitativa möten som möjligt.
Kille Vid Dator

Introduktion och onboarding med Lernia

På Lernia är konsultchefen ofta på plats på arbetsplatsen under konsultens första dag. Det beror på att vi anser att det är minst lika viktigt för konsultchefen, som för ordinarie personal, att onboardingen blir bra för konsulten. Likväl är det viktigt för oss att hålla en tät kontakt med kundföretaget, för att stämma av hur allt går.

Checklista – våra bästa tips för en lyckad introduktion och onboarding av nyanställda

  • Nödvändig utrustning på plats dag 1. Se till att så mycket som möjligt av nödvändig utrustning finns på plats första arbetsdagen. Det kan handla om allt från skyddskläder till instruktioner eller användaruppgifter för datorn.

  • Instruktioner och manualer. Förbered tydliga instruktioner och manualer för de arbetsuppgifter som kommer vara vanligt förekommande eller återkommande för medarbetaren.

  • Inkludera kollegan. Se till att bjuda in och med den nya kollegan på lunch, fikaraster eller andra sociala aktiviteter som ni arrangerar.

  • Täta avstämningar och dialog i början. På så sätt snappar du snabbt upp eventuella frågor eller funderingar.

  • Mentor eller kontaktperson. Avsätt gärna en uttalad mentor eller kontaktperson som den nyanställda kan vända sig till med olika frågor i början.

  • Inkludera kollegorna. Det kommer gå smidigare och snabbare för hela teamet om kollegorna känner till vad den nya medarbetaren förväntas göra, och hur planen för onboardingprogrammet ser ut.

Offboarding – när ni behöver avsluta en anställning snyggt

Ett ord som inte är lika välbekant och uttalat i anställningssammanhang är offboarding. Precis som det låter, handlar det om processen att avsluta en anställning. Rent praktiskt innebär offboarding flera saker – allt från att tanka över kunskap till att avsluta abonnemang och konton till att arrangera avtackning och kanske en present. Du har mycket att vinna på en lyckad offobarding, inte minst att du ökar chanserna för att de anställda som slutar lämnar arbetet och fortsätter tala gott om er.

Personalomsattning

Lär dig mer om onboarding