Anlita bemanningsföretag – vad kostar det?
Är det verkligen dyrare att hyra in personal från ett bemanningsföretag jämfört med att rekrytera? Inte om vi jämför alla kostnader och besparingar. Bemanning är ett flexibelt alternativ som kan vara mycket kostnadseffektivt om det anpassas efter dina behov.
Kostnadseffektivt att hyra in personal
Bemanning är ett kostnadseffektivt sätt att snabbt tillsätta rätt kompetens på rätt plats. Många tror att det är dyrare att hyra in personal eftersom både bemanningsföretaget och dess personal ska ha betalt. I verkligheten är det ofta tvärtom. När vi granskar kostnaderna och besparingarna visar det sig ofta att det är mer kostnadseffektivt att hyra in personal jämfört med att rekrytera och anställa själv.
Bemanning medför färre kostnader
När du anlitar ett bemanningsföretag betalar du en fast timkostnad för den personal du hyr. Den kostnaden är generellt högre än lönen till en anställd, men att anställa någon innebär fler kostnader än bara lönen.
Kostsam process att rekrytera
Rekrytering är en kostsam process, oavsett om den sköts internt eller via en extern rekryterare. Anlitar du ett bemanningsföretag är det leverantören som har arbetsgivaransvaret och sköter allt kring det. Du betalar bara för den personal som är på plats och slipper avgifter och administration.
Nedan listar vi några av de kostnader som tillkommer vid rekrytering.
Kostnader innan och efter bemanning
Framtagning av kravprofil: Att definiera vilken kompetens och erfarenhet som krävs för tjänsten.
Annonsering: Kostnader för att marknadsföra tjänsten på olika plattformar.
Administration: Hantering av ansökningar och kommunikation med kandidater.
Genomgång av ansökningar: Tid och resurser för att granska och sortera inkomna ansökningar.
Intervjuer: Tid och kostnader för att intervjua potentiella kandidater.
Tester: Eventuella kostnader för att genomföra kompetens- eller personlighetstester.
Löner: Grundlönen för den anställda.
Skatter: Inklusive inkomstskatt och sociala avgifter.
Arbetsgivaravgifter: Obligatoriska avgifter för arbetsgivaren.
Pensions-, sjuk- och semesterersättningar: Förmåner och ersättningar utöver lönen.
Försäkringar: Arbetsgivarens kostnader för olika typer av försäkringar.
Administration: Löpande kostnader för att hantera anställningen.
Felrekryteringar är vanliga och kostsamma
Felrekryteringar är vanliga och kostsamma. Enligt undersökningar från bland annat PWC är det hälften av alla rekryteringar som arbetsgivaren anser vara lyckade. En felrekrytering kan kosta mellan 250 000 och 1 miljon kronor enligt forskaren och författaren Malin Lindelöw. Kostnaderna inkluderar administration, intervjuer, annonser, tester och onboarding.
Om den nyanställda slutar eller blir uppsagd kort efter anställning, går dessa kostnader förlorade. Felrekryteringar innebär även kostnader för lön och avgifter utan att få värde tillbaka. De kan försämra samarbetet och produktiviteten i teamet, skapa missnöje och minska engagemanget. Kundnöjdheten kan också påverkas negativt om felrekryteringen leder till sämre service.
När du anlitar ett bemanningsföretag är det leverantörens ansvar att se till att du får den kompetens och service du behöver. Om konsulten inte fungerar på din arbetsplats, säkerställer bemanningsföretaget att en ersättare snabbt kommer igång med arbetet.
Anpassa bemanningen efter behov
Era behov kan ändras snabbt. En ökad efterfrågan ökar även personalbehovet. Rekrytering är en tidskrävande process och kan leda till kostsam övertid tills rätt personer hittas. Bemanning är till sin natur mer behovsbaserad. Du kan hyra in personal de perioder och tillfällen då det verkligen behövs. Du betalar bara för den tid den inhyrda personalen arbetar, vilket gör det lättare att anpassa personalstyrkan efter:
- Förändringar i efterfrågan: Snabba förändringar i marknadens behov kan kräva extra personal för att möta efterfrågan.
- Arbetstoppar: Temporära ökningar i arbetsbelastningen kan hanteras effektivt genom bemanning.
- Omorganisationer: Omstruktureringar inom företaget kan kräva flexibel arbetskraft.
- Särskilda behov: Specifika projekt eller specialiserade uppgifter kan kräva tillfällig expertis.
Kostnadseffektivitet på kort och lång sikt
Det finns för- och nackdelar med både att anställa och hyra personal. Vilken lösning som är mest kostnadseffektiv beror på dina unika behov. Många bemanningsföretag erbjuder möjligheten att ta över den inhyrda personalen efter en viss tid, vilket innebär att du kan börja med att hyra in personal och sedan rekrytera dem till din ordinarie personalstyrka om de fungerar väl. Detta gör bemanning till en kostnadseffektiv och flexibel lösning som även gynnar produktiviteten.
Fördelar med bemanning
Att hyra in personal via ett bemanningsföretag kan således erbjuda flera fördelar:
- Flexibilitet: Möjlighet att snabbt anpassa personalstyrkan efter behov.
- Minskad administration: Bemanningsföretaget tar hand om alla administrativa uppgifter relaterade till anställningen.
- Riskminimering: Minskar risken för felrekryteringar och de kostnader som kan följa med dem. Många företag erbjuder överrekrytering om båda parter är nöjda!
- Tillgång till specialkompetens: Snabbt tillgång till specialiserad kompetens för specifika projekt eller uppgifter.
- Kostnadskontroll: Betala endast för den arbetstid som behövs, vilket kan ge bättre kostnadskontroll.
Är bemanning rätt för ditt företag?
Att anlita ett bemanningsföretag kan vara en kostnadseffektiv lösning jämfört med att rekrytera och anställa själv. Bemanning medför färre kostnader, minskar risken för felrekryteringar och är mer anpassningsbart efter era behov. Genom att välja rätt bemanningsföretag och anpassa bemanningen efter era specifika behov kan ni säkerställa en kostnadseffektiv och produktiv arbetsstyrka.
Vill du veta mer om hur bemanning kan vara en kostnadseffektiv lösning för ditt företag? Kontakta oss idag för mer information och rådgivning.
Vad kostar bemanning och rekrytering?
Mer inom Bemanningstips
Bemanningstips
Navigera den nya 24-månadersregeln rätt
Upplever du att 24-månadersregeln är svårnavigerad? Oroa dig inte – vi har samlat de viktigaste tipsen för dig som hyr in personal! Med vår hjälp får du full koll på inhyrningstider, anställningserbjudande, ersättning och allt annat du behöver veta för att följa lagen. På Lernia erbjuder vi dessutom smarta verktyg där du själv kan följa dina konsulters inhyrningstid.
Bemanningstips
Onboarding av er nya konsult – 8 sätt att lyckas
En bra, genomtänkt onboarding skapar förutsättningar för ett bättre samarbete, både på kort och lång sikt. Det gäller för anställd personal såväl som för inhyrd. Om ni väljer att hyra in konsulter kan onboardingen se olika ut, beroende på konsultuppdraget och vad ni kommer överens om tillsammans med bemanningsleverantören. Men hur går en lyckad onboarding till? Här listar vi 8 steg ni inte bör missa.
Bemanningstips
5 insikter för minskad personalomsättning
Hög personalomsättning är ett vanligt och ihållande problem för många företag. Det kan dels medföra flera kostnader för rekrytering, introduktion av nya anställda och utbildningstillfällen. Dels kan det påverka produktiviteten via förlusten av kompetens och erfarenhet. Så vad ska då företag göra för att minska personalomsättningen? Vi listar fem viktiga insikter.